Aktuell

Aines konstmuseum i Torneå får en betydande donation från professor i sam­tids­konst Maaretta Jaukkuri

Bild: Petri Summanen

Aines konstmuseum har fått en betydande donation från professor i samtidskonst, kurator Maaretta Jaukkuri. I donationen hör en konstsamling som består av över hundra konstverk från konstnärer såsomPaul Osipow, Kain TapperochLeena Luostarinensamt internationella konstnärer bl.a.Ilya Kabakov,Anne-Karin Furunes och Hulda Hákon.

EnligtMaaretta Jaukkuriavspeglar hennes donationssamling det samarbete hon gjort med nutida konstnärer i mer än fyra decennier. Samtidigt berättar den också om Jaukkuris egna intressen. Dessutom är det nordiska ett kännetecknande drag i samlingen.

– Med intresse har jag följt Aines konstmuseets samlingspolitik vars ena tyngdpunkt är konst från norra Finland. Jag hoppas verkligen att samlingen medför glädje till stadsbor och att den för sin del erbjuder museet möjligheter att utvidga innehållet i utställningsverksamheten. Aines konstmuseum är viktigt för mig eftersom Torneå är min fars hemstad och jag har också levt mina första år i Torneå.

Enligt konstmuseets direktörVirpi Kanniainenkompletterar donationen mycket väl Aines konstmuseets egna samlingar.

– Aines konstmuseum och Torneå stad är väldigt glada och tacksamma för att få ta emot Maaretta Jaukkuris enastående och värdefulla konstsamlingsdonation. Samlingen är betydande för Aines konstmuseum på många sätt för att den är ett tidsmässigt tvärsnitt av finsk nutida konst och den innehåller såväl nationellt som internationellt meriterade konstnärer. Vi ser framemot nästa höst då vi får visa samlingen för allas glädje.

Utställningen som är kuraterad av Maaretta Jaukkuris samling öppnas i Aines konstmuseum i slutet av 2023. Maaretta Jaukkuri fungerar som utställningens kurator.

Maaretta Jaukkuri är född i Rovaniemi och hon har tillbringat sina tidiga barndomsår i Torneå. Jaukkuri har gjort en omfattande karriär med nordisk och internationell nutida konst och kuratering. Jaukkuri fungerade som utställningschef för Nordiskt konstcentrum, tjänsteförrättande kurator för Moderna Museet i Stockholm, intendent för Museet för nutidskonst Kiasma, konstnärlig ledare för Kunstnernes Hus i Oslo, professor vid Trondheims universitet och professor i Praxis-magisterprogrammet på Bildkonstakademin vid Konstuniversitetet. Stiftelsen som bär hennes namn Maaretta Jaukkuri Foundation fungerar på Lofoten i Nord-Norge där stiftelsen driver residensverksamhet. Under hela sin karriär har Jaukkuri arbetat med betydande internationella konstnärer och hon har bland annat varit med om att skapa och kuratera det internationella nätverket av Skulpturlandskap Nordland i Nord-Norge.

Verksamheten i Aines konstmuseum baserar sig på Aines Bildkonststiftelsens samling av finsk konst. Stiftelsen grundades 1974. Samlingen i Aines Bildkonststiftelse är resultatet av Eila (1920-2013) och Veli Aines (1919-2008) livsverk. De var konstsamlare från Torneå. I dag hör över 3500 konstverk till Aines Bildkonststiftelse och Aines konstmuseum. Antalet årliga besökare på museet har stabiliserats till ungefär 20 000 besökare per år.

Tilläggsinformation:

museichef Virpi Kanniainen
virpi.kanniainen@tornio.fi
tel. +358 (0)50 597 1197