Victoriantori – kahden maan yhteinen sydän

Victoriantori on vuonna 2011 valmistunut Tornion ja Haaparannan yhteinen rajatori. Torin vihki käyttöön Ruotsin kruununprinsessa Victoria, jolta tori on myös saanut nimensä. Victoriantori on maailmankin mittapuulla erikoinen paikka, sillä rajatorit ovat harvinaisia. Toista vastaavaa ei Pohjoismaista löydy ja Euroopastakin rajatoreja tunnetaan vain pari kappaletta.

Entistäkin harvinaislaatuisemman Victoriantorista tekee se, että siellä voi kirjaimellisesti matkustaa ajassa! Aikavyöhykkeen vaihtumisen ansiosta tori on mitä mainioin paikka viettää uuttavuotta. Rikoitko tekemäsi uudenvuoden lupaukset saman tien, kun kello löi kaksitoista? Ei hätää, siirry vain muutama metri länteen ja voit alkaa uuden vuoden tunnin kuluttua puhtaalta pöydältä. Tornion ja Haaparannan kaupungit ovat juhlineet uuttavuotta torilla vuodesta 2012 lähtien.

TornioHaaparannan kesätori

Torniossa on järjestetty kevät- ja syysmarkkinoita usean sadan vuoden ajan, mihin myös osittain perustuu kaupungin tunnettuus keskeisenä kauppapaikkana. Pysyvä torikauppa on kuitenkin Torniosta puuttunut, ja siitä syystä kaupunki haki ja sai tukea kahteen toritoimintaa kiihdyttävään hankkeeseen Leader Outokaira Tuottamhan ry:ltä. Lisätietoa hankkeesta löytyy Projektit -osiosta.

Toritoiminta Victoriantorilla käynnistyy jälleen toukokuun 11. päivä. Launtaitoreja järjestetään läpi kesän seuraavia poikkeuksia lukuun ottamatta:

  • 22.6. juhannuspäivä
  • 29.6. KalottJazz & Blues sekä Peräpohjolan markkinat

Myyntipaikat ovat lauantaisin täysin ilmaisia, ja paikan varaaminen hoituu kätevästi varaussivuston kautta. Tori on avoinna klo 11–15. Kaupungilla on 12 puista toripöytää, joiden mitat ovat 80 x 120 cm, ja niitä voi lainata myyntikäyttöön. Myyjä saa myös käyttää omaa myyntikalustoaan, kunhan se on ulkonäöltään siistiä.

 

Läpi aikojen -veistos, Tulevaisuuden kaari ja Rajaleikki

 

Taidetta torilla

Torilla on useita taideteoksia, joista kaksi on lähtöisin paikallisten nuorten kynistä. Victoriantoria koristavat Tulevaisuuden kaari, jonka suunnitteli tuolloin neljäsluokkalainen Vilma Styrman ja Joutsen – taideteos, joka oli 17-vuotiaan Kim Suomäen käsialaa. Torin toista päätyä vartioi Rajaleikki -taideteos, joka kuvastaa rajayhteistyön monipuolisuutta ja tulevaisuutta. Elokuussa 2018 torin taidekokoelma täydentyi Susannan Sivosen suunnittelemalla Läpi aikojen -veistoksella, joka on yhtä aikaa sekä informatiivinen että kaunis katsella. Teos on Haaparannan kaupungin ja Norrbottenin lääninhallituksen lahja Torniolle Suomen itsenäisyyden 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Tervetuloa!

Torille on helppo tulla kulkupelistä riippumatta: pysäköinti on ilmaista kahden tunnin ajan kauppakeskuksen parkkihallissa sekä Tullin parkkipaikalla ja Länsirannalla. Linja-autot ajavat Matkakeskukseen, josta on lyhyt kävelymatka torille. Pyöräparkkeja löytyy niin torilta kuin kauppakeskuksenkin yhteydestä.

Sivun alkuun