Framsida » Nyheter » Lahtis museer utsågs till Årets museum 2025 i Finland, Tornedalens museum nådde en hedrande finalplats

Lahtis museer utsågs till Årets museum 2025 i Finland, Tornedalens museum nådde en hedrande finalplats

Lahtis museer har utsetts till Årets museum 2025 av Finlands museiförbund och ICOM Finlands kommitté. Vinnaren offentliggjordes torsdagen den 22 maj på Museigalan under Finlands museiförbunds Nationella museidagar. Tornionlaakson museo – Tornedalens museum nådde en hedrande finalplats tillsammans med Mediernas museum och arkiv Merkki.

– Vi gläds tillsammans med hela museipersonalen över att ha varit finalist i utdelningen av det största erkännandet inom Finlands museisektor, kommenterar museichef Titta Kallio-Seppä.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla våra samarbetspartner samt till städerna Torneå och Haparanda för deras stöd och vilja till gränsöverskridande musei- och kulturarvsarbete. Ett särskilt tack går till museets tidigare chefer Henri Nordberg och Minna Heljala för att de lagt grunden och skapat förutsättningarna för vår verksamhet. De lokaler och det gränsöverskridande museikoncept de skapade har fungerat utmärkt, och utifrån det har vi kunnat stärka vår museiverksamhet.

– Fastän vi inte vann denna gång, så har det ändå varit en fantastisk upplevelse. Synd bara att Esko-statyetten nu inte får träffa sin halvbror Velj`puoli-statyn, som står på taket till vår granne Aine konstmuseum och också är skapad av Pekka Kauhanen, skämtar museipedagog Joni Karjalainen.

– Genom fjolårets temaprojekt Vårt gemensamma museum – Meän museo lyfte vi än starkare fram det gränsfria i Torneå och Haparanda, och det har varit underbart att se dess effekter i båda städerna.

– Tornedalens museum är inte bara en bevarare av kulturarv, utan en levande brobyggare över gränser. Finalplatsen i tävlingen Årets museum är ett erkännande för det gränsöverskridande samarbetet som berikar hela regionen – på båda sidor om gränsen, konstaterar Torneås stadsdirektör Jukka Kujala.

Tornedalens museums finalplats motiverades i Finlands museiförbunds pressmeddelande i februari på följande sätt:

– Tornedalens museums verksamhet präglas starkt av gränslöshet och gränsöverskridande samarbete. Museet är ett utmärkt exempel på hur man genom kultur och historia kan bygga fungerande förbindelser.

Förmedlaren för gränslöst museiarbete

I början av veckan deltog representanter för Tornedalens museum i Borderless Museums-konferensen i tvillingstäderna Nova Gorica (Slovenien) och Gorizia (Italien) 18–19 maj. Städerna är tillsammans Europas kulturhuvudstad 2025 och har antagit det djärva mottot ”GOBorderless!”.

Tornedalens museum representerade gränsöverskridande museiarbete mellan Torneå och Haparanda i Nova Gorica och Gorizia vid Italiens och Sloveniens gräns under konferensen Borderless Museums. Representanter var museichef Titta Kallio-Seppä och museilektor Joni Karjalainen. Bild: Tornedalens museum.

Museichef Titta Kallio-Seppä och museipedagog Joni Karjalainen presenterade i sitt anförande det unika gränsöverskridande museiarbetet vid Tornedalens museum. Konferensen arrangerades av de europeiska museiorganisationerna ICOM Europe, ICOM Slovenia, ICOM Italia, ICOM South East Europe samt lokala EGTC GO och GO! 2025.

– Vad innebär det egentligen att vara gränslös? Det fick vi möjlighet att fundera över på konferensen i Nova Gorica och Gorizia vid gränsen mellan Italien och Slovenien, reflekterar Joni Karjalainen.

– Gränslöshet kan innebära samarbete över nationsgränser, att vårda ett gemensamt historiskt arv, inkludering av samhällsklasser och sexuella minoriteter, eller att utforma utställningar som också är tillgängliga för synskadade och döva – allt som handlar om att överskrida eller riva gränser. Med gränslöshet kan museer verkligen öppna sig för alla. Det är också vårt mål i vår museiverksamhet.

Nästa år är Uleåborg Europas kulturhuvudstad och Torneå är en av samarbetspartnerna inom sitt område. Oulu2026-området omfattar totalt 39 kommuner i Norra Finland utöver Uleåborg.

Världs­klas­sens kul­tur­arvs­ar­be­te

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum är ett unikt, gränsöverskridande museum som fungerar som en gemensam vårdare av kulturarvet i Finland och Sverige. Museet är en föregångare i utvecklingen av gränslös museiverksamhet, med fokus på samarbete, tillgänglighet och att göra kulturarvet levande. Under de senaste åren har museet särskilt satsat på meänkielis status, internationella projekt och nya former av publikarbete och kulturarvsarbete som synliggör regionens historia och identitet på ett modigt och innovativt sätt.

Torne älv, som rinner genom Tornedalen, binder samman två UNESCO-objekt: världsarvet Struves meridianbåge samt den immateriella kulturarvskandidat som just nu behandlas – håvfiske i Torne älv.

– Det är ganska unikt i Finland att ett museum koordinerar arbetet med att vårda och synliggöra dessa båda traditioner och denna historia på världsklassnivå, betonar kulturarvskoordinator Julia Autio.

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum är det regionala ansvarsmuseet i Torneå. Ansvarsområdet omfattar kommunerna Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Torneå, Ylitornio, Pello, Kolari och Muonio. Tornedalens museum är också Haparanda kommuns museum. Museet har 12 fast anställda och fyra tidsbundna arbetare. I sina utställningar berättar Tornionlaakson museo– Tornedalens museum om Tornedalens gemensamma gränsöverskridande historia i Finland och Sverige.

Kontakt

  • Museichef Titta Kallio-Seppä, Tor­ni­onlaak­son museo – Tornedalens museum, +358 50 597 1557, titta.kallio-seppa@tornio.fi
  • Mu­sei­pe­da­gog Joni Karjalainen, Tor­ni­onlaak­son museo – Tornedalens museum, +358 40 631 8339, joni.karjalainen@tornio.fi
  • Kul­tur­arv­sko­or­di­na­tor Julia Autio, Tor­ni­onlaak­son museo – Tornedalens museum, +358407784418, julia.autio@tornio.fi