Barn och familjer

Det är spännande i museet!

Det finns mycket intressant för barn i Tornedalens museums basutställning: luckor som man kan kika bakom, många olika (stoppade) djur samt en barnhörna, där man kan röra vid föremål och leka. Där kan man till exempel leka gammeldags skola och skriva på griffeltavlor, klä storskaliga pappersdockor i kläder som är gjorda av riktiga tyg eller prova att bygga en timmerstuga.

Barnens rund­vand­ring för familjer

Tornedalens museum har producerat ett häfte som familjer kan använda i samband med deras museibesök. Häftet förklarar valda bitar av utställningen med enklare ordalag och har frågor och små letaruppgifter för barn. De vuxna kan läsa texten högt för barnen eller de äldre barn kan använda häftet själva.

Med detta rundvandringsmaterial kan familjer lättare få information av de punkter i utställningen som intresserar dem. Färgbilderna hälper till med att hitta rätt i utställningen. Man kan göra hela rundan eller plocka delar av den.

– Vi besöks av många barnfamiljer och med detta material vill vi göra besöket roligare för barnen och lättare för föräldrarna eller mor- eller farföräldrar, berättar museipdagog Linda Vuollo.

Häftet kan lånas från museikassan. Till höger finns en länk till materialet, om man önskar att bläddra det i förväg.