Framsida » Nyheter » Tornedalens museum firar sin 110- & 10-åriga gränsöverskridande historia

Tornedalens museum firar sin 110- & 10-åriga grän­sö­ver­skri­dan­de historia

I år är det 110 år sedan museiverksamheten inleddes i Torneå och 10 år sedan Tornedalens museum blev Torneås och Haparandas gemensamma museum. Museets officiella födelsedag var redan den 1 juni och museet firar milstolpen med ett födelsedagskalas för hela familjen lördagen den 15/6. Vid evenemanget bjuder museet på kaffe och torta till de första 300 gästerna. Dessutom anordnar museet ett mångsidigt program för hela familjen.

En miniutställning om museiverksamhetens 110-åriga historia kommer att byggas i museets sal för tillfälliga utställningar. Klockan 13.00 svensk tid hålls docent Ilkka Teerijoki föreläsningen “Torneå och Haparanda tillsammans och separata” om städernas gemensamma historia på finska. Inne i museets föreläsningssal hittar du Haparandas berömda fotograf Mia Greens fotostudio. Där fotar hon besökarna och de får ta fotot med sig som en souvenir.

Det finns många olika aktiviteter utanför museet och besökare kan träffa karaktärer klädda i historiska kläder, som Kalkkimaas Präst. Tornion Kalevalaiset förening kommer också att presentera sina folkdräkter vid evenemanget. Besökare uppmuntras att klä sig i historiska kläder.

Eventområdet är berikat med musik, sång och dans. Gränslösa Spelmän, som spelar folkmusik från Tornedalen, hörs i området hela dagen och dessutom anordnar Haparandas Kulturskolans elever sång- och dansföreställningar kl 12.30 svensk tid.

Ballongmannen gör coola ballonger för alla, och man kan också utmana sig själv med uppgiftsbana Hopp till dåtiden. Framför Granroth hittar man gamla tiders gårdslekar och spel. Besökare kan också testa sina fäktkunskaper på medeltidsföreningen Tornas fäktfält! Granroths kontor är också öppet för alla gäster. På kontoret presenteras museets kulturmiljöarbete, det vill säga renoveringsbyggande, byggnadsforskning och arkeologi, för allmänheten.

Det finns också en introduktionspunkt för Torneås hembygdsförening. En regional hembygdsförening, Peräpohjolan- ja Lapin kotiseutuyhdistys, grundades 1914 och ett av dess ursprungliga syften var att starta museiverksamhet i Torneåområdet. Senare separerades museets och hembygdsföreningens verksamhet och även hembygdsföreningens namn ändrades till nuvarande form.