Etusivu » Ajankohtaista » Tornionlaakson museo juhlii 110- ja 10-vuotista taivaltaan rajanylisenä museona lauantaina 15.6.

Tor­nion­laak­son museo juhlii 110- ja 10-vuotista taivaltaan ra­ja­ny­li­se­nä museona lauantaina 15.6.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 110 vuotta museotoiminnan aloittamisesta sekä kymmenen vuotta siitä, kun Tornionlaakson museosta tuli Tornion ja Haaparannan yhteinen museo. Virallinen museon syntymäpäivä oli jo 1.6. ja museo juhlistaa merkkipaalua koko perheen syntymäpäiväjuhlilla lauantaina 15.6. Tapahtumassa museo tarjoaa 300 ensimmäiselle vieraalle kakkukahvit. Lisäksi luvassa on monipuolisesti ohjelmaa koko perheelle.

Museon vaihtuvien näyttelyiden saliin rakennetaan mininäyttely museotoiminnan 110-vuotisesta historiasta. Kello 14 samassa tilassa järjestetään dosentti Ilkka Teerijoen luento ”Tornio ja Haaparanta yhdessä ja erikseen” kaupunkien yhteisestä historiasta. Museon opintotilaan valmistellaan Haaparannan kuuluisan valokuvaajan, Mia Greenin, valokuvausateljee. Siellä hän ottaa kävijöistä valokuvia ja kuvan saa viedä mukanaan muistona.

Museon ulkopuolelta löytyy paljon erilaisia aktiviteettejä ja kävijä voi kohdata historiallisiin vaatteisiin pukeutuneita hahmoja, kuten esimerkiksi Kalkkimaan papin. Myös Tornion Kalevalaiset tuulettavat kansallispukujaan tapahtumassa. Kävijöitä kannustetaan pukeutumaan historiallisiin vaatteisiin.

Tapahtuma-aluetta rikastutetaan musiikilla, laululla ja tanssilla. Tornionlaaksolaista kansanmusiikkia soittavaa Gränslösa Spelmäniä kuullaan alueella pitkin päivää ja lisäksi Haaparannan Kulturskolanin oppilaat järjestävät laulu- ja tanssiesityksiä klo 13.30.

Ilmapallomies tekee halukkaille veikeitä ilmapalloja ja kävijä voi haastaa itsensä Aikahyppyjä menneisyyteen -tehtäväreitillä. Granrothin edustalta löytyy vanhan ajan pihaleikkejä ja pelejä sekä keskiaikaseura Tornan pehmomiekkailualue. Myös Granrothin konttori on avoinna vieraille. Konttorissa esitellään museon kulttuuriympäristötyötä eli korjausrakentamista, rakennustutkimusta sekä arkeologiaa.

Paikalla on Tornion kotiseutuseuran esittelypiste. Vuonna 1914 perustetun yhdistyksen, Peräpohjolan- ja Lapin kotiseutuyhdistyksen, yksi alkuperäisiä tarkoituksia oli juuri museotoiminnan käynnistäminen Tornion alueella. Myöhemmin museotoiminta ja kotiseutuyhdistyksen toiminta jakautui erilleen ja myös kotiseutuseuran nimi muutettiin nykyiseen muotoon.

Kuvassa museon syntymäpäivätapahtuman ohjelma, joka löytyy kuvan yläpuolelta tekstimuodossa