Kolme Kustaan kaupunkia

Tillfälliga ut­ställ­ning­ar

På denna sida hittar du aktuella och kommande tillfälliga ut­ställ­ning­ar på Tornedalens museum

Nu

I knutpunkten – Järn­vägs­tra­fi­kens historia vid gränsen mellan Finland och Sverige
28/1–18/5 2025

Haparanda och Torneå, Sverige och Finland, förenades med en järnvägsförbindelse år 1919. Persontågen mellan Torneå och Haparanda slutade gå år 1988. Nu är banförbindelsen elektrifierd och det möjliggör återkomsten av persontrafik med tåg. Varför byggdes förbindelsen från början, vad betydde den för trafiken, och varför togs den ur bruk? Idag ses järnvägsförbindelsen återigen som en viktig säkerhetsport mellan Finland och Sverige, som kopplar ihop dessa länder med Europa.

Egen produktion.


Med jaktfalkens ögon
Den norra regionen i kli­mat­för­änd­ringarnas grepp
8/5–24/8 2025

Utställningen Med jaktfalkens ögon beskriver naturen i den norra Barentsregionen där en ung jaktfalk, som söker ett hem, färdas vida omkring.

Falkungen födder Urho Kekkonens nationalpark, inte långt från den ryska gränsen. Fågelungen är den äldsta och sista i sin syskonflock. Hur kommer den unga falken att klara sig?  Kommen den att hitta en lämplig make och en trivsam boendemiljö i det ständigt föränderliga klimatet?

Hoppa på vingen och följ med hur klimatförändringarna påverkar naturens mångfald och naturhushållningen i den norra Barentsregionen.

#MedFalkensÖgon

Utställningen Med jaktfalkens ögon uppstod som ett resultat av Finlands miljöcentrals (Syke) projekt Påverkan av klimatförändringar på den biologiska mångfalden i Barentsregionen (BARIMS). Målet med projektet är att främja regionalt samarbete för att skydda hållbar utveckling och biologisk mångfald i Barents euro-arktiska och arktiska regioner.

Utställningens innehåll finns på finska, svenska, norska, nordsamiska och engelska. Utställningen visas i museets studiesal.


Kommande

Från Torneälven till Paris: håvfiske på väg till Unesco
6/6–14/9 2025

I Den multinationella nomineringen Håvfiske i Torne älv – ett levande kulturarv vid gränsen mellan Sverige och Finland, som skickades in våren 2025 till UNESCO:s lista över mänsklighetens immateriella kulturarv, presenteras nu för allmänheten i form av en utställning. Utställningen berättar om den gränsöverskridande håvfiskekulturen och förklarar UNESCO:s konvention från 2003 om skydd av det immateriella kulturarvet.

Fokus ligger på ansökningspaketet som har skickats till Paris med kulturministrarnas underskrifter, men även övriga immateriella kulturarv i Finland och Sverige presenteras. Skillnaderna mellan immateriellt kulturarv och världsarv (samt andra UNESCO-listor) förklaras tydligt men varsamt.

Utställningen består av följande delar ur ansökningspaketet:
Svaren i ansökningsformuläret
Tio fotografier
En 15 minuter lång dokumentärfilm
Samtyckebrev från det lokala samfundet

Utställningens huvudspråk är engelska, men all text finns även på finska, svenska och meänkieli. Utställningen använder visuella element från projektet Torne Valley Dipnet Culture.

Egen produktion.


Vaakunakylä – Med min själs ögon
26/9–26/10 2025

Ett försök att gestalta det tyska soldatbostadsområdet, Vaakunakylä, som en upplevelsemässig miljö och levnadsplats genom konstnärligt uttryck och forskning.

Utställningen består av dokumentära och expressiva verk, som tillsammans bygger på ett fundament av arkeologiska fältstudier och samtidiga intervjuer. Angreppssättet har vuxit fram både konstnärsdrivet och med bas i arkeologi och forskningsmetoder. Medierna innefattar tredimensionella uttryck, foto- och textbaserade verk samt ny media.

Genom angreppssättet och medierna skapas en rum-tidslig, upplevelsemässig miljö där gränsen mellan verkligt och föreställt kan bli suddig, till skillnad från vetenskapliga tolkningar.

Det sociala och stadsmässiga statuset för Vaakunakylä, en barackby belägen på Hietasaari i Uleåborg, har genom tiden fångats i uttrycket Passar som en nagel i ögat. Vaakunakyläs baracker tillverkades ursprungligen för den tyska armén av det finska företaget Puutalo Oy. Efter kriget beslutades att barackerna skulle förstöras, men de såldes istället till Uleåborgs invånare på grund av bostadsbristen, vilket tillät denna stadsplaneringens kuriositet, Vaakunakylä, att stå kvar.

Utställningen granskar social ojämlikhet och välfärd, och ger insikter i det finska samhällspolitiken under återuppbyggnadstiden – då Finland i hög grad omvandlades till en nordisk välfärdsstat. Puutalo Oy spelade en central och framträdande roll särskilt i Vaakunakyläs historia och invånarnas liv. De barackhem som bildar Vaakunakylä är utgångspunkten för utställningens arkitektur och analysram.

Utställningen kombinerar långsiktig tidsmässig analys och teknologisk utveckling. De huvudsakliga materialen är trä, keramik och papper, och den använder ny teknik, såsom keramiska 3D-utskrifter och artificiell intelligens. Miljön som utställningen skapar, påminner som en arkeologisk fragment om det förlorade byggnadsarvet och livet i Vaakunakylä.

Utställningens koncept, konstverk och visuella utformning: Ari Björn / Art & Process

Utställningens kronologi och dramaturgi: Oula Seitsonen, Tuuli Matila, Marika Hyttinen och Annemari Tranberg


Åh, öl – En utställning om öl och ölbryggning i Finland och Torneå
14/11 2025–2/8 2026

Utställningen ger perspektiv på ölets mytologi, från dess skapelse till folkölens död. Besökare får ta del av bland annat ölbryggningens processer och de faktorer som påverkar den. Utställningen belyser även ölets roll i människors vardag, fest och tro, och undersöker hur samhället har varit både en reglerare och en strukturskapare för människor som dricker öl. Fotografier, föremål och reklam från olika tidsepoker leder besökarna in i de förflutnas ölhistoria.

Utställningslån från Finlands hotell- och restaurangmuseum. Utställningen kompletteras med delar om Torneås bryggerihistoria. Utställningen och dess biprogram arrangeras i samarbete med Tornion Panimo. Under utställningens period kommer gruppguider att erbjudas, där deltagarna först får lära sig om ölets historia på museet och därefter åka på bryggerivisning och ölprovning hos Tornion Panimo.