Aktuellt

AKTUELLT

Vårt gemensamma museum – Meän museo -jubileumsår

Finlands nordligaste museum föddes i Torneå för 110 år sedan, då Nordbottens och Lapplands hembygdsförenings (Peräpohjolan ja Lapin kotiseutuyhdistys) konstituerande möte hölls 1.6.1914. År 2014 undertecknades avtalet om gränsöverskridande samarbete inom museiverksamhet mellan Torneå och Haparanda. Den gränsöverskridande styrelsen för Tornedalens museum började sin verksamhet enligt stadga och museets namn Tornionlaakson museo kompletterades med det officiella tillägget Tornedalens museum. I samband med detta öppnades museets ombyggda lokaler med den nya basutställningen för allmänheten. Vi firar museets 110-årsjubileum och de gemensamma tio åren under temat Vårt gemensamma museum – Meän museo både i Haparanda och Torneå. Välkommen med!

Jubileumsårets utställningar hittar du på sidan Tillfälliga utställningar.

KOMMANDE EVENEMANG

Föreläsning på Svefi: Tornedalens historia – Tornedalen och krig 1600-1800
Docent Ilkka Teerijoki
Torsdag 11/4/2024 kl 18.00 finsk tid, Svefi Folkhögskola (Haparanda)

Tornedalens museum och Svefi arrangerar en föreläsning med temat Tornedalens historia – Tornedalen och krig 1600-1800 den 11/4/2024 kl 17.00 svensk tid. Föreläsningen hålls av docent Ilkka Teerijoki och det är på finska.

Föreläsningen hålls i Svefis lokaler i Franzénsalen som ligger på andra våningen i den nya delen av Svefi. Föreläsningen streamas på museets YouTube-kanal: [https]youtube.com/live/IXMj1cNw-Zk?feature=share

Föreläsningen är en del av Tornedalens museums temaår Vårt gemensamma museum – Meän museo.

Aktuellt

Delta i lotteriet!

Nästan 10 000 besökare har besökt Tornedalens museum i år och det firar vi med ett lotteri! Lotteriet kommer att hållas om vi överstiger 10 000 besökare.

Du kan delta i lotteriet genom att fylla i en lottsdel på museets lobby. Lotteriet pågår 1-31/12/2023 och vinnaren dras den 2/1/2024.

Värdet på priset är 85 € (circa 960 kr) och inkluderar:
En magnet
Tornedalens årbok 2020-2022
Torneå 400 canvasväska
Gustav II Adolf dricksflaska
Godislåda
Made by Mikko – Smycke ELLER Luren

Stort tack till alla som hittills besökt museet!

Mästaren på museet -utställningen är nu öppen!

Mestari museossa -näyttelyn mainoskuva. Kuvassa Mikko Saarenpää kantaa taulukehyksiä.

Tornedalens museum har nu öppnat sin senaste tillfällig utställning som heter Mästaren på museet. Mästaren på museet fokuserar på den långa och prisbelönta karriären för Mikko Saarenpää, museimästare på Tornedalens museum och Aine konstmuseum. Utställningen behandlar också museimästarnas arbetsbeskrivning på museer, eftersom deras handavtryck ofta lämnas bakom skickligt förberedda utställningsstrukturer.

Tornedalens museum och Aines konstmuseum producerade tillsammans en kort dokumentär om Mikko Saarenpääs karriär som museimästare.

Du hittar mer information om utställningen och en länk till dokumentären på museets sida för Tillfälliga utställningar.

Museet öppettider under julen

Jul och nyår ger undantag från museets öppettider. Kolla tiderna här:

Stängd 24-27/12
Tis-Ons 28-29/12 kl 11-18
Fre 30/12 kl 11-15
Lör 31/12 kl 11-14
Stängd 1/1/2023
Tis-Ons 3-4/1/2023 kl 11-18
Tor 5/1/2023 kl 11-15
Stängd 6/1/2023

Alla tider är finsk tid. God jul från Tornedalens museum!

På bilden finns en ren från museets basutställning. Bilden har också museet öppetider under julen

Tillfälliga utställningen “Ditt världsarv – I fotspåren av jordklotets mätare” öppnar den 15 september!

Lär dig mer av vårt gemensamma världsarv Struves meridianbåge, besök mätningspunkterna och till och med träffa Herr Struve på Tornedalens museum i nästa tillfällig utställning som visas från den 15 september 2022.

Ditt världsarv berättar om de norra delarna av Struves meridianbåge i Finland, Sverige och Norge, och dess roll som världens måttband. Torneå-Haparanda – Hammerfest-området har 11 av de 34 punkter som valts ut till världsarvslistan. Utställningen tar en tidsresa från 1800-talet till våra dagar. Besöksupplevelsen förhöjs av det virtuella material som är gjorda av Struves meridianbåge.

Utställningen genomförs i samarbete med ett antal partners och Interreg Nord (ERUF) medfinansierade Nordliga delarna av världsarvet Struves meridianbåge projekt. Utställningen är öppen till 8 januari 2023.

Läs mer om projektet här.

Snöhvit, Punakorva, Fjellblom – Nordiska fjällboskap igår, idag och imorgon, 8/4-21/8/2022

Kuvassa kolmen eri tunturilehmän päätä vaaleansinistä taustaa vasten. Päiden vieressä näyttelyn otsikko ja alareunassa näyttelyyn liittyneen tutkimushankkeen rahoittajien logot

Människans och boskapens långa gemensamma färd i norr undersöks genom historiska vändpunkter, nuläget och framtidsutsikter. Utställningen belyser till exempel evakueringen av nordfinsk boskap till Sverige undan Lapplandskriget. Evakueringen utgjorde en betydande räddningsaktion för rasens överlevnad. Utmärkande för dagens situation är att det i början av århundradet fanns hundratusentals exemplar av raserna svensk fjällras i de norra delarna av Sverige och tusentals av rasen nordfinsk boskap i de norra delarna av Finland. Nu räknas det totala antalet representanter för dessa skyddade och sällsynta raser i endast tusental. Systerrasen norsk sidet trönderfe har gått samma öde till mötes.

Vi bjuder de yngsta museibesökarna till att klappa och klättra på kalven, som byggts i trä, och leka med miniatyrkorna i fäboden. Besökaren kan också bekanta sig med utveckling av projektets mobilspelsapplikation om de nordiska fjällboskapen. I demoversionen kan du testa om du kan få dina djur att överleva genom historiens lopp ända in i framtiden.

Utställningen är producerad av projektet 3MC, som leds av NordGen, och Torneådalens museum.

Guidade turer och workshops för olika åldersgrupper kan bokas på Torneådalens museum.

 
Osmo ”Toppo” Santamäki – illustrationer från gamla Torneå videoguide på finska publiceras 17.3.2022 klo 18.00 (finsk tid)

Vi publicerar den 17 mars en videoguide (på finska) till vår aktuella tillfälliga utställning, Osmo “Toppo” Santamäki – illustrationer från gamla Torneå. Guiden fokuserar på Osmo Santamäkis konstverk och verkens betydelse för Tornedalens museum. Santamäki var en stark föresrpåkare för gamla Torneå och han både målade och ritade gamla byggnader och gårdar i sina konsverk.

Osmo ”Toppo” Santamäki – illustrationer från gamla Torneå

Den första tillfälliga utställningen av Tornedalens museum 2022 har öppnat. Utställningen med kontverk av Osmo “Toppo” Santamäki är öppen från 17 februari till 20 mars 2022. Läs mer här. Välkommen!

Finska kulturfondens Mullankaivajat -anslag till Tornedalens museum

Hösten 2022 kommer elever i 5:e och 6:e klasserna på Muonion yhtenäiskoulu att kunna gräva i historien i sin närhet i en samhällsarkeologisk kurs, Det förflutnas jägare i Muonio, som Tornedalens museum anordnar. Syftet med forskningen är att ta reda på om det har funnits en kyrka vid Muonio sockens prästgård, vilket gårdskartan från 1786 visar. Samtidigt hoppas man att rester från gårdens tidiga skeden ska avslöjas. Förutom att delta i forskningen av prästens tomt kommer eleverna att få möjlighet att besöka olika fornlämningar i närområdet och lära sig mer om Muonios historia.

Kursen stärker elevernas lokala identitet och stödjer kulturarvsutbildning. Projektet genomförs i samarbete med Muonio församling och Muonion yhtenäiskoulu.

Information om finansieringsbeslutet: https://apurahat.skr.fi/myonnot

Mer information: museichef Titta Kallio-Seppä, 050 597 1557, titta.kallio-seppa@tornio.fi

Tornedalens museums Hembygdsmuseum Bingo

Det finns minst ett hembygdsmuseum eller lokalt museum i varje kommun i finska Tornedalen och mest av de är öppna under sommartiden.  Öppettiderna för andra museer uppdateras till Tornedalensmuseums finska webbsidor.

För att öka utmaningen med en sommartur till lokala museet, presenterar vi en Hembygdsmuseum Bingo. När du hittar ett föremål i bingon i ett museum, ta en bild av det och tagga det med museets namn och hashtaggen #hembygdsmuseumbingo.

 

Torneå kulturorientering öppnas för publiken 8.5.2021 kl 11 (finsk tid)


Tornedalens museum och Alatornion Pirkat har gjort en kulturorienteringsbana i staden till ära av Torneås 400 jubileumsår. På en äkta orienteringskarta har vi valt 21 kontrollpunkterna som berättar om Torneås historia på olika sätt. Kan du orientera till det rätta stället och hitta alla kontrollpunkter? Kan du även svara rätt på alla frågor i punkterna?

Torneå kulturorientering är öppen för alla samt gratis och tillgänglig på båda finska och svenska. Det finns inga tidsgränser för att genomföra orienteringen. Man kan gå genom kontrollpunkter i den ordningen samt i det tidsintervallet som man vill. Alla punkter är ute i allmänna ställe.

Orienteringskartan är tillgänglig i kundtjänst av Tornedalens museum på museets öppettider. Man kan också ladda ned kartan från webbsidor av Tornedalens museet eller Alatornion Pirkat (se nedan).

Museets testorienterare rekommenderar att man har på sig bra skor och tar med sig vatten och vägkost samt glad humör!

Mer information: www.tornio.fi/sv/torneakulturorientering

Tornedalens museum börjar samla coronaerfarenheter med en webenkät

Rajaleikki-patsas korona-asussa

Coronaviruspandemin har omfattande effekter på vardagen vid gränsen. Tornedalens museum dokumenterar den exceptionella coronatiden på många olika sätt, och börjar nu samla coronaerfarenheter med en webenkät.

Kan du hjälpa till och berätta oss hur coronapandemin har påverkat ditt liv under det senaste året och hur den fortsätter påverka din vardag? Finns det något särskilt som har hänt dig under coronatiden?

Du kan svara precis så långt eller så kort som du vill, och skriva ett nytt svar om du minns något nytt. Svaren behandlas anonymt.

Mer information: Amanuens Saija Pietiläinen (+358 50 597 1558, saija.pietilainen@tornio.fi)

Museichef Minna Heljalas guidad tur i Torneå kyrka den 14. augusti 2021

På lördag den 14. augusti kl 16- 18 (finsk tid) håller Tornedalens museums museichef Minna Heljala en guidad tur i Torneås kyrka. Turen har fri entré och hålls på finska. De aktuella rekommendationerna och begränsningarna beaktas. Varmt välkommen!

Nya studier av gravar under kyrkgolven i norra Finland

Museets arkeolog Titta Kallio-Seppä har deltagit i arkeologisk forskning av kulturarvet i kyrkorna i norra Finland samt av gravarna under kyrkgolven tillsammans med arkeologerna vid Uleåborgs universitet. Resultaten av studien har publicerats i det kommande tematiska numret av Historical ArchaeologyHistorical Burials in Europe: Natural Mummification, Burial Customs, and Ethical Challenges” (red. Kallio-Seppä Titta, Lipkin Sanna & Mullins Paul R.). Ett blogginlägg om ämnet publicerades på Norrbottens museums Kulturmiljöbloggen. Blogginlägget innehåller länkar till forskningsartiklar. 

Titta Court goes museum

Videoserie i fyra delar på Tornedalens museums Youtube-kanal.
Playlist på Youtube för videoserien: [https]youtube.com/playlist?list=PL_72lj97TF9scH7YRbPMMWNVmOAIAHqET

Tidigare evenemang

Nytt på Tornedalens museum: Invigning av den virtuella världen ”Struves meridianbåge i Tornedalen” den 10 februari 2022 kl. 12 (finsk tid)

Från och med den 11 februari 2022 är det möjligt att besöka åtta punkter av Unescos världsarv Struves meridianbåge virtuellt i Tornedalens museets huvudutställning. Struves meridianbåge i Tornedalen -virtuell värld finns i museets lobby och kan nås gratis under museets öppettider.

VR-världen har samproducerats av Tornedalens museum, Lapplands Yrkeshögskola och The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc-projektet. Genomförandet har möjliggjorts av Tutkimusmatkailijoiden Tornionlaakso-projektet finansierat av Museiverket och det Interreg Nord-finansierade projektet The Northern Parts of the World Heritage Struve Geodetic Arc. Världsarvet förvaltas i Finland av Lantmäteriverket.

Kom och uppleva ett världsarv på ett nytt och interaktivt sätt!

På grund av Covid 19-restrictioner ordnar vi invigningsevenemanget med endast inbjudna gäster, men evenemanget streamas också på Tornedalens museets YouTube-kanal den 10 februari 2022 från kl. 12.00 finsk tid. Evenemanget öppnas av museichef Titta Kallio-Seppä och talare är Eila Seppänen, Jarno Niskala och Jari Penttinen från The Norhern Parts of World Heritage Struve Geodetic Arc-projektet.

Välkommen med!

Ljusets fest

Välkommen till Ljusets fest den 13 december 2021. Haparandas Språkskolans Luciatåget uppträder klockan 11 (finsk tid) på Tornedalens museum. Ta med ditt coronapass!

KULTURGÅRDENS JUL

Den 2 december FD Anna-Kaisa Salmis föreläsning: ”Renskötselarkeologi från järnåldern till 1600-talet ” kl. 18 (finsk tid) på Tornedalens museum 

Föreläsningen belyser renskötselns förändringar genom århundradena sedan yngre järnåldern. Presentationen handlar om utvecklingen av utfodringen av renar samt rennäringens betydelse för 1600- och 1700-talets Tornedalen och Torneåbornas liv. Föreläsning hålls också som en livesändning på museets YouTube kanal kl. 18. (finsk tid) https://youtu.be/e8Mq8U8oi6I Föreläsning hålls på finska och den sparas på museets YouTube kanal.

Panimomestari– dokumentärfilmen, lördag den 20. november kl. 13.00 (finsk tid) i Tornedalens museum 

Bryggmästare – dokumentär. Lördag den 20. november kl. 13.00 (finsk tid) i Tornedalens museum. 28 min. Filmen visas på finska.

OBS! På grund av den förändrade situationen behöver du ett coronapass vid visningen av filmen. Antalet platser är begränsat.

BRYGGMÄSTARE är en magisk berättelse om Leo Andelin, som 1963 utvecklade Finlands internationellt mest kända dryck – Lapplands Guldöl. Regi Antti Haase. Fritt inträde.

Gustav II Adolf utställningens öppningsseminarium på torsdagen den 26. augusti 2021

Kutsu näyttelyyn

Varmt välkommen till firandet av museichef Minna Heljalas karriär och Torneå stads jubileumsårs andra utställningsöppning den 26. Augusti 2021 i Tornedalens museum! 

Utställningen berättar om stadens grundare Gustav II Adolf, hans livet och 1600-talets tid. Gustav II Adolf blev kungen som en 17-årig och utvecklade Sveriges krigföring. Han var känd som det framgångsrika Lejonet från Norden som sände även tusen männen från Tornedalen till det 30-åriga kriget. Ytterligare förnyade Gustav II Adolf Sveriges administration och grundade tillsammans 14 städer av vilken fyra finns i nuvarande Finland, Torneå bland de.

Utställningens öppnande firar vi på torsdagen den 26. Augusti 2021 med en öppningsseminarium som börjar kl 14 (finsk tid) i Aines konstmuseums auditorium. Seminarium hålls på finska.  I seminariet pratar FD docent Timo Ylimaunu om Torneå, världens nordligaste stad, 500 år på gränsen, FM Maija Helamaa om Resultatet från arkeologiska utgrävningar i Torneås Keskikatu under sommaren 2021: 1700-talets avlopp och diken samt FD docent Ilkka Teerijoki om Gustav II Adolf, förnyare och krigarkungen. Efter seminariet fortsätter vi öppningsfirandet i Tornedalens museum med fikaservering. Vi firar museichef Minna Heljalas karriär vid utställningsöppning. Seminariun streamas också på Tornedalens museets YouTube-kanal.

Utställningen består av målningar, videomaterial samt föremål. Framme har vi äkta tidevarvs föremål som Finska Krigsmuseums rustning, värja och hakkapelitens hjälm. För barn bjuder utställningen ett fönster till en historia av nordens kungarike genom Gustav II Adolfs släktträd och kronaverkstad. I barns hörn kan man designa sin egen släkts vapensköld med hjälp av historiska exemplar och på detta sätt lära känna bland annat riddaretradition.

Utställningens målningar är valda på det sättet att de beskrivar den mångsidiga betydelsen Gustav II Adolf hade både i sin egen tid och efter den. Kungen som kallades Lejonet från Norden blev efter sin död under 1800-talet personifikationen till Sveriges stormäkt.

Utställningen är öppen i Tornedalens museum från 27. Augusti 2021 till 16. Januari 2022.

Vi följer gällande säkerhetsinstruktioner.

Guidade turer på Torneås kyrkogårdar i slutet av Augusti

Tornedalens museum och Torneå församling organiserar tillsammans guidade turer på Torneås kyrkogårdar i slutet av Augusti. Med Tornedalens museums amanuens Ilkka Teerijokis (FD) ledning lär man sig om områdets dignitär och mindre kända människor genom vandringar i Torneås, Nedertorneås och Karunkis kyrkogårdar. Turer på kyrkogårdar har fri entré och hålls på finska, se tiderna nedan. Välkommen!

23. Augusti 2021 Guidad tur på Torneås kyrkogård kl 17 (finsk tid)
24. Augusti 2021 Guidad tur på Nedertorneås kyrkogård kl 17 (finsk tid)
25. Augusti 2021 Guidad tur på Karunkis kyrkogård kl 17 (finsk tid)

Titta Court goes museum New Year’s Edition

31/12 2020 kl. 18.30 (svensk tid) på Tornedalens museums Facebook och Youtube-kanal

I samarbete med kulturförvaltningarna i Torneå och Haparanda

[https]youtu.be/vkm8j5g17Wo

Alatornio sockenmuseums julkrubba

Julnattens händelser kan återupplivas vid julkrubban. Med tiden har julkrubbor blivit populära runt om i världen. Dom ger liv till julens budskap i olika språk och kultur.

Torneå hembygdsförening har byggt en julkrubba vid sockenmuseets dörr i samarbete med Tornedalens museum. Alatornio sockenmuseet ligger i den södra delen av kyrkogården i Alatornio, nära järnvägsbron.

Julkrubban är öppen (finsk tid)
21-23/12 2020 kl. 11–18
24/12 2020 kl. 11–16
6/1 2021 kl. 11–16

Fredlig jul!

Julkalender

Julkalender i fönstret på Tornedalens museum

Vi byggde en gigantisk julkalender i fönstret på Tornedalens museum.

Hur förbreder du dig för julen?  I julkalendern på Tornedalens museum visas nissarnas förberedelser till julen samt barnens favorit julklappar från förr.  Man kan se julkalendern i fönstret utanför museet till och med 6.1.2021.

I väntan på julen öppnar vi nya luckor på kalendern. Vi anmäler nya luckorna på förhand på vår Instagram @tornionlaaksonmuseo samt på vår Facebook-sida Tornionlaakson museo – Tornedalens museum.

Julkalendern syns runt om dagen, men bäst när det är mörk. Ta en mysig kvällspromenad till Tornedalens museum!

#tornionjouluikkuna2020

Luciadagen på nätet

På vår Youtube-kanal: [https]youtu.be/cxsxDLhiSOk

Transit – gränspost sista vecka!

Transit – gränspost utställningen är öppet till och med 18.10.2020.

I utställningen upplever man första världskrigets tid i Haparanda och Torneå. Ryska kejsarens makt var nära sitt slut i Finland, men dock man visste det inte. Den första gång krävde Ryssland att alla som rör sig på gränsområdet måste ha pass på sig hela tiden.

Transit – gränspost berättar om flyktingar, krigsinvalider, jägarna samt posttrafik, krigscensur och världens enda post-linbana, som byggdes mellan Haparanda och Torneå. Man hittar svar på frågan: varför transporteras all post mellan Kontinenten och Ryssland genom de här två gränsstäderna? Mängd av post var massivt och därför måste man upphitta nya sätt att transportera den.

I museets lektionsrum visas original filmmaterial av krigsfångarnas resa genom Sverige från Trelleborg till Haparanda. Utställningens historiska evenemang likar händelser idag och man kan lyssna på dagboks anteckningar från hundra år sedan.

I utställningen kan man även spela rollspel ”Hård spel vid gränsen”. Man ska följa instruktion på spelhäftet. I spelet man väljer man en av tre personer som man ska följa. Linnea, svensk servitris, jobbar på Haparanda stadshotell. Hon kommer att ha en möjlighet att hjälpa Röda Korsets systrar och flyktingar. Leevi är en skolpojke från Torneå. Han smugglar brev och hjälper sina släktningar. Postiljon Emil berättar hur enormt antal av krigstidens post påverkar hans liv. Han undrar hur ska man bete sig i olika situationer då båda städerna är huller om buller. Du kan hämta spelhäften på kassan.

Rollspelet kräver att man kan läsa och det är möjligt att barnen behöver vuxens hjälp. Vi hoppas att barnen kommer till utställningen med en vuxen.

Cykeltur 15/7 har avbrutits på grund av sjukdom.
15/7 2020 kl 17.00 (finsk tid) Hård spel vid gränsen cykeltur

Guidad av museipedagog Anna-Kaisa Ek. Vi träffas på Victoriatorgets Svenska sidan.

Lovikka-workshop den 11 mars 2020

Lära dig om Lovikkavantarnas historia och börja sticka egna vantar i nonstop-workshop. Ta med dig egna tjocka strumpstickor eller köp material härifrån. Vi säljer också olika garn passande för lovikkavantar. Betalning bara med kontant (euro).

Lovikkavantarna stickas med tjocka strumpstickor (t.ex. storlek 6mm) och passande garn är otvinnat ullgarn eller tjockt ullgarn. Brodering kan man göra med tunnare färgrika sockgarn (Novita 7veljestä eller liknande).

Workshop passar för nybörjare eller stickare med mer erfarenhet. Du får tips för stickning och vantarnas brodering. Workshop är kostnadsfri och du får med dig anvisning för att sticka lovikkavantarna.

Välkommen att sticka tillsammans den 11 mars kl. 16-19 (finsk tid)!

Invignen av Transit – gränspost 6.2.2020

Utställningen Transit – gränspost (6.2.-16.8.2020) berättar om gränsöverskrikande samarbete mellan Finland och Sverige i första världskrigets virvlar. Utställningen har producerats av Postmuseum i Finland i samarbete med Tornedalens museum och Postmuseum i Sverige. Utställningen öppnas av museichef Kimmo Antila av Postmuseum i Finland.

Varmt välkommen till invignen av Tornedalens museums utställning Transit – gränspost torsdagen den 6 februari 2020 klockan 18.00 (finsk tid).

Fritt inträde!

 

 

 

De vacraste julsångerna 5/1 2020

Tornedalens museum i samarbete med Torneå församling organiserar De vacraste julsångerna återigen på söndagen den 5 januari 2020 från kl 14 (finsk tid). Fritt inträde.

 

 

Luciatåg 13/12 2019

Haparandas och Torneås gemensam Språkskolans Lucia med sin kören uppträder den 13 december 2019 kl 11 (finsk tid) i Tornedalens museum. Hjärtligt välkommen till Ljusets högtid. Glöggen och fritt inträde!

 

Kulturgårdens julöppning 30/11 2019

Kulturgården kommer att anpassa sig till julstemningen på lördagen den 30 november kl 12-15 (finsk tid). Medborgarinstituts nissar delar sötsaker kl. 13-14. Museum har förberetts för jul och stjärngossar visiterar. Kom och pyssla med juldekorationer och höra juliga berättelser!

Fritt inträde.

 

Juloutlet 23-24/11 2019

Har du inte fixat dina julklappar än?
Topp julklappar hos oss!
I Tornedalens museums julförsäljning hittar du nya romaner och skatter från museibutikens lager. Välkommen! 23.-24. november 2019 kl 11-15 (finsk tid).

 

Halloween – Kauhukartano 30/10 2019

Vi välkomnar er att fira förskräckande Halloween med oss!
Mumier stiger upp, svartkonst och skämda delikatesser. Personalen är ovanligt förskräcklig (om möjligt). Visst klär du också upp dig! Mer information här.

Varmt välkommen onsdag 10 oktober 2019 kl. 16-18 (svensk tid)! Fritt inträde.

 

Fråga om Haparandas historia! – Kysy Tornion historiasta!
22/10 2019
Vad har du alltid velat veta om Haparandas historia?

Tornedalens museum arrangerar en öppen diskussion på museet. Lennart Lindfors, Tapio Salo, Ilkka Teerijoki och Henri Nordberg, experter i områdets historia, snackar om Tornedalens historia och svarar på era frågor. Evenemanget börjar kl 18:30 (finsk tid) och är värd av Minna Heljala, museumschef.

Välkommen att ställa frågor om Torneås och Haparandas historia och ta del i samtal!