Tornionlaakson maakuntamuseo

Tornionlaakson maakuntamuseo – Tornedalens museum esittelee Tornionlaakson kulttuuria ja historiaa Suomen ja Ruotsin rajan molemmin puolin. Suomen ja Ruotsin alueille sijoittuva Tornionlaakso on historiallisesti yhtenäinen kulttuuri- ja murrealue. Museo on erikoistunut tornionlaaksolaiseen elämäntapaan ja rajan ilmiöihin. Menneisyys tulee eläväksi esineiden ja runsaan kuva- ja filmimateriaalin avulla.

Perusnäyttelyn lisäksi museossa on vuosittain 4-5 vaihtuvaa näyttelyä.

Tornionlaakson maakuntamuseo – Tornedalens museum on myös maakunnallinen keskusmuseo, jonka toimialuetta ovat Tornion, Haaparannan ja Kemin kaupungit sekä Simon, Tervolan, Keminmaan, Ylitornion, Pellon, Kolarin ja Muonion kunnat. Vuonna 2014 museosta tuli maailman ainoa rajanylinen, kahden eri maissa sijaitsevan kaupungin yhteinen museo. Sen toimintaa rahoittaa myös ruotsalainen Haaparannan kunta.

Museo sijaitsee Tornion keskustassa kirjaston ja Aineen taidemuseon vieressä, rajan pinnassa. Museo on esteetön liikuntarajoitteisille. Näyttelyssä käytetyt kielet ovat suomi, ruotsi, englanti ja meänkieli.

 

Sivun alkuun