Uratarinat – Hankinta-asian­tun­ti­ja Katariina Pirttimaa

Etusivu » TYÖ JA ELINKEINOT » Töihin Tornion kaupungille » Uratarinat – Hankinta-asiantuntija Katariina Pirttimaa

Katariina Pirttimaa pääsee hankinta-asian­tun­ti­ja­na hyö­dyn­tä­mään omia vah­vuuk­si­aan

”Tornion kaupunki on työnantajana sellainen, joka katsoo eteenpäin ja haluaa uudistua. Täällä on tosi nykyaikaiset työkalut esimerkiksi omaan työhöni hankinta-asiantuntijana sekä nykyaikainen ilmapiiri. Monesti ajatellaan, että julkishallinnon organisaatioissa jumiudutaan ja mennään vain jonkun tietyn kaavan mukaan, mutta täällä on sellainen ilmapiiri, että halutaan mennä eteenpäin ja kehittyä. Se on ollut yksi positiivinen yllätys.”

Näin hankinta-asiantuntija Katariina Pirttimaa, 33, kuvailee Tornion kaupunkia työnantajana. Hän työskentelee talous- ja hankintapalveluissa, missä hän toteuttaa kaupungin talousarviossa suunniteltuja hankintoja. Kaupungin hankinnat voivat olla tavaroita, palveluita tai urakoita. Katariinan työhön kuuluu hankintojen kilpailuttamista, sopimusten laatimista, sopimushallintaa sekä toimialojen neuvontaa.

– Kaupungin hankinnat voivat olla esimerkiksi kirjaston kalusteita, henkilöstön ensiapukoulutuksia, rakennusurakoita tai hiihtolatujen kunnossapitoa. Kaupungin julkisena hankintayksikkönä tulee kilpailuttaa kaikki hankintansa, mikä tuo työhön monipuolisuutta.

Hankintapalvelut tekee tiivistä yhteistyötä kaupungin eri toimialojen kanssa.

– He tuovat asiaosaamisen esimerkiksi sen suhteen, millaisesta palvelusta on kyse ja me tuomme hankintaosaamisen. Etenkin suunnitteluvaiheessa yhteistyö korostuu ja neuvontaa on puolin ja toisin, Katariina kuvaa.

–  Työkaverit ovat mukavia, asiantuntevia ja helposti lähestyttäviä! On ihailtavaa, miten kaikki ovat niin omistautuneita omalle asialleen. On mukavaa työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat ylpeitä omasta osaamisestaan ja näkevät oman työnsä tärkeänä, hankinta-asiantuntija Katariina Pirttimaa kuvailee.

Oma paikka löytyi jul­kis­hal­lin­nos­ta

Katariina on kotoisin Rovaniemeltä ja Tornioon hän muutti yhdessä puolisonsa kanssa kymmenen vuotta sitten. Katariina sai liiketalouden tradenomin opiskelupaikan Torniosta Lapin ammattikorkeakoulusta. Hän valmistui tradenomiksi vuonna 2017 ja jäi äitiyslomalle. Sen jälkeen hän työskenteli ensin pankissa ja sitten julkishallinnolla toimistosihteerinä useamman vuoden.

– Ennen kuin työskentelin julkishallinnossa, en ollut oikein ajatellut sitä vaihtoehtona. Jotenkin tradenomiksi opiskellessa ajattelin, että menen pankkiin töihin, enkä oikein nähnyt muita vaihtoehtoja. Kun menin toimistosihteeriksi julkishallintoon töihin, ajattelin, että se on väliaikainen ratkaisu, Katariina muistelee.

Hän huomasi kuitenkin pian, että julkishallinnossa työskentely sopii hänelle hyvin.

– Työssäni toimistosihteerinä olin päässyt tekemään hankintoja osana työtäni ja pidin siitä todella paljon. Kun näin Tornion kaupungilla hankinta-asiantuntijan paikan, päätin hakea. Minulla oli jo silloin hyvä kuva Tornion kaupungista työnantajana. Haluaisin kannustaa siihen, että ihmiset näkisivät julkishallinnon ja etenkin Tornion kaupungin hyvänä vaihtoehtona, sillä täällä saa tehdä tosi mielenkiintoista työtä. Pidän itse siitä, että työlle on selkeät raamit, mutta sitten kuitenkin saa vaikuttaa itse siihen, miten työtä toteuttaa, Katariina kertoo.

”Kukaan ei nosta itseään toisen yläpuolelle”

Katariina tuli Tornion kaupungille hankinta-asiantuntijaksi elokuussa 2022. Toimi oli kokonaan uusi Tornion kaupungilla.

– On ollut mielenkiintoista päästä myös itse vaikuttamaan siihen, millaiseksi tämä työnkuva muodostuu. Koen, että persoonani ja työni sopivat hyvin yhteen. Olen tarkka, huolellinen ja tykkään perehtyä asioihin ja ne ovat juuri niitä ominaisuuksia, mitä tässä työssä tarvitaan, Katariina kuvailee.

Parasta hankinta-asiantuntijan työssä on Katariinan mielestä ollut monipuolisuus ja se, että tehtävässä pääsee hyödyntämään omaa asiantuntemusta.

– Saan keskittyä kokonaan hankintoihin ja minulla on aikaa syvälliseen perehtymiseen, toisin kuin aiemmassa työssäni, kun tein hankintoja muun työn ohella. Pidän siitä, kun tulee erilaisia tilanteita eteen esimerkiksi sopimuksen kanssa, jolloin voin etsiä taustalle lakipykäliä ja hakea taustatietoa. Ne ovat tosi opettavaista ja kiinnostavia tapauksia, Katariina kuvaa.

Katariina on mielekkään työn lisäksi saanut myös hyviä työkavereita. Kun hän noin vuosi sitten tuli Tornion kaupungille töihin, hänet otettiin lämpimästi vastaan.

–  Työkaverit ovat mukavia, asiantuntevia ja helposti lähestyttäviä! On ihailtavaa, miten kaikki ovat niin omistautuneita omalle asialleen. On mukavaa työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, jotka ovat ylpeitä omasta osaamisestaan ja näkevät oman työnsä tärkeänä. Täällä myös kannustetaan toisia, ja kohdellaan kaikkia tasapuolisesti. Kukaan ei nosta itseään toisen yläpuolelle, vaan kaikki ovat samalla viivalla, Katariina kertoo.

Tärkeintä on, että täällä on kannustava ilmapiiri, jossa kannustetaan huolehtimaan
omasta jaksamisesta.

– Katariina Pirttimaa, hankinta-asiantuntija

Kaikki palvelut pyö­räi­ly­mat­kan päässä

Katariina viettää vapaa-aikaansa kahden lapsensa ja crossfitin parissa. Hän tykkää ulkoilla ja viihtyy Torniossa etenkin rannan tuntumassa.

– Asuin lapsuuden Kemijoen rannalla, niin täälläkin Tornionjoen rannassa tulee kotoisa olo. Olen asunut Torniossa aina viiden kilometrin säteellä keskustasta, joten on ollut mukava, että kaikki tarpeellinen löytyy pyöräilymatkan päästä, Katariina kertoo.

Katariina pitää huolta omasta työhyvinvoinnistaan aktiivisen liikkumisen avulla. Myös Tornion kaupunki tukee työnantajana työntekijöiden hyvinvointia.

–  Meidän henkilöstöetumme kuten ePassi ja työsuhdepyörä kannustavat suoraan työhyvinvoinnista huolehtimiseen. Sen lisäksi meillä on intrassa hyviä kannustimia ja tietoa siitä, miten voi huolehtia omasta hyvinvoinnistaan. Mutta tärkeintä ennen kaikkea on, että täällä on kannustava ilmapiiri, jossa kannustetaan huolehtimaan omasta jaksamisesta, Katariina kiteyttää.