Uratarinat – Han­kin­ta­pääl­lik­kö Sari Backman

Etusivu » TYÖ JA ELINKEINOT » Töihin Tornion kaupungille » Uratarinat – Hankintapäällikkö Sari Backman

”Voin tehdä sitä, mikä oikeasti kiinnostaa ja missä voin yhdistää pitkältä uralta kertynyttä osaamistani”

”Parasta hankintapäällikkönä on ehdottomasti työn monipuolisuus ja laajuus. Me hoidamme hankintoja aina päiväkodin barbeista biovoimalaitokseen. Olemme mukana kaikessa, mitä kaupunki hankkii ja meillä on esimerkiksi tällä hetkellä käytössä viidet eri sopimusehdot, joita pitää ymmärtää ja soveltaa. Tuntuu, että tämän vuoksi olen tehnyt pitkän uran, että sain sellaisen paikan, mikä oikeasti kiinnostaa ja yhdistää kaikki asiat.”

Sari Backman, 53, työskentelee Tornion kaupungilla hankintapäällikkönä. Hän vastaa kaupunkistrategian mukaisista hankinnoista, jotka on suunniteltu talousarvion mukaisesti. Hänen tehtäviinsä kuuluvat esimerkiksi kilpailutukset ja sopimushallinta, työn kehittäminen ja logistiikkapäällikkönä toimiminen. Lisäksi hän toimii esihenkilönä omalle tiimilleen.

– Työn kehittäminen tarkoittaa työssäni läpinäkyvyyden, ammattitaidon ja osaamisen lisäämistä ja sitä, että toimitaan aina lain mukaisesti. Kehittäminen liittyy siihen, miten hankintoja ja kilpailutuksia tehdään. Esihenkilönä tavoitteenani on, että työtä kehitetään niin, että olisi työntekijöille motivoivaa ja kiinnostavaa, Sari kuvaa.

– Pidän tyypillisesti yhden tai kaksi etäpäivää viikossa. En ole vielä muuttanut Tornioon, mutta etsin sieltä asuntoa. Tornio on mukava kaupunki: on kivat maisemat ja vettä lähellä, hankintapäällikkö Sari Backman sanoo.

Työpaikka, jossa saa laajasti hyödyntää kattavaa osaamista

Kiimingistä koitoisin oleva Sari on aina nauttinut opiskelusta ja kouluttautunut monipuolisesti työn ohessa. Oulun kauppaoppilaitoksesta valmistumisen jälkeen vuonna 1992 Sari opiskeli Kemi-Tornion ammattikorkeakoulussa sähkö- ja automaatiotekniikan insinööriksi ja valmistui vuonna 2000. Sen jälkeen hän on opiskellut vielä kasvatustieteen ja aikuiskasvatustieteen kandidaattiopinnot Jyväskylän yliopistossa ja maisteriopinnot Lapin yliopistossa. Kasvatustieteen maisteriksi hän valmistui vuonna 2019.

Sarin työuralle on mahtunut monenlaisia hankinnantehtäviä laajasti eri aloilta ja eri paikkakunnilta. Nokian, Wärtsilän ja Digitan jälkeen hän on ollut esimerkiksi tekemässä Nesteellä huoltoasemaverkoston divestointiohjelman mukaista hankintastrategiaa, ohjaamassa Oulu Energialla kategoriapäälliköiden työtä ja julkisen hankinnan puolella Helenillä sähköverkon automatisointihanketta, sekä kilpailuttamassa FinnHEMSillä helikopterilaivastoon liittyviä hankintoja lentäjien koulutuksista ja varustuksesta helikoptereiden rahoitukseen ja huoltoon.

– Olin jo vaihtamassa kokonaan kasvatuksen ja koulutuksen puolelle ja kouluttautunut tekniikan alan ammatilliseksi opettajaksi ja aikuiskasvatuksen maisteriksi. Olikin POHTOssa kouluttamassa hankintaa ja projekteja, mutta sitten tulikin Tornion kaupungilla hankintapäällikön paikka auki ja päätti hakea sitä, Sari muistelee.

Mikä sai sitten Sarin muuttamaan suunnitelmiaan?

– Minua kiinnostivat julkiset hankinnat, sillä on tosi motivoivaa näin hankintaihmisen näkökulmasta, että miten julkista rahaa käytetään. Kun Torniossa tuli hieno paikka auki, jossa hankintapäällikkö vastaa koko kaupungin hankinnasta, päätin hakea. Vaikka Tornion kaupunki on pieni organisaatio, tässä on ihan valtava vastuu kilpailuttaa palvelut ja urakat lain mukaisesti. Tehtävä on vaativa, sillä pitää ymmärtää sopimusjuridiikkaa, rahaa ja tekniikkaa sekä isoja kokonaisuutta ja toisaalta pieniä yksityiskohtia. Koin työmahdollisuuden tosi mielenkiintoisena, koska minulla oli kokemusta jo monesta eri paikasta, monenlaisista sopimuksista ja eri alojen lainsäädännöstä.Tiesin, että osaisin kyllä tämän homman, Sari kertoo.

Työnantajana Tornion kaupunki on aivan huippuluokkaa millä tahansa mittarilla. Täällä on hyviä työkavereita, meillä on hyvät työskentelyvälineet ja kaupungin johtoryhmä näyttäytyy hankintoihin kiinnostuneena ja sieltä osoitetaan, että meidän työllämme on iso merkitys.

– Sari Backman, hankintapäällikkö

Lait auttavat työntekoa

Sari tuli Tornion kaupungin hankintapäälliköksi elokuussa 2022. Hän on tyytyväinen työhönsä ja tällä hetkellä hän tekee esimerkiksi kevään viimeisiä urakka- ja palveluhankintoja ja eri osa-alueiden hankintastrategiaa.

 – Koen ettei tässä työssä ei ole huonoja puolia. Toki on täytynyt oppia ymmärtämään hallintosäännön merkitys. Kunnassa päätökset tulevat hallintosäännöstä ja täällä on selkeät päätöksentekoprosessit toisin kuin yrityspuolella, jossa toimitusjohtajan päätöksellä voidaan edetä nopeastikin prosesseissa. Olen kuitenkin itse pitänyt siitä, että meillä on selkeät säännöt ja lait, jotka antavat reunoja siihen työhön ja helpottavat päätöksentekoa, Sari perustelee. Esimerkiksi koulukuljetukset ovat tarkoin laissa määriteltyjä kaupungin vastuulla olevia tehtäviä.

Sari on kokenut myös työskentelyilmapiirin mieluisaksi ja viihtyy työssään.

– Työnantajana Tornion kaupunki on aivan huippuluokkaa millä tahansa mittarilla. Täällä on hyviä työkavereita, meillä on hyvät työskentelyvälineet ja kaupungin johtoryhmä näyttäytyy hankintoihin kiinnostuneena ja sieltä osoitetaan, että meidän työllämme on iso merkitys, Sari summaa.

Pen­de­löin­tiä ja opis­ke­lu­haa­vei­ta

Nyt Sari asuu viikot Kemissä ja viikonloput Kiimingissä ja kulkee töihin Tornioon. Mahdollisuus etätöihin helpottaa Sarin pendelöintiä.

– Pidän tyypillisesti yhden tai kaksi etäpäivää viikossa. En ole vielä muuttanut Tornioon, mutta etsin sieltä asuntoa. Tornio on mukava kaupunki: on kivat maisemat ja vettä lähellä, Sari sanoo.

Vapaa-ajalla Sari tykkää ulkoilla, sienestää, marjastaa, vaeltaa ja uida. Kotona arkiliikunta hoituu koiran kanssa ulkoillessa. Nyt hän suunnittelee myös golfin aloittamista uudelleen.

– Torniossa on hyvä golf-kenttä ja olisikin mukava aloittaa taas se harrastus, Sari suunnittelee.

Sarin into opiskeluun ei ole loppunut. Hänen työhönsä kuuluu vahvasti erilaisten lakien tunteminen ja soveltaminen ja hän onkin halunnut pidemmän aikaa opiskella juridiikkaa hallinto- tai oikeustieteissä.

– Katsotaan, mihin sitä sitten päätyy vapaa-aikansa käyttämään, että keskittyisikö opiskeluun, matkustamiseen vai viekö vapaa-ajan kokonaan koiran kanssa puuhastelu, Sari puntaroi hymyillen.