Uratarinat – Paik­ka­tie­to­suun­nit­te­li­ja Juho-Eetu Hakso

Etusivu » TYÖ JA ELINKEINOT » Töihin Tornion kaupungille » Uratarinat – Paikkatietosuunnittelija Juho-Eetu Hakso

”Hyvät työkaverit ja joustava paik­ka­tie­to­suun­nit­te­li­jan työ voittivat hou­kut­te­le­vas­ta työ­tar­jouk­ses­ta huolimatta”

”Työssäni parasta on monipuolisuus. Paikkatietosuunnittelijana pääsen tekemään kaikkea peruspohjakartan ylläpitämisestä palvelintyöskentelyyn. Saan joustavasti suunnitella omaa työtäni ja sen ansiosta pystyn priorisoimaan muiden auttamista.”

Juho-Eetu Hakso, 29, työskentelee Tornion kaupungilla kaavoituksessa ja mittauksessa paikkatietosuunnittelijana. Hän toimii paikkatietojärjestelmän pääkäyttäjänä ja tekee monenlaisia karttoja eri yksiköille. Paikkatietojärjestelmä sisältää paljon erilaista tietoa kuten kaavoituksen ja mittauksen aineistoa, kiinteistötietoja, perus pohjakartta-aineistoa, rakennusvalvonta- ja väestötietoja. Lisäksi Juho-Eetu on yhtenä pääkäyttäjänä rakennusvalvonnan sähköisessä asiointipalvelussa, jossa hän ensisijaisesti auttaa teknisissä kysymyksissä.

– Työssäni vaaditaan useiden järjestelmien tuntemusta. Järjestelmiä uudistetaan paljon ja työhöni kuuluu myös muiden opastaminen ja auttaminen järjestelmien käytössä, Juho-Eetu kertoo.

– Välillä mietin, että lähtisikö sitä joskus vielä lukemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Se mahdollistaisi päällikkötason työskentelyn, paikkatietosuunnittelijana työskentelevä Juho-Eetu Hakso suunnittelee.

Kaipuu Meri-Lappiin

Kemiläinen Juho-Eetu opiskeli Lapin ammattikorkeakoulussa Rovaniemellä maanmittausinsinööriksi. Sieltä hän valmistui vuonna 2018.

– Aika nopeasti, kun menin Rovaniemelle, tuli ajatus, että kun täältä valmistun, niin kyllä veri vetää takaisin Meri-Lappiin. Kun työt ja hellu löytyi Torniosta, niin muutin tänne, Juho-Eetu kertoo historiastaan.

Ennen kaupungille tuloaan Juho-Eetu työskenteli parin vuoden ajan monenlaisissa tehtävissä Kemi-Tornio-alueella. Hän ehti työskennellä telinerakentajana ja työnjohtajana ja oli kaivoksella tekemässä mittauksia.

– Sitten näin, että Tornion kaupunki hakee paikkatietokäsittelijää. Olin ollut aiemmin kaupungilla kesätöissä maanmittauksessa ja minulle oli jäänyt hyvä kokemus työnantajasta ja työkavereista, joten päätin hakea uudelleen Tornion kaupungille, Juho-Eetu muistelee.

Juho-Eetu tuli Tornion kaupungille töihin vuonna 2020. Silloin hän aloitti paikkatietokäsittelijänä. Jo vuoden sisällä hän pääsi ottamaan haltuun uuden tehtävän paikkatietosuunnittelijana, kun työntekijöitä alkoi siirtyä eläkkeelle.

– Kun tulin paikkatietokäsittelijäksi, olin oikeastaan vähän ylikoulutettu tehtävään. Mutta sitten tähdet osuivat kohdalleen ja sain nykyisen työni, joka vastaa paremmin koulutustani, Juho-Eetu avaa.

Meillä on esimerkiksi liukuva työaika, mikä auttaa paljon lapsiarjessa.

– Juho-Eetu Hakso, paikkatietosuunnittelija

Monta syytä asua Torniossa

Juho-Eetu on tyytyväinen elämäänsä Torniossa. Hän pitää työstään ja vapaa-ajalla aktiivisena pitää hänen kaksivuotias lapsensa. Lisäksi vapaa-ajallaan Juho-Eetu pyöräilee ja käy kuntosalilla. Tulevaisuuden haaveena on lisäkoulutuksen hankkiminen.

– Kyllä välillä mietin, että lähtisikö sitä joskus vielä lukemaan ylempää ammattikorkeakoulututkintoa. Se mahdollistaisi päällikkötason työskentelyn, Juho-Eetu suunnittelee.

Vuoden vaihteessa Juho-Eetulle tarjottiinkin maanmittausinsinöörin työtä Keminmaasta. Hän puntaroi valintaa ja päätyi jäämään ja valitsi nykyisen työpaikkansa.

– Keminmaassa olisi ollut tarjolla iso paikka, johon kuului vastuullisia ja monipuolisia tehtäviä maankäyttöön liittyen. Kuitenkin päädyin siihen, että jään tänne, Juho-Eetu kertoo.

Mikä päätöksessä sitten ratkaisi?

– Tietenkin tuore perheenlisäys vaikutti. Tässä toisessa työssä olisin ollut enemmän kiinni ja se olisi hankaloittanut arkea. Nykyinen työni on joustavampi, meillä on esimerkiksi liukuva työaika, mikä auttaa paljon lapsiarjessa. Lisäksi täällä Tornion kaupungilla on niin hyvät työkaverit, mikä vaikutti myös paljon päätökseen, Juho-Eetu kuvaa päätöstään.

Juho-Eetu onkin viihtynyt hyvin Torniossa.

– Tornio on hyvä paikka asua. Tämä on sopivan kokoinen, rauhallinen ja täällä on kauniit maisemat ja edullista asua. Täällä on kaikki palvelut, mitä kaupungilta voi tarvitakaan ja koko ajan kehitetään uusia. Länsi-Pohjan keskussairaalakin on lähellä ja täältä löytyy esimerkiksi samat harrastusmahdollisuudet kuin isommistakin kaupungeista.