Ympäristöluvat

Ympäristön pilaantumisen vaaraa aiheuttavalle toiminnalle on oltava ympäristölupa. Tietyt toiminnot voidaan rekisteröidä.

Ym­pä­ris­tö­lu­vat, il­moi­tus­me­net­te­ly ja re­kis­te­röin­ti­me­net­te­ly

Ym­pä­ris­tö­lu­vat

Kunnan ympäristönsuojeluviranomainen käsittelee mm. kivenlouhimojen ja murskaamojen ympäristöluvat, pienten eläinsuojien ja laitosten ympäristöluvat sekä jätteen laitos- ja ammattimaisen hyödyntämisen tai käsittelyn luvat, mikäli jätettä hyödynnetään tai käsitellään alle 20 000 tonnia vuodessa. Ympäristöluvan käsittelystä peritään ympäristönsuojeluviranomaisen taksan mukainen maksu.

Il­moi­tus­me­net­te­ly

Ympäristönsuojelulakiin tuli vuonna 2019 muutos, jonka perustella osa ennen ympäristöluvan tarvinneista toiminnoista siirtyi ympäristönsuojelulain 10 a -luvun mukaisen ilmoitusmenettelyn piiriin. Ilmoitusmenettelyyn siirtyi muun muassa laajasti eläinsuojia, sahat, eräitä kemikaalivarastoja, eräitä elintarvike- ja rehuteollisuuden toimintoja, linja- ja kuorma-autojen sekä työkoneiden varikot, eläintarhat ja huvipuistot sekä ulkona sijaitsevat pienet ampumaradat, joissa ei ole haulikkorataa.

Re­kis­te­röin­ti­me­net­te­ly

Ympäristönsuojelulakiin tuli vuonna 2010 muutos, jonka perusteella osa ennen ympäristöluvan tarvinneista toiminnoista siirtyi rekisteröintimenettelyn piiriin. Rekisteröitäviä toimintoja ovat suurin osa polttoaineteholtaan alle 50 MW:n energiantuotantolaitoksista, nestemäisten polttoaineiden jakeluasemista ja asfalttiasemista. Tämän sivun alalaidasta löytyy lista rekisteröidyistä toiminnoista Tornion ja Keminmaan alueella.