Torneå 1621 -kuosi juhlistaa nelisataavuotista kaupunkihistoriaa

Sukkahousut ja satojen vuosien takaiset sakkokirjat, ihmeellinen ilmapostirata ja kahden valtakunnan rajalla aikaa vartioiva aurinkokello, virvoittava olut ja ruotsalainen kuningas – mikä mahtaa näitä kaikkia yhdistää?

Tornion kaupunki on julkistanut Torneå 1621 -kuosin. Uniikin kaupunkikuosin on suunnitellut tilaustyönä taiteilija Susanna Sivonen. Kuosi on luotu kaupungin 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi ja se lanseerattiin toukokuussa 2020 osana juhlavuoden valmisteluja. Tornion kaupunki täytti 400 vuotta 12.5.2021.

Tuotekuvat: Pauliina Silvén Photography ja Tornion kaupunki.

Historiaa, tarinoita ja torniolaista mielenmaisemaa

Haaparantalaislähtöinen tekstiilisuunnittelija, taiteilija Susanna Sivonen kertoo, että Torneå 1621 -kuosi on kerroksellinen tulkinta Tornion 400-vuotiaasta maisemasta, historiasta ja kaupunkikulttuurista.

– Visuaalinen kokonaisuus sisältää niin vuodenaikojen ja kaupungin värejä kuin väylän (Tornionjoki) sekä sen varrella kerrottuja tarinoita. Torneå 1621 -kuosin suunnitteluprosessi oli taiteellisen kokoamisen lisäksi myös syvällinen kulttuuritutkimus torniolaisten historiaan; sakkokirjojen puumerkkeihin, kuninkaan pitseihin, kirkon katon kuviointiin ja unelmiin väylän yli. Mielenmaisemia Torniosta -työnimellä syntynyt kuosi on toteutettu ilahduttamaan niin paikallisia kuin vieraita, kertomaan visuaalista tarinaa ainutlaatuisesta paikasta nimeltä Tornio, Sivonen kuvailee.

Torneå 1621 -kuosia hyödynnetään monipuolisesti Tornion kaupungin tarinaa kertovana ilmeenä. Juhlavuoden kunniaksi luotu ajaton ilme elää ainutlaatuisena kuvauksena kaupungin pitkästä historiasta, ja sen kautta torniolaiset voivat ylpeinä kertoa kotikaupungistaan. Näin viemme maailmalle viestiä rajattomasta, historiallisesta ja juurevasta kaupungista sekä sen omintakeisista asukkaista kautta vuosisatojen!

Iloa kaikille torniolaisille ja Tornioon tykästyneille

Torneå 1621 -kuosin toivotaan tuottavan iloa ja hyötyä kaikille torniolaisille ja Tornioon tykästyneille erilaisten laadukkaiden myyntituotteiden kautta. Luvassa on pala palalta täydentyvä Torneå 1621 -tuoteperhe, joka sisältää niin uniikkeja, pieniä lahjatavaroita, arkea kaunistavia, mutkattomia käyttötuotteita kuin juhlavammaksikin lahjaksi sopivia tuotteita. Torneå 1621 -tuotevalikoimaan kuuluu tällä hetkellä vihko, postikortti, juliste, kangaskassi, tarjotin sekä korvakorut. Uutena tuotteena lanseerataan toukokuussa 2022 Torneå 1621 -t-paita.

Tuotteita on myynnissä Tornion kaupungin toimipisteissä: asiakaspalvelupiste Kompassissa, Aineen taidemuseossa (ei vuoden 2022 aikana) ja Tornionlaakson museossa.

Sivun alkuun