Sointu Viinikka

Sointu Viinikka

Kevään ensimmäisessä FOKUS-näyttelyssä esiteltiin puupiirroksia rovaniemeläiseltä siivoojana työskennelleeltä Sointu Viinikalta ja opettajiltaan.

Sointu Viinikka (1939-2021), Taikoja, 1993, puupiirros paperille

Ensimmäisenä sarjassa esiteltiin rovaniemeläisen Sointu Viinikan (1939–2021) puupiirroksia.

Sointu Viinikka oli Rovaniemen maalaiskunnasta, Tolosen kylästä kotoisin oleva taiteen tekijä, joka harrasti piirtämistä nuoresta saakka. Viinikka työskenteli päivätyössään koulun siivoojana ja opiskeli grafiikan tekemistä muun muassa Outi Heiskasen ja Tuula Mukan opissa. Viinikka otti aktiivisesti osaa ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin 1980–90-luvuilla. Viinikka oli myös Lapin taiteilijaseuran perustajajäseniä ja Työväen kuvataideseuran aktiivinen jäsen. Sointu Viinikka hyväksyttiin Suomen taidegraafikot ry:n jäseneksi vuonna 1990.

Sointu Viinikan teokset ovat kookkaita puupiirroksia, joihin taiteilija on kuvannut kansansaduista tuttuja eläimiä ja myyttisiä hahmoja. Viinikka oli puupiirrostekniikan läpikotaisin tunteva, vahvoja värialueita hallitseva tekijä. Viinikan mukaan siivoojan työ oli hyvää vastapainoa taiteen tekemiselle ja mahdollisti kaksi aivan erilaista maailmaa hänen elämässään. Viinikka on maininnut taiteelliseksi esikuvakseen muun muassa Tapio Tapiovaaran (1908–1982), jonka teoksista turha koristeellisuus on karsittu. FOKUS näyttelyssä nähdään myös teos Viinikan esikuvalta, Tapiovaaralta, Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmista.

FOKUS Puupiirtäjä Sointu Viinikka 30.1.–7.4.2024