Väylän väki 12.5.–28.8.2022

Aineen taidemuseon uusi kokoelmanäyttely Väylän väki esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta. Vuonna 2022 Rajakartanon ollessa remontissa Aineen taidemuseo on jalkautunut eri puolille Torniota. Kesän kokoelmanäyttelyn paikkana on kauppakeskus Rajalla ja sen toisessa kerroksessa sijaitseva Galleria Kortteeri, jonne Väylän väki levittäytyy.

Suomalaisessa mytologiassa sana väki viittaa esimerkiksi johonkin paikkaan tai olentoon liittyvään yliluonnolliseen voimaan. Väellä tarkoitettiin myös ihmisen voimaa tai taikavoimaa. Elementeistä vedellä katsottiin olevan erityisen paljon väkeä. Tornionjokilaaksossa ihmisten ja ympäristöä hallitsevan vesielementin suhteen voidaan nähdä olevan erityisen väkevä. Väylän väki -näyttelyssä tutkitaan sitä, miten paikan voima näkyy taiteessa ja välittyy siten eteenpäin aikojen ja matkojen päähän.

Väylän väki -näyttelyssä on esillä Aineen taidemuseon kokoelmiin kuuluvia teoksia 1990-luvulta tähän päivään saakka – joitakin klassikoiksi jo kehittyneitä sekä aivan ennen näkemättömiä hankintoja. Monilla näyttelyn taiteilijoilla on juuret Tornionjokilaakson maaperässä ja jotkut työskentelevät alueella juuri nyt, tässä ajassa. Teoksissa luodataan ihmisten suhdetta toisiinsa ja ympäristöönsä eri tavoin. Sanna Haimilan värikylläinen maalaus Encounter (With the Self) kutsuu pohtimaan samaistumisen ja erillisyyden kokemuksia. Ristomatti Myllylahden Luxury palaa -installaatio taas herättää kysymyksiä esittämispaikastaan, veden päälle rakennetusta kauppakeskuksesta ja sen tulevaisuudesta.

Tornionjoki ei ole tietenkään vain täältä toisaalle virtaavien vaikutteiden väylä vaan yhtä lailla vastaanottaja. Näyttelyssäkin on mukana valikoituja teoksia, jotka tuovat oman lisänsä käsiteltäviin teemoihin muiden pohjoisten vesien ääreltä. Mukana on muun muassa Raisa Raekallion ja Misha del Valin yhdessä maalaama ystävyyden kuvaus, jossa nähdään koko joukko Lapissa vaikuttavia taiteilijoita.

Väylän väki avautuu yleisölle torstaina 12.5. Näyttelyn avaa klo 13 Business Tornion toimitusjohtaja Marko Alamartimo.

Avajaisten elävästä musiikista vastaavat Adam Huuva ja Mika Mustonen.

Avajaisten yhteydessä alkaa myös näyttelyyn liittyvä Tapaa taiteilija -ohjelmisto, jossa päästään kuulemaan kokoelmataiteilijoiden ajatuksia Väylän varren taiteesta. Ensimmäisenä on vuorossa valokuvaaja Jaakko Heikkilä, joka kertoo avajaisyleisölle työskentelystään.

Myöhemmin kesällä Tapaa taiteilija -ohjelmistossa esiintyvät Hanna Kanto, Illusia Juvani sekä Teija ja Pekka Isorättyä.

Galleria Kortteerista tulee myös museon taidekasvatustoiminnan keskus kesän ajaksi. Luvassa on sekä ohjattuja että non-stop-työpajoja, joissa tutustutaan kokoelmateoksiin ja erilaisiin taiteen tekemisen tekniikoihin.

Lisätietoja tapahtumista päivitetään myöhemmin. Näyttelyyn on vapaa pääsy koko kesän ajan.

Lämpimästi tervetuloa avajaisiin Tornio-viikolla 12.5. klo 13!

Aukioloajat:

ma suljettu
ti–to 11–18
pe 11–15
la 12–17
su 11–16

Lisätietoja:
Anu Pasanen
+358 50 5971189
anu.pasanen@tornio.fi

 

Sivun alkuun