Tornion valokauden avaus

Perjantaina 4.11. klo 18.00 Nordbergin möljä ja Umpitunnelin puistolava

Katso ohjelma täältä.
Hannulan silta ja Kojamo-teos kylpevät väriloistossa

Valokauden avajaisissa paljastetaan sekä Hannulan sillan että Kojamo-veistoksen pysyväksi jäävä valaistus. Tornion kaupunki sai Hannulan sillan valaistukseen rahat 400-vuotislahjaksi Haaparannan kunnalta vuonna 2021. Varat Kojamon valaistukseen puolestaan lahjoitti torniolainen Inkeri ja Mauri Vänskän säätiö. Tornion Energia huolehtii valojen hankinnasta ja asennustyöstä.

Luvassa koskettavia kulttuurielämyksiä ja valojen puisto

Umpitunnelin puistolavalla kuullaan juhlapuheenvuorojen lisäksi musiikkia. Ohjelmassa on myös tanssiesityksiä. Keminmaalaisartisti Mahria Siren (Marja Hakala) nousee lavalle taustatanssijoineen esittämään tuoretta musiikkia, jota hän on levyttänyt lontoolaisen lauluntekijäkaksikon Jonathan Cofferin ja Russel Gatesin kanssa. Luvassa on myös taidokkaan ja menestyneen tanssikoulu Stagen tanssinumero Öiset Tanssiaiset esittäjinään Stagen 10-11-vuotiaiden showryhmä.

Ammattiopisto Lappia ja Lapin ammattikorkeakoulu tuovat valotapahtumaan omia töitään. Opiskelijat suunnittelevat Apteekinpuistoon valomaailman, johon on suunnitteilla makrokuvia, projisointeja ja animaatioita. Teokset ovat nähtävillä 4.11. illan ajan. Kaupungin ja oppilaitosten yhteistyön ansiosta opiskelijoilla on hieno mahdollisuus osallistua tapahtuman suunnitteluun ja sisällyttää kokonaisuus myös omiin opintoihinsa. Myös Tornion nuorisotoimi on tapahtumassa mukana järjestämässä viime vuodelta tuttua ja suosittua varjokuvauspistettä. Nuorten osallistuvan budjetoinnin voittanut Mopoverstas-idea on toteutunut ja avajaiset Mopoverstaalla pidetään valokauden avauksen yhteydessä. Verstas sijaitsee vanhalla energialaitoksella Apteekinpuiston läheisyydessä. Mopoverstaalla ja piha-alueella on tarjolla valoisaa tunnelmaa, musiikkia ja lämmintä juomaa.

Tapahtumassa on esillä myös torniolaisen kuvataiteilijan Jouko Alapartasen teos.

Valo- ja soihtukulkueet yhdistävät Tornion ja Haaparannan

Valokauden avajaisissa liikkuu kaksi kulkuetta – torniolainen valokulkue kulkee Hannulan sillan yli ja haaparantalainen soihtukulkue Apteekinpuiston läpi. Rajakaupunkien läheistä yhteistyötä ja rauhaisaa rinnakkaiseloa symboloivat kulkueet yhdistyvät Nordbergin Möljällä. Torniolaisten kulkuetta luotsaa Senioripiste ja haaparantalaisten kulkuetta Haaparannan kulttuuritoimi. Kumpikin kulkue on avoin kaikille.

Paljon iloa vähällä energialla

Tornion kaupunki haluaa tuoda iloa ja valoa synkkään aikaan ja järjestää valokauden avajaiset, vaikka tilanne Euroopassa on poliittisesti ja taloudellisesti vaikea ja energiaa tulee säästää. Valaistuksella luodaan tunnelmaa ja tuodaan turvaa niin pihapiiriin kuin kotiinkin.

Sekä Hannulan sillan että Kojamon valaistuksessa käytetty moderni led-valotekniikka kuluttaa vain vähän energiaa. Led-valot ovat kestäviä ja pitkäikäisiä ja kuluttavat vain vähän sähköä verrattuna muihin lampputyyppeihin.

Hannulan sillan valojen tekniikka mahdollistaa myös värien vaihtamisen esimerkiksi vuodenajan tai tapahtuman mukaan. Väriskaalassa on valtavasti eri vaihtoehtoja, joiden monipuolinen hyödyntäminen tuottaa varmasti paljon iloa torniolaisille. Valot eivät varmasti jää huomaamatta myöskään Torniosta ohi ajavilta!

 

Tornion valokauden avaus -tapahtuma seuraa viime vuonna järjestetyn PIOT valofestivaalin jalan jäljissä. PIOT on biennaali eli joka toisena vuonna järjestettävä tapahtuma ja odottaa nyt rahoituspäätöstä vuodelle 2023. Välivuosina järjestetään Tornion valokauden avaus.

Sivun alkuun