Kestävä Kesä

Tehdään meille Kestävä Kesä!

Kestävän kesän teema nostaa esille ympäristö- ja luonnonsuojeluasioita kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Kesän aikana esillä ovat myös paikallisten luonnonympäristöjen mahdollisuudet.

Kestävä kesä on osa Tornio 400 -juhlavuoden ohjelmaa ja yhteistyössä ovat mukana: Rajalla kauppakeskus, Karun Sirkut ja Eräveljet, Tornion 4H-yhdistys, Suomen luonnonsuojeluliitto ja Metsähallitus.

Tulevia sisältöjä Kestävä Kesä -kampanjan aikana:
  • Ole Eki! – ros­kien­ke­ruu­kam­pan­ja viikolla 18
  • #400lin­nun­pönt­töä–tempaus ja pönt­tö­päi­vät 10. ja 11.5.
  • Tornio 400 -juh­la­puis­ton istutus
  • Tornion juhlametsän istutus
  • Hii­li­ja­lan­jäl­kiä Rajalla -näyttely Kaup­pa­kes­kus Rajalla, avautuu 10.5.
  • Me­hi­läis­tar­haus Rajalla kaup­pa­kes­kuk­sen katolla
  • Neu­le­fes­ta­rit 20.-21.8.
Ole Eki! -ros­kien­ke­ruu­kam­pan­ja 

Erkki Rissanen eli Pullo-Eki on torniolaisille tuttu ja rakas hahmo kaupungin kaduilla. Eki on huolehtinut pullot ja roskia pois kaduilta vuosien ajan. Ole Eki! roskienkeruukampanja haastaa kaikki torniolaiset tekemään samoin. Koululaiset on myös haastettu mukaan tempaukseen. 400-vuotinen Tornio toivotaan olevan puhdas ja sen ympäristöä arvostettavan. Tempaus tulee näkymään kaupungin viestintäkanavissa erilaisina nostoina ja kaduilla hauskoina tarroina roskiksissa. Aittakentällä olevalle roskalavalle voi tuoda ympäristöstä kerättävän poltettavan jätteen ajalla 3.-9.5. Kauppakeskus Rajalla Citymarketin infopisteestä on noudettavissa roskapusseja keruuta varten. Ole Eki! –tempaus aloittaa Tornion kestävän kesän viikolla 18.

#400lin­nun­pönt­töä-tempaus ja pönt­tö­päi­vät 10. ja 11.5.

Tornio toivottaa linnut tervetulleiksi kaupunkiin #400 linnunpönttöä –tempauksella. Tornion kaupunki järjestää myös pönttöpäivät 10. ja 11.5., jolloin kauppakeskuksessa on jaossa yhteensä 400 tee-se-itse-linnunpönttöpakettia. Paketteja jaetaan 200kappaletta molempina päivinä nopeimmille hakijoille klo 10-17 välisenä aikana. Pönttöpäivät ovat osana Tornion juhlaviikkoa Tornio-päiviä. Pönttöjen rakentajia pyydetään ottamaan kuvia valmiista pöntöstä ja postaamaan ne instagramiin tunnisteilla #400linnunpönttöä #kestäväkesä #tornio400 . Voit myös ladata täältä ohjeet linnunpöntön itsenäiseen rakentamiseen. Ladattavat ohjeet oman linnunpöntön kasaamiseen löydät tästä

Tornio 400 -juhlametsä nousee Pirkkiöön

Pirkkiön 4-luokkalaiset saavat kunnian istuttaa juhlametsän Tornioon toukokuussa. Metsä Group Oy:n juhlavuoden kunniaksi lahjoittamat 400 tainta saavat kasvusijansa Pirkkiön entiseltä maankatopaikalta.

Tornio 400 –juhlapuisto istutetaan Ve­si­tor­nin­mäel­le

Tornion kaupunki haastoi yhdistykset mukaan rahoittamaan ja istuttamaan Vesitorninmäelle suunniteltua juhlapuistoa. Aloite juhlapuiston rakentamiseen tuli Kalevalaiset naiset ry:ltä. Myös muut yhdistykset lähtivät innokkaasti asiaan mukaan ja jaossa ollut paikkamäärä täyttyi heti samana päivänä kuin asiasta viestittiin. Omena- ja kirsikkapuiden istutus tullaan tekemään torstaina 3.6.

Neu­le­fes­ta­reil­la opetellaan parsintaa ja kuullaan kestävästä ke­hi­tyk­ses­tä

Torniossa on vanhan Rantakadun varressa tehty käsitöitä 400 vuotta. Nyt torniolaiset käsityönystävät ottavat kopin edellisten polvien taidoista ja rakentavat nykypolven neuleharrastajille omia festareita monipuolisen ohjelman merkeissä. Festarit järjestetään 20.-21.8.2021. Ohjelmassa on myös parsintaa sekä kuullaan kestävistä ratkaisuista käsitöiden näkökulmasta. Lue lisää neulefestareista täältä.

Lisätietoa muista sisällöistä on tulossa myöhemmin keväällä.