Kartta- ja pii­rus­tus­ko­koel­ma

Kaavoja ja suun­ni­tel­mia 1700-luvulta lähtien

Kartta- ja pii­rus­tus­ko­koel­ma

Tornionlaakson museon kartta- ja piirustuskokoelman laajuus on 335 kappaletta. Vanhimmat kartta- ja piirustuslahjoitukset on tehty 1910-luvuilla. Osa vanhimmasta aineistosta, kuten Tornion kaupungin asemakaavakartat 1700–1800-luvuilta, olivat esillä Tornion museon näyttelytiloissa 1960-1980-luvuilla. Pääosa rakennuspiirustuksista lahjoitettiin museon kokoelmiin Tornion maistraatista 1980-luvulla. Kokoelma karttuu vuosittain lahjoituksilla.

Tornio-Muoniojokiseura ry lahjoitti 2015 museolle karttakirjan, joka sisältää Suomen ja Ruotsin valtioiden yhteisen lohenkalastuksen järjestämistä varten asettamalta komisioonilta saapuneita Tornionjoen kalastusaluetta ja kalastuspaikkoja koskevia karttoja. Kartat on tehty 1900-luvun alkupuolella Tornionjoen uittoa varten ja ne sisältävät tietoja myös vanhemmista käytössä olleista kalastuspaikoista.

Suomalais-ruotsalainen rajajokikomissio ja Tornionlaakson museo – Tornedalens museum ovat yhteistyössä digitoineet tämän Tornionjoen kalastusaluetta ja kalastuspaikkoja sisältävän karttakirjan. Käsin piirretyt karttasivut ovat nähtävillä verkossa Suomalais-ruotsalaisen rajajokikomission verkkosivulla: Karttakirja

Lisätietoja karttakirjasta suomeksi. Mer information om kartbok på svenska.