Arkkutuolit

Arkkutuolit

Arkkutuoli on puusta valmistettu selkänojallinen istuin. Siinä on nelijalkaisen tuolin runko, johon on sijoitettu kannellinen tarvikesäiliö. Säiliön saranoitu kansi toimii istuinlautana. Arkkutuoli tunnetaan Tornionlaaksossa myös nimillä kaappituoli, heinätuoli, ruusutuoli ja verkkotooli (mur.), jotka viittaavat tuolin käyttöön.

Arkkutuoli lienee kehittynyt liikkuvaa ammattia harjoittavien piirissä, jossa tarvittiin sekä istuinta että tarvikesäiliötä. Muotonsa puolesta arkkutuolin arvellaan kehittyneen pölkystä koverretusta, selkänojallisesta pönttötuolista, mutta niitä pidetään myös toistensa rinnakkaisilmiönä.

Arkkutuoli tunnetaan läntisessä Suomessa. Viimeisenä tuoli on ollut käytössä Tornio- ja Kemijoen laaksossa. Näillä alueilla niitä on käytetty mm. jalkineiden ja kenkäheinien säilytykseen. Tornionlaaksossa arkkutuolin istuimen koko alusta on puusäiliö, Etelä-Suomessa arkkutuolien istuimen alla oli joko lipas tai vetolaatikko. Säiliö oli usein lukittava.

Koska Tornionlaaksossa arkkutuoli oli pirtin kalusteena näkyvällä paikalla sen koristeluun kiinnitettiin erityistä huomiota. Maalaus- ja veistokoristeltuja arkkutuoleja voitiin antaa myötäjäislahjoina.

Tuolin selkälauta on koristettu tyylitellyin kaiverruksin ja läpileikkauksin. Maalauskoristelu on tehty vuonna 1873. Tuolin kannen sisäpuolelle on maalattu keltainen kruunu sekä vuosiluku 1873. Sinisen arkkutuolin peilit ovat punaiset ja niihin on maalattu valkoisella värillä kukkakruunu-aihe.
Ruskeaksi maalatun arkkutuolin sivuissa on kukkakuvioidut peilit sekä kaareva selkänoja.

Takaisin