Keinutuolit

Keinutuolit

Keinutuoli on joko pitkittäin tai poikittain keinuva jalaksellinen, yhden tai useamman henkilön istuttava tuoli. Se on useimmiten valmistettu puusta. Keinutuolista käytetään paikallisia nimityksiä kuten mm. kungastooli (ru. kungstol=keinutuoli) ja soututooli (mur.) ja kiikkustuoli.

Keinutuoleja on kahta päätyyppiä: 1) selustaltaan matala, lyhytjalkainen malli, joka voi olla yhden tai useamman henkilön istuttava ja 2) korkeaselustainen, pitkäjalaksinen malli. Pitkittäisjalaksinen, yhdenistuttava keinutuoli syntyi englantilaisen pinnaselkäisen windsor-tuolin pohjalta Amerikassa (Yhdysvallat), jossa istuimeen lisättiin keinujalat. Suomeen keinutuoli saapui Amerikasta kotiin palanneiden ruotsalaisten mukana 1800-luvun alkuvuosikymmeninä. Siitä tuli nopeasti suosittu huonekalu, jonka leviämistä edisti sen ottaminen Jyväskylän seminaarin puutyön opetukseen vuonna 1863. Keinutuoli yhdessä pinnatuolin kanssa olivat ensimmäiset huonekalut, joissa säilyi alkuperäinen malli myös niiden yleistymisen jälkeen

Pitkittäisjalaksinen keinutuoli on levinnyt yleisesti koko Tornionlaakson alueelle. Sen sijoituspaikka pirtissä oli yleensä keskellä lattiaa. Kahdenistuttava keinutuoli on näistä harvinaisempi ja se lienee muunnelma samankokoisesta selkänojallisesta penkistä.

Kuvan 1800-luvun lopulta oleva keinutuoli on malliltaan pit­kit­täis­ja­lak­si­nen ns. Boston-tuoli. Tämä kei­nu­tuo­li­tyyp­pi on ollut suosituin malli jo yli sadan vuoden ajan ja sitä val­mis­te­taan yhä edelleen.

Takaisin