”Emme tarvinneet ulkomaan lomia – meille riitti Tornio ja sen kyljessä Haaparanta”

”Emme tarvinneet ulkomaan lomia – meille riitti Tornio ja sen kyljessä Haaparanta”

Olen savolainen syntyjäni, mutta juureni ovat pohjoisessa. Äitini on nimittäin syntyisin Torniosta, tarkemmin sanottuna Alatorniosta. Mummini oli syntyisin samoilta seuduilta Vojakkalasta, jossa kävimme lapsena kesäisin autolomalla ja yövyimme sukulaisten luona Tornionjoen varressa. Isovanhemmillani oli Tornionjoessa saaressa pieni idyllinen mummon mökki, jolla muistan lapsena käyneeni. Mieleeni jäi kirkas, kylmä nopeasti virtaava joen vesi, johon en uskaltanut mennä uimaan. Harmi, että mökki myytiin pois perinnön jaossa, saaressa oleva paikka olisi nyt ollut oiva piilopirtti musiikintekijälle!

Äitini asui lapsena Tornion Pirkkiössä, jossa hänen isänsä eli ukkini toimi Pirkkiön Urheilutalon talonmiehenä. Äitini muistaa 6-vuotiaana olleensa apuna myymässä hiihtäville koululaisille mehua Urheilutalolla. Ukki oli myös rautateillä töissä.

Tornion seuduilla asuu edelleen sukuamme, joista osa on muuttanut kuitenkin Ruotsin puolelle. Torniossa olen sittemmin käynyt useasti keikoilla – Kalott Jazz & Blues -tapahtumassa sekä alueella järjestämissämme omissa konserteissa. Kerran soitimme Tornion konservatorion salissa, jossa pidimme workshopin musiikinopiskelijoille. Opiskelijoissa istui myös pikkuserkkuni, Torniosta hänkin!

Tornio on jäänyt mieleeni yhdeksi ihanimmista kaupungeista Suomessa, johtuen osaksi äitini kertomuksista ja kaipuusta lapsuuden iloisiin maisemiin sekä tekemistämme jännittävistä automatkoista, kun ajoimme oranssilla Skoda-merkkisellä autolla, minä ja kaksi veljeäni pitkän matkan Kuopiosta Tornioon. Emme tarvinneet ulkomaan lomia. Meille riitti Tornio ja sen kyljessä Haaparanta, jossa puhuttiin ruotsia, kieltä, jota ei Savossa liiemmin kuullut.

Lapsena olikin jännittävää, kun siirtymä Torniosta rajan yli Ruotsiin kävi helposti autolla ja kyltit vaihtuivat ruotsinkielisiksi. Tornio on edelleen sijainniltaan erittäin merkittävä liikkumisessa Ruotsin ja Suomen välillä. Uskon, että tämä pohjoisen rajanylityspaikka tulee kasvamaan tulevaisuudessa, kun ihmisten liikkuvuus jatkossakin kasvaa sekä kiinnostus Lappia ja ylipäätään luontoa kohtaan on nousussa.

Onnea Tornio huikeat 400 vuotta!

Erja Lyytinen
Muusikko, yrittäjä
Bluesland Productions

Kirjoittaja on muusikko ja yrittäjä sekä Tornion 400-vuotisjuhlavuoden lähettiläs, jolla on sukujuuria Torniossa.

Sivun alkuun