UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

– Olemme hyvin innoissamme malliin mukaan pääsystä! Lapsenoikeudet ja hyvinvointi on turvattava ihan jokaiselle lapselle ja juuri tässä työssä Lapsiystävällinen kunta -malli on kuntien tukena, mallia Torniossa koordinoiva kuntakoordinaattori Johanna Haapalainen toteaa.

Suomen UNICEF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, mikäli kunnan työ on edennyt tunnustuksen kriteerien mukaisesti. Uusina mallissa aloittavien kuntien kehittämistyö ennen tunnustuksen myöntämistä kestää hieman yli kaksi vuotta. Tänä vuonna mallissa Tornion lisäksi aloittavat Humppila, Marttila, Rautalampi, Ruokolahti ja Ylöjärvi.

– Iso osa lapsia koskevista päätöksistä tehdään kunnissa. Siksi kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina. UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli auttaa kuntia tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja arjen palveluissa ja kunnan hallinnossa, sanoo erityisasiantuntija Elina Sirén Suomen UNICEFilta.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

Sivun alkuun