Aineen taidemuseon kevään 2024 fokuksessa ovat taidegraafikot ja grafiikan monet menetelmät

Ensimmäisenä esitellään puupiirroksia rovaniemeläiseltä siivoojana työskennelleeltä Sointu Viinikalta ja opettajiltaan.

Sointu Viinikka (1939-2021), Taikoja, 1993, puupiirros paperille

Aineen taidemuseon FOKUS-näyttelysarja keskittyy kevään 2024 ajan taidegraafikoihin ja grafiikan monipuolisiin tekniikkoihin. Ensimmäisenä sarjassa esitellään rovaniemeläisen Sointu Viinikan (1939–2021) puupiirroksia. FOKUS-näyttely sijaitsee Aineen taidemuseon aulassa ja siihen on aina vapaa pääsy.

Sointu Viinikka oli Rovaniemen maalaiskunnasta, Tolosen kylästä kotoisin oleva taiteen tekijä, joka harrasti piirtämistä nuoresta saakka. Viinikka työskenteli päivätyössään koulun siivoojana ja opiskeli grafiikan tekemistä muun muassa Outi Heiskasen ja Tuula Mukan opissa. Viinikka otti aktiivisesti osaa ryhmä- ja yksityisnäyttelyihin 1980–90-luvuilla. Viinikka oli myös Lapin taiteilijaseuran perustajajäseniä ja Työväen kuvataideseuran aktiivinen jäsen. Sointu Viinikka hyväksyttiin Suomen taidegraafikot ry:n jäseneksi vuonna 1990.

Sointu Viinikan teokset ovat kookkaita puupiirroksia, joihin taiteilija on kuvannut kansansaduista tuttuja eläimiä ja myyttisiä hahmoja. Viinikka oli puupiirrostekniikan läpikotaisin tunteva, vahvoja värialueita hallitseva tekijä. Viinikan mukaan siivoojan työ oli hyvää vastapainoa taiteen tekemiselle ja mahdollisti kaksi aivan erilaista maailmaa hänen elämässään. Viinikka on maininnut taiteelliseksi esikuvakseen muun muassa Tapio Tapiovaaran (1908–1982), jonka teoksista turha koristeellisuus on karsittu. FOKUS näyttelyssä nähdään myös teos Viinikan esikuvalta, Tapiovaaralta, Aineen Kuvataidesäätiön kokoelmista.

 

FOKUS Puupiirtäjä Sointu Viinikka 30.1.–31.3.2024

Sivun alkuun