Tilaa tai­tei­li­juu­teen

Tilaa tai­tei­li­juu­teen 14.4.–21.5.2023

Yhdenvertaisuutta ja taiteen moninaisuutta Aineen taidemuseossa – Ryhmänäyttely Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus 
14.4.-21.5.2023 Aineen taidemuseo

Uraauurtava vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuushanke, Tilaa taiteilijuuteen kokoaa yhteen Torniossa ja Haaparannalla vuonna 2022 residenssissä työskennelleet taiteilijat ja taiteilijaparit: Sofia Karinen, Aino Laiho & Olga Green, Kari Toiviainen sekä Maarit Hedman & Anu Haapanen.

Aineen taidemuseossa avautuva näyttely esittelee taiteilijoiden tuotantoa ensimmäistä kertaa yhteisnäyttelyssä. Näyttely yhdistää erilaisilla tekniikoilla työskenteleviä taiteilijoita ja teoksia maalauksesta piirrokseen ja liikkuvasta kuvasta installaatioihin. Näyttelyn teokset käsittelevät mm. paikan henkeä Tornionlaaksossa, Suomen ja Ruotsin rajalla sekä tilaa, jossa taiteilijan oman äänen esille saaminen ei ole aina helppoa.

Torniossa ja Haaparannalla vuonna 2022 tapahtuneen Tilaa taiteilijuuteen -residenssihankkeen tavoitteina on ollut etsiä luovia ja kokeilevia ratkaisuja vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden residenssityöskentelyyn. Mukana olevat taiteilijat valittiin avoimen kansainvälisen haun kautta. Residenssijaksolle kuului myös verkostoitumista paikallisten, pohjoisten taiteilijoiden kanssa. Hankkeen residenssityöskentelyn ovat tuottaneet Kulttuuria kaikille -palvelu, Aineen taidemuseo sekä Tornion ja Haaparannan kaupungit.

Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus on Kulttuuria kaikille -palvelun toteuttama laaja kaksivuotinen hanke, jonka rahoittaa Koneen Säätiö. Sen tavoitteena on vahvistaa vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden ammatillisia mahdollisuuksia ja yhdenvertaista asemaa taiteen alalla. Lisäksi hankkeen kumppaneina ovat vammaisten taiteilijoiden yhdistys Kulttuuriyhdistys Suomen EUCREA ry, Suomen Arvostelijain Liitto ry SARV, Säätiöt ja rahastot ry sekä Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelma (Näty).

Ryhmänäyttely Tilaa taiteilijuuteen – vammaisten ja viittomakielisten taiteilijoiden yhdenvertaisuus
14.4.–21.5.2023
Aineen taidemuseo, Tornio