5 minuutin TOP 3 Info – sinulle huoltaja!

Lähestymme teitä ajankohtaisissa asioissa, joita olemme havainneet nuorten ja lasten kesken. Pyydämme teitä pohtimaan oman lapsenne mahdollista osallisuutta tapahtumiin ja sen vaikutuksia yhdessä lapsen kanssa. Mikäli haluatte olla yhteydessä suoraan meihin, löytyvät yhteystietomme alta.

Vanhemmuus on maailman tärkein, mutta haastavin tehtävä. Tiedotteen tarkoitus on pitää teitä ajantasalla alueemme ilmiöistä, niin että voitte myös puuttua niihin. Jokainen voi vaikuttaa alueen turvallisuuteen!

1) Some eli sosiaalinen media

Kuten valtakunnallisella tasolla, myös meidän alueella (Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Ylitornio) on havaittu, että nuoret julkaisevat kivojen ja harmittomien videoiden ohella julkaisuja, joissa toteutuvat liikenneturvallisuuden vaarantamiset, kunnianloukkaukset, väkivaltaan yllyttämiset, yksityiselämää loukkaavan tiedon välittämiset, laittomat uhkailut ja vahingonteot.

Videot, joissa laittomuuksia tapahtuu innostavat myös niitä nuoria ja lapsia tekemään laittomuuksia, joilla menee kaikki hyvin ”koska muutkin”. Tai niitä jaetaan ajattelematta, että jakamisella itsekin voi syyllistyä rikokseen.

Videoista voi tehdä ilmiannon ylläpitoon tai vaihtoehtoisesti ilmoittaa niistä poliisille. Nimimerkki on tärkeä mainita, kuvakaappaus tai tallenne aina parempi.

2) Nuoren tai lapsen seura

Useat lasten ja nuorten kanssa työskentelevät aikuiset ovat havainneet, että ala-asteikäiset nuorimmat viettävät aikaa yläasteen viimeisiä luokkia käyvien kanssa. Sosiaaliset suhteet ovat nuoren ja lapsen, kuten myös aikuisen, tärkeä osa elämää. Näissä piireissä valitettavasti myös maistatetaan tuotteita, jotka eivät ole sopivia alaikäisille; nuuskaa, vapeja ja energiajuomia käytetään yhteisesti. Tässä on huomioitava myös erilaisten tautien tartuntavaara.

Tietäkää missä ja kenen kanssa lapsenne ja nuorisonne liikkuvat. Korostakaa, että mitään kiellettyä ei oteta tuntemattomilta eikä edes tutun antamana. Voitte vaikka harjoitella miten kieltäytyä tarjotusta, se voi ison kaveriporukan edessä olla vaikeaa.

3) Vape

Vape eli vaporisaattorit tai sähkötupakat ovat olleet otsikoissa näkyvästi myös valtakunnallisella tasolla. Sähkötupakkaa voi olla ulkonäöllisesti jopa vaikea tunnistaa sellaiseksi. Vapejen käyttämisen haitoista ei vielä ole tarpeeksi tietoa mitä kaikkia mahdollisia terveyshaittoja niistä voi tulla. Lisäksi tuotteiden nikotiinitasot voivat olla hengenvaarallisen korkeita tai vähintään riippuvuutta aiheuttavia.

Vapet ovat kiellettyjä alle 18-vuotiailta, samoin kaikki muut nikotiinituotteet.

Muistakaa keskustellessanne pitää kännykät pois ja olkaa läsnä keskustelussa ja vuorovaikutuksessa jälkikasvunne kanssa. Sopikaa säännöistä ja keskustelkaa myös mitä seuraamuksia kotona voi seurata. Lapset, kuten myös me aikuiset, tarvitsemme rajoja ja sääntöjä.

Kun koet, että tarvitsen neuvoja, tukea tai apua ole yhteydessä matalalla kynnyksellä.

Terveisin Nuorisotoimi, sosiaalitoimi, seurakunta, Tornion info-ryhmä, ennaltaestava.lappi@poliisi.fi

 

Sivun alkuun