Etusivu » Blogi » Läjä Äijälä: ”Tornio on aina mielessäni ja veressäni”

Läjä Äijälä: ”Tornio on aina mielessäni ja veressäni”

Olen Veli-Matti ”LÄJÄ” Äijälä. Synnyin syyskuussa 1958 Torniossa. Lapsuuteni ja nuoruuteni perheeni, veljien ja kaverien kanssa oli onnellinen. Kotikaupunki oli jännä paikka. Oli iso Tornionjoki, meri ja varsinkin raja, Ruotsin puoli ja Haaparanta, mistä nuoruusvuosina löysin paljon musiikkia, suuren maailman tuoksuja ja kansainvälisyyttä. Se Torniossa kiehtoi.

Teini-iässä aloin kehittää omia kiinnostukseni kohteita, kuten musiikkia, maalausta ja piirtämistä. Kaverien kanssa perustimme bändin, joka sai myöhemmin nimen Terveet Kädet. Kaupunki kyllä antoi treenipaikan, mutta ei tukenut muuten. Sen aikainen kulttuuritoiminta oli rajakaupungissa lähinnä urheilua tai teatteria. Myöhemmin matkaan tuli myös muita underground-juttuja ja projekteja kuten sarjakuvia.

Terveet Kädet ja meidän genre hardcore löysi tiensä jo hyvin varhain muualle maailmaan, Brasiliaan ja USA:han. Musiikki oli nopeaa, kiivasta, omaehtoista ja itse tehtyä. Julkaisut kasvoivat ja kontaktit laajenivat. Vuosien mittaan bändin nimissä on tullut käytyä keikoilla Euroopassa, Venäjällä, Japanissa, jenkeissä ja tietty Brasiliassa, jossa erityisesti suomalainen hardcore ja Terveet Kädet on hyvässä iskussa. Viime vuoden 2020 Brazil Tour jouduttiin valitettavasti keskeyttämään koronapandemian alkaessa.

Tässä vuosien vieriessä ja muualla, kuten Helsingissä ja nyt Oulussa asuneena, Tornio on aina mielessäni ja veressäni. Tornion lämmin kesä, joki, Alatornion kirkko, lapsuuden maisemat, sillat ja kaupunki saaressa kuten iso Manhattan New Yorkissa ovat inspiraationi.

Hyvää ja pitkää ikää Tornion kaupunki!

Lämmöllä
Läjä

Kirjoittaja on Terveet Kädet -hardcoreyhtyeen nokkamies, kotimaisen konemusiikin pioneeri ja palkittu sarjakuvataiteilija sekä Tornion 400-vuotisjuhlavuoden lähettiläs.