Johannes Heikkilä

Puun kaiverrus ja grafiikan kieli – Lapin kul­lan­mu­ru­jen huhtikuun re­si­dens­si­vie­raa­na Johannes Heikkilä

Huhtikuun ajan Aineen taidemuseon vieressä sijaitsevassa Viippola talossa kaiverretaan hitaasti puuta. Tarkemmin sanottuna vanerilevyä puupiirrostekniikalla. Johannes Heikkilä (s. 1986, Rovaniemi) on Rovaniemellä asuva ja työskentelevä taiteilija. Heikkilä on valmistunut vuonna 2019 Helsingistä Kuvataideakatemiasta taidegrafiikan osastolta ja opiskellut lisäksi maalausta Vapaassa taidekoulussa.

Johannes Heikkilän työskentelylle on ominaista suhtautua taidegrafiikkaan laajennettuna ilmiönä: tapana tehdä ja tarkastella asioita. Heikkilällä grafiikan menetelmät ovat ennen kaikkea käytännönläheisiä, eivät niinkään tiettyyn kuvataiteen traditioon sidottuja. Taiteilija myöntää, että grafiikkaan saatetaan tekniikkana liittää paljon sääntöjä ja niin sanottua hifistelyä. Taidegrafiikka on usein monivaiheinen ja aikaa vievä tekniikka. Grafiikanteosten vedostamiseen käytetään grafiikanprässiä, mutta Heikkilä kertoo vedostaneesta teoksiaan myös vanhalla puisella mankelilla ja auton renkailla. Hitaasti käsin vedostaminen tuo usein teoksiin Heikkilän mukaan elävän pinnan.

Alun perin maalausta opiskellut Heikkilä kiinnostui taidegrafiikasta monestakin syystä. Olennaisinta taiteilijan mukaan hänelle on matriisi eli painoalusta, jolla vedos painetaan. Heikkilälle tärkeä grafiikan menetelmä on puupiirroksen lisäksi myös mezzotinta, jossa kuparilevyä rouhitaan ja kiillotetaan.

Johannes Heikkilän teoksissa toistuvat usein erilaiset konstruktiot, monimutkaisilta näyttävät rakenteet ja kerrokset. Viittaukset arkkitehtuuriin saavat taiteilijan teoksissa uusia merkityksiä, kun vanerin ja paperin useat kerrokset yhdistävät kaksiulotteisuutta kolmiulotteisuuteen.

Johannes Heikkilälle työskentely Aineen taidemuseon kutsutaiteilijana Torniossa, vanhassa Viippola-talossa on mieluisaa. Residenssikuukauden päätteeksi Tornion vanhan Raatihuoneen alakerrassa tullaan näkemään Johannes Heikkilän teoksia Lapin kullanmurujen näyttelysarjaan kuuluvassa näyttelyssä.

Lapin kullanmurut Johannes Heikkilä
22.4.-15.5.2021 Raatihuone, Hallituskatu 9, Tornio

Lisätietoja:

Tuottaja, Amanda Hakoköngäs,
amanda.hakokongas@tornio.fi
+358 (0)50 597 1189