Milla Aska

Maalauksen aika ja etäisyys  –  Milla Aska Lapin kul­lan­mu­ru­jen maaliskuun re­si­dens­si­vie­raa­na

Milla Askan hienovaraiset maalaukset liikkuvat etäisyyksien ja ajan kulun teemoissa. Yksi syy tähän on taiteilijan mukaan se, että hänen sukujuurensa ovat pohjoisessa, mutta taiteilija itse on kasvanut Päijät-Hämeessä ja matkustanut paljon eri kotien välillä. Maisemat ovat vaihtuneet vilisten auton ikkunoiden takana. Milla Aska (s. 1993, Sodankylä) on valmistunut vuonna 2020 Kuvataideakatemiasta maalaustaiteen laitokselta ja on maaliskuun 2021 ajan Aineen taidemuseon kutsuvieraana Lapin kullanmurut residenssissä.

Kutsu pohjoiseen oli Askalle mieluisa. Helsingissä residenssiin valmistautuessaan taiteilijan mielessä oli meri sekä kesällä valmistunut pieni maalaus soutajasta veneessä. Näistä ajatuksista syntyi myös tekstejä, jotka tulevat osaksi Lapin kullanmurut residenssin yksityisnäyttelyä tekstejä ja piirroksia sisältävän kirjasen muodossa. Kirjoittaminen on kulkenut taidemaalarin mukana jo kauan. Maalausten rinnalla syntyneiden tekstien tarkoituksena ei niinkään ole kuvien auki kirjoittaminen, vaan enemmänkin vierellä kulkeminen.

Askan maalauksissa toistuvat vaaleat sävyt, jotka häipyvät ja viipyilevät maalauskankaalla. Öljyvärimaalauksen hidas prosessi onkin taiteilijan mukaan hänelle erityisen tärkeä.  Residenssikuukauden päätteeksi Aska valmistaa yksityisnäyttelyn Tornion keskustassa Rauhankadulla sijaitsevaan tyhjään liikehuoneistoon.

Aineen taidemuseon vieressä sijaitseva vanha peräpohjainen Viippola-talo tarjoaa valoisat tilat taiteelliseen työskentelyyn. Milla Aska odottaa, miten pohjoisen kevään lisääntyvä valo vaikuttaa maalausprosessiin. Ainakin Askan maalaukset lupailevat jo kevättä ja valoa.

Lapin kullanmurut Milla Aska 25.3.-17.4.2021
Länsiranta 9 / Rauhankatu, 95400 Tornio

Lisätietoja:
Tuottaja, Amanda Hakoköngäs,
amanda.hakokongas@tornio.fi, +358 (0)50 597 1189