Mira Kan­kaan­ran­ta

Pohjoisessa re­si­dens­sis­sä syntyy maalauksia vaikka tee­pus­seil­le –
Mira Kan­kaan­ran­ta Lapin kul­lan­mu­ru­jen marraskuun tai­tei­li­ja­vie­raa­na

Lapin kullanmurujen marraskuun residenssivieraana on Mira Kankaanranta (s.1983). Kankaanranta on Torniosta lähtöisin oleva, nykyisin Teijolla asuva kuvataiteilija, joka työskentelee maalauksen ja piirroksen parissa. Kankaanranta asuu marraskuun ajan Aineen taidemuseon vieressä sijaitsevassa Viippola-residenssissä ja valmistaa residenssikuukauden päätteeksi näyttelyn vanhaan Avelan kirja- ja paperikauppana tunnettuun puutaloon Tornion keskustaan.

Kuukausi taiteilijaresidenssissä antaa Kankaanrannan mukaan aikaa ja tilaa omille ajatuksille – ilman turhia paineita suunnitelmista.

”Otin Tornioon mukaan vain paperia, tussipullon, akvarellit ja öljypastellit. Katsotaan mitä niistä syntyy.” Kankaanrannan teokset valmistuvat kokeellisistakin materiaaleista; taiteilija säilöö vanhoja teepusseja, kuivattaa ne ja käyttää niitä maalauspohjinaan. Myös kahvilla maalaaminen, vanhojen teosten leikkeleminen paloiksi ja näiden käyttäminen osana uusia teoksia on Kankaanrannan työskentelylle ominaista.

Kankaanrannan teoksissa toistuvat usein hahmot, jotka ovat sekoitus ihmistä ja eläintä.”Ehkä kyse on kaipuusta jonnekin syviin metsiin ja luonnon tuntemiseen kehossa.”

Pohjoinen tuo Kankaanrannan mukaan rauhaa taiteelliseen työskentelyyn sekä mahdollisuuden keskittyä. Välillä niin hyvin, että ehtii jo unohtaa missä on.

Lapin kullanmurut Mira Kan­kaan­ran­ta
5.1.-27.1.2021 Avelan talo
Kauppakatu 10, Tornio 

Lisätietoja:
Tuottaja, Amanda Hakoköngäs,
amanda.hakokongas@tornio.fi, +358 (0)50 597 1189