Ristomatti Myllylahti

Ompelukone, ää­ni­tai­det­ta ja mal­li­nuk­ke­ja – Ristomatti Myllylahti Lapin kul­lan­mu­ru­jen tammikuun re­si­dens­si­vie­raa­na

Aineen taidemuseon Lapin kullanmurut-projektin vuoden 2021 ensimmäinen vieras Ristomatti Myllylahti on palannut kotiseudulleen Tornionjokivarteen ja työskentelee tammikuun ajan taiteilijaresidenssi Viippolassa.

Torniossa vuonna 1983 syntynyt ja kasvanut Myllylahti lähti jo varhain opiskelemaan taidetta. Nyt pitkään Helsingissä työskennellyt taiteilija aloitti kuvataiteen opintonsa Rovaniemellä Lapin yliopistossa, josta jatkoi Bratislavaan ja lopulta Helsinkiin, Kuvataideakatemiaan, valmistuen kuvataiteen maisteriksi vuonna 2016. Alun perin Myllylahti innostui maalauksesta, mutta työskentelee nykyisin hyvin monella eri medialla ja tekniikalla. Uuden kokeileminen ja löytäminen ovat olleet taiteilijalle aina tärkeitä asioita.

Vuodesta 2015 lähtien Myllylahti on tehnyt musiikkia Elatu Nessa-nimellä, sekä erilaisilla kokoonpanoilla. Tekemäänsä musiikkia Myllylahti kuvailee esitystaidetta lähestyväksi kokeelliseksi ja meditatiiviseksi sekä usein improvisaation pohjautuviksi teoskokonaisuuksiksi.

”Minulle on muodostunut tärkeäksi kokeilla aina jotain uutta. Esimerkiksi saatan tehdä näyttelyihin teoksia aina aivan itselleni uusilla tyyleillä ja tekniikoilla.”

Yhteen viimeisimmistä näyttelyistään Turun Titanik-galleriaan Myllylahti valmisti installaation, joka sisälsi muun muassa runoutta ja äänitaidetta.

Aineen taidemuseon residenssijaksonsa Myllylahti aloitti taas opettelemalla käyttämään ompelukonetta. Nyt Viippola-residenssin ateljeen seiniä kiertävät myös itsevärjätyt t-paidat ja erilaiset maalauskokeilut kankaille. Paidat liittyvät erityisesti Myllylahden musiikkiprojekteihin ja samalla on tullut opeteltua kankaiden värjäystä, ja sitä ompelua.

Kotiseudulle paluu herätti taiteilijassa monenlaisia ajatuksia. Hetken pohdittuaan Myllylahti nimeää todelliseksi kodikseen Tornionjoen. Pohjoisessa luonnossa on hyvä olla ja raikas ilma tuntuu Helsinkiin verrattuna luksukselta.

Pienellä pohjoisella paikkakunnalla taiteilijana työskenteleminen ei ole Myllylahden mukaan aivan mutkatonta,  mikäli sitä tekisi pidemmän aikaa. Tällaisissa paikoissa yhtenäiskulttuuri on niin vahva, että toisella tavalla elävät suljetaan helposti yhteisön ulkopuolelle. Tästä pitäisi Myllylahden mukaan myös puhua julkisesti enemmän. Taiteilijaa kiinnostaa myös paikallinen kulttuuri ja historia, josta ei puhuta tai josta ei jää jälkeä.

Kuukauden residenssijaksonsa aikana Myllylahti valmistaa yksityisnäyttelyn, kun Lapin kullanmurujen näyttelytila levittäytyy Rajalla-kauppakeskuksen yläkertaan. Myllylahti koki näyttelytilaa kohtaan aluksi voimakasta problematiikkaa, kunnes päätyi tutkimaan tilaa ikään kuin sisältä päin.

”Olen esimerkiksi kerännyt kauppojen vanhoja mallinukkeja ja muuta ostoskeskuksiin liittyvää materiaa. Lopullinen teos rakentuu tilassa ja pohjautuu siihen.”

Lapin kullanmurut
Ristomatti Myllylahti
28.1.-21.2.2021, Rajalla, På Gränsen

Lisätietoja:
Tuottaja, Amanda Hakoköngäs,
amanda.hakokongas@tornio.fi, +358 (0)50 597 1189