Etusivu » Ajankohtaista » Tornio mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Tornio mukaan UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malliin

Nainen ja lapsi hiihtävät

Tornion kaupunki on valittu mukaan UNICEFin lapsiystävällinen kunta -malliin.

UNICEFin Lapsiystävällinen kunta -malli on UNICEFin kunnille tarjoama työväline. Malli auttaa kuntaa tekemään lasten hyvinvoinnin kannalta oikeita ratkaisuja kunnan hallinnossa ja lasten arjen palveluissa. Se auttaa kuntia varmistamaan, että erityisesti heikoimmassa asemassa olevien lasten oikeudet toteutuvat.

– Olemme hyvin innoissamme malliin mukaan pääsystä! Lapsenoikeudet ja hyvinvointi on turvattava ihan jokaiselle lapselle ja juuri tässä työssä Lapsiystävällinen kunta -malli on kuntien tukena, mallia Torniossa koordinoiva kuntakoordinaattori Johanna Haapalainen toteaa.

UNICEF edellyttää mallissa mukana olevilta kunnilta muun muassa sitä, että kunnan kehittämistyössä huolehditaan lasten osallisuudesta ja näkemysten huomioimisesta. Suomen UNICEF myöntää kunnalle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen, mikäli kunnan työ on edennyt tunnustuksen kriteerien mukaisesti. Työn etenemistä ja tuloksia seurataan ja arvioidaan järjestelmällisesti.  Uusina mallissa aloittavien kuntien kehittämistyö ennen tunnustuksen myöntämistä kestää hieman yli kaksi vuotta.

Tänä vuonna mallissa Tornion lisäksi aloittavat Humppila, Marttila, Rautalampi, Ruokolahti ja Ylöjärvi.

– Iso osa lapsia koskevista päätöksistä tehdään kunnissa. Siksi kunnat ovat avainasemassa lapsen oikeuksien turvaajina, sanoo erityisasiantuntija Elina Sirén Suomen UNICEFilta.

Malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen Child Friendly Cities -malliin.

Lue lisää

Lapsiystävällinen kunta – UNICEF