Tornion kaupunki ja Outokumpu ovat allekirjoittaneet esisopimuksen tonttikaupasta

Tornion kaupunki ja Outokumpu ovat allekirjoittaneet esisopimuksen tonttikaupasta

Outokumpu Oyj ja Tornion kaupunki
Tiedote 21.3.2024

Outokumpu on maailman johtava vastuullisen ruostumattoman teräksen valmistaja ja etsii jatkuvasti tapoja pienentää ilmastovaikutuksiaan koko arvoketjussa. Osana tätä työtä yhtiölle on tärkeää rakentaa vahva energiantuotannon ekosysteemi Tornion tehtaan ympärille.

Tornion kaupunki ja Outokumpu allekirjoittivat 20.3.2024 esisopimuksen 96 hehtaarin maa-alueen ostamisesta Koivuluodon alueelta Outokummun Tornion toimintojen vierestä. Outokummun ja sen kumppaneiden on tarkoitus käyttää maa-aluetta teolliseen tarkoitukseen. Outokumpu voi rakentaa alueelle elinvoimaisen ekosysteemin kiertotaloudelle, mikä voisi tarkoittaa esimerkiksi vedyn, kemikaalien, polttoaineiden ja sähkön tuotantoa, joita tarvitaan eri teollisuudenaloilla. Outokumpu selvittää muun muassa parhaillaan mahdollisuutta rakentaa pienydinvoimala (SMR, Small Modular Nuclear Reactor) Koivuluodon alueelle.

– Outokummun merkitys Tornion kaupungille ja aluetalouteen on erittäin suuri. On todella hienoa, että voimme tällä maa-alueen esikaupalla tukea Outokummun tavoitteita tuottaa entistä vastuullisemmin valmistettua terästä. Maa-alueen esikauppa toteuttaa Tornion kaupunkistrategiaa, jolla haluamme ottaa paikkamme uusiutuvien energialähteiden käyttöä edistävänä kaupunkina ja tulevaisuuden teollisuuden ja kiertotalouden investointikohteena. Tähän liittyen olemme kaavoittaneet ja jatkossa edelleen kaavoitamme uusia alueita teollisuuden käyttöön, kuten nyt tämä esikaupan kohteena oleva Koivuluodon alue osoittaa, sanoo Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala.

Outokumpu on asettanut kunnianhimoiset ilmastotavoitteet ja etsii jatkuvasti tapoja parantaa toimintaansa entisestään. Lähestymistapa korostaa sekä kestävän kehityksen merkitystä että sen tarjoamia mahdollisuuksia.

– Outokumpu panostaa voimakkaasti kestävän kehityksen strategiaansa, ja tavoitteena on vähentää hiilidioksidipäästöjä 42 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 2016 lähtötasoon verrattuna. Maanhankinta on merkittävä askel Outokummun matkalla kohti näiden tavoitteiden saavuttamista. Outokumpu on jo aloittanut keskustelut useiden kumppaneiden kanssa molempia osapuolia hyödyntävistä ratkaisuista ja kestävien ekosysteemien rakentamisesta Koivuluotoon. Tuemme myös Outokummun Tornion toimintojen hiilineutraaliustavoitteita ja rakennamme samalla liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi vedyn, kemikaalien ja polttoaineiden tuotantoa varten. Tutkimme lisäksi hiilidioksidin talteenottohankkeita erilaisiin loppukäyttökohteisiin. Toivotamme kaikki kiinnostuneet tervetulleiksi mukaan tälle matkalle, sanoo Outokummun EvoEnergy-yksikön johtaja Tony Lindström.

Lisätiedot

Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala, p. 040 132 0403 tai jukka.kujala@tornio.fi.

Outokummun osalta median yhteydenotot: viestintäjohtaja Päivi Allenius, puh. 040 753 7374 tai Outokummun mediapuhelin 040 351 9840, s-posti media(at)outokumpu.com

Sivun alkuun