AINEEN TAIDEMUSEO

 

KOKOELMAT  NÄYTTELYT  PALVELUT  TAPAHTUMAT  TAIDEKASVATUS  YHTEYSTIEDOT

TAIDEKASVATUS

 

Aineen taidemuseossa yhtenä merkittävimmistä painopisteistä on taidekasvatus. Taidemuseo toimii erilaisena oppimisympäristönä, jossa voi itse tekemällä oppia uutta ja löytää uusia näkökulmia taiteeseen. Aineen taidemuseo tekee yhteistyötä erityisesti alueen oppilaitosten kanssa, mutta myös eri-ikäiset ryhmät ovat tervetulleita uudenlaisen oppimisen pariin.

Aineen taidemuseon taidekasvatustyö muodostuu opastuksista, ohjelmallisista tapahtumista, työpajoista ja asiantuntevasta ohjauksesta. Aineen taidemuseo myös suunnittelee ja järjestää erilaisia tapahtumia, joissa on kaikenikäisille suunnattua taidepainotteista ohjelmaa.

Aineen taidemuseon tilat sopivat erinomaisesti taidekasvatukselliseen toimintaan. Alakerrasta löytyvät auditorio, piirustus- ja maalauspaja sekä grafiikanpaja. Näyttelysaleissa ovat esillä kokoelmanäyttely ja vaihtuva näyttely. 

Aineen taidemuseo järjestää työpajoja näyttelyiden ja eri tapahtumien yhteydessä. Työpajat pyritään sitomaan kulloinkin esillä olevaan näyttelyyn tai tapahtuman luonteeseen. Työpajojen tarkoituksena on tehdä oppimisesta hauskaa. Työpajoihin liittyykin usein näyttelyyn ja käsiteltävään tekniikkaan tutustuminen.          

Aineen taidemuseo on laatinut museopedagogisen ohjelman, jossa määritellään taidekasvatustyön ja yleisötyön tavoitteet ja toimintatavat.

 

 TALVI 2015 
 


 

12.1.-13.2.2015 Maalaustyöpaja

Aineen taidemuseo järjestää tammi- ja helmikuussa 2015 Reidar Särestöniemen näyttelyyn perustuvan maalaustyöpajan. Aluksi tutustutaan Särestöniemen näyttelyyn ja sen jälkeen jatketaan työskentelyä Reidarin jalanjäljissä maalaustyöpajassa. Lisätietoja oheisessa liitteessä. Lämpimästi tervetuloa! 

Lisätietoja ja ilmoittautuminen:

Aineen taidemuseo

050 594 6868

aine.taidemuseo@tornio.fi

 

amanuenssi Virpi Kanniainen

+358 50 597 1197

 

opas-valvoja Anita Alamaunu

+ 358 50 597 1192

 SYKSY 2014 
 


 

 

 30.10.2014
 
Rajakartanon Halloween

  

6.-10.10.2014

Kulttuuripolkuviikko

Syksyn saapumisen myötä Tornionlaakson maakuntamuseo, Tornion kaupunginkirjasto ja Aineen taidemuseo tarjoavat mahdollisuuden tutustua kaikkiin kolmeen kohteeseen saman päivän aikana.

Kulttuuripolkukierros kestää n. 1,5h, jolloin jokaisessa kohteessa viivytään 30 minuuttia. Ilmoittautuminen Tiina Höynälälle: tiina.hoynala@tornio.fi / 050 597 1591.

Ohjelma:

Kurkistus menneeseen aikaan

Kierros Tornionlaakson maakuntamuseon Kohtaamisia rajalla -näyttelyssä.

Kirjaston alakerran avajaisviikko

Tutustuminen kirjaston uudistettuihin tiloihin lasten-, nuorten- ja musiikkiosastoilla.

Hallaa

Tutustuminen Paula Suomisen ja Teuvo Tuomivaaran näyttelyyn Aineen taidemuseossa taideleikin kera.

KEVÄT 2014
 

DREAM BIG - MINUN MERKKINI

Aineen taidemuseossa on avattu vuoden 2014 ensimmäinen vaihtuva näyttely. Kuvataiteilija Kari Södön näyttely Virstanpylväät esittelee taiteilijan puuveistoksia ja puureliefejä.

Kari Södön veistoksista suurikokoisimmat täyttävät lähes koko vaihtuvien näyttelyiden tilan. Ne on sijoitettu lattialle, josta ne kurottelevat kohti kattoa ja nurkkia. Osa veistoksista on nostettu seinille. Puureliefit ovat kuin palapelejä. Teosten materiaali on puu, jota taiteilija on veistänyt huolettoman näköisesti. Viimeistelemättömyys on kuitenkin vain näennäistä; todellisuudessa veistosten osat ovat tarkkaan muotoiltuja, hiottuja ja viimeisteltyjä. Veistoksissa on mukana taiteilijan käsittelemien osien lisäksi myös luonnosta löytyneitä muotoja, kuten oksia ja puunrunkoja. Lisäksi mukana on vanhoja harmaiksi kelottuneita heinäseipäitä. Södö maalaa veistosten osia perusväreillä ja liittää niiden rinnalle käsittelemätöntä puuta, jossa esiin pääsevät puun omat värit.

Teoksilla on usein laulun nimi, joka liittyy jollakin tavalla taiteilijan omaan elämään. Laulun nimi antaa vinkin teoksen sisällöstä; esimerkiksi Anna kaikkien kukkien kukkia, Kymmenen virran maa tai Life`s What You Make It.

Taiteilija on maalannut teoksiinsa sapluunan avulla merkkejä; kirjaimia, symboleja, koordinaatteja, numerosarjoja, irrallisia sanoja ja poimintoja laulujen sanoista. Näitä yhdistelemällä katsoja voi löytää teoksista sanoja, sanoista lauseita ja lauseista lauluja. Lauseiden takaa voi löytää tietoja taiteilijasta ja niitä voi yhdistää myös omaan elämänkokemukseen.

Aineen taidemuseon taidetyöpajan Dream Big - Minun merkkini tutustutaan kuvataiteilija Kari Södön näyttelyyn. Näyttelyyn pohjautuvaa omaa työskentelyä jatketaan Aineen grafiikanpajassa, jossa työstetään puuta. Pajassa hiottuun puunkappaleeseen jäljennetään henkilökohtaisia merkkejä Södön tavoin sapluunan ja maalin avulla. Työpajaan voi valmistautua miettimällä sanoja tai kirjaimia, jotka ovat jollakin tavalla itselle merkittäviä. Muiden ei tarvitse tietää niiden merkitystä, vaan merkit voivat olla myös salaisia. Työpajassa soi Södön innoittamana musiikki. Työpajojen kesto on noin 2 tuntia ja se sopii lapsille ja nuorille alakouluikäisistä alkaen.

Työpajat järjestetään 10.-14.3.2014 klo 8-16 välisenä aikana.
Ilmoittaudu ottamalla yhteyttä Aineen taidemuseoon alla olevien yhteystietojen kautta.

Lisätietoja ja ilmoittautumiset:

 

Virpi Kanniainen                               Anita Alamaunu amanuenssi                                     opas-valvoja
+358 50 597 1197                           +358 50 597 1192
virpi.kanniainen@tornio.fi                anita.alamaunu@tornio.fi

 SYKSY 2013

 MENNÄÄN MUSEOON!

Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikko 8.-11.10.2013

Museoliiton Mennään museoon! -teemaviikkoa vietetään tänä vuonna 8.-11. lokakuuta. Aineen taidemuseo järjestää viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille taidepainotteista ohjelmaa tarjoamalla opastuksia, työpajoja ja taideleikkejä. Mennään museoon! -viikon tarkoituksena on tiivistää museon ja koulujen välistä yhteistyötä sekä esitellä taidemuseota uudenlaisena kokemusympäristönä. Museoviikon aikana kouluryhmille on vapaa pääsy museoon.

Jo perinteeksi muodostuneella Mennään museoon! -teemaviikolla Aineen taidemuseossa vierailee satoja eri-ikäisiä koululaisia ja opiskelijoita. Teemaviikolla tutustutaan Aineen taidemuseon perusnäyttelyyn Vauhtia ja vaaroja ja syvennetään kokemusta näyttelyn jälkeen työpajoissa. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Aineen taidemuseoon ja yhdessä tekemisen ja oppimisen pariin!

Mennään museoon! -viikon ohjelma:

Taidetta monessa muodossa

Etsitään opastetusti todellisuudesta tuttuja esineitä Aineen taidemuseon Vauhtia ja vaaroja näyttelyssä Vauhtia ja vaaroja. Kaara-pajassa väännetään rautalangasta Kari Cavénin Autot-teoksen hengessä

 • Kesto n. 1,5h

Etsi, koe taidetta

Joka päivä taideleikki sekä isommille että pienemmille ryhmille

 • 0,5/1h

Työpajoja järjestetään tiistaista perjantaihin klo 8-16. Työpajat sopivat kaikenikäisille. Opastukset ja työpajoihin ilmoittautumiset
puh. +358 (0) 50 594 6868.


Lisätietoja

Virpi Kanniainen, amanuenssi

+358  50 597 1197 | virpi.kanniainen@tornio.fi

Anita Alamaunu, opas-valvoja

+358 50 597 1192 | anita.alamaunu@tornio.fi

SIRIUS - torniolaisnuorten monitaiteellinen animaatioprojekti

Sirius on paitsi maasta katsottuna tähtitaivaan kirkkain tähti, myös Aineen taidemuseon syrjäytymisvaarassa oleville nuorille suunnatun monitaiteellisen animaatiohankkeen nimi.

Lue lisää

SYKSY 2012 

 MENNÄÄN MUSEOON!

Koululaisten ja opiskelijoiden museoviikko 9.-12.10.2012

Museoliiton Mennään museoon! -teemaviikkoa vietetään 9.-12. lokakuuta. Aineen taidemuseo järjestää viikon aikana koululaisille ja opiskelijoille taidepainotteista ohjelmaa tarjoamalla opastuksia, työpajoja ja taideleikkejä. Mennään museoon! -viikon tarkoituksena on tiivistää museon ja koulujen välistä yhteistyötä sekä esitellä taidemuseota uudenlaisena kokemusympäristönä. Museoviikon aikana kouluryhmille on vapaa pääsy museoon. Toivotamme kaikki lämpimästi tervetulleiksi Aineen taidemuseoon ja yhdessä tekemisen ja oppimisen pariin!

 

Museoviikon ohjelma:

TITI-TYY -työpaja

 • Tutustutaan opastettuna ITE TITI-TYY -näyttelyyn
 • Ensimmäisessä työpajaosiossa muotoillaan paperimassasta mielikuvituksellisia siivekkäitä ja toisessa osiossa koristellaan luomukset hehkuvin värein
 • Kesto n. 2 x 1,5h

Pönttö-paja

 • Tutustutaan opastettuna ITE TITI-TYY -näyttelyyn
 • Työpajassa rakennetaan erilaisista kierrätysmateriaaleista linnunpönttö
 • Kesto n. 1,5h

Katso, koe taidetta

 • Joka päivä eri taideleikkejä sekä isommille että pienemmille ryhmille
 • 0,5/1h

Työpajoja järjestetään tiistaista torstaihin klo 8-16. Työpajat sopivat kaikenikäisille. Opastukset ja työpajoihin ilmoittautumiset
puh. +358 (0) 50 594 6868.

 

Lisätietoja:   

Virpi Kanniainen, amanuenssi

+358 (0) 50 597 1197 | virpi.kanniainen@tornio.fi

KEVÄT 2012


MUSEOVIIKKO 2012

14.-20.5.2012 Aineen taidemuseossa

Vuoden 2012 kansallisella Museoviikolla tutustutaan oppaan johdolla Aineen taidemuseon uusittuun kokoelmanäyttelyyn Pyhät ja pahat. Opastuksissa painotetaan myyttejä aiheiden takana. Millainen on myyttinen karhu, mitä merkitsee pihlaja aitan ovella? Mitä voi tulkita Vrubelin Kiovan arkkienkelin lihaksikkaista käsivarsista ja riikinkukonsulkaisista siivistä? Antiikin jumalat esiintyvät suomalaisessa modernismissa - millaisia muotoja Pyhä Sebastian on saanut? Mitä viestii Hannu Väisäsen käsi teoksessa Kertoja? Juhani Tuomisen Türbet ovat samoja hautakammioita, mutta keskenään aivan erilaisia - mitä tiedämme Sehzade Türbesi-hautakammiosta?

Opastuksen jälkeen on mahdollista tehdä oma tulkinta pyhyyden ja pahuuden myyteistä Aineen taidemuseon työpajassa.

 

Lisätietoja:

Virpi Kanniainen, amanuenssi

Aineen taidemuseo | virpi.kanniainen@tornio.fi | +358 50 597 1197

 

Opastukset ja työpajat varattavissa:

aine.taidemuseo@tornio.fi | +358 50 594 6868

AVARUUDEN VALLOITTAJAT -TYÖPAJAT

Vuosi 2012 polkaistaan käyntiin Anssi Kasitonnin videoteoksiin perustuvilla työpajoilla. Työpajat on suunniteltu avaruus teemalla. Avaruuden valloittajat -työpajoissa muotoillaan savesta avaruudenasukki ja offset-pellistä avaruusalus. Savimuukalainen -työpaja tehdään kahdessa osassa: ensimmäisellä kerralla muotoillaan hahmo ja toisella kerralla tuotos maalataan ja lakataan. Työpajat sopivat kaikenikäisille ja niiden vaativuutta voidaan muokata ryhmän mukaan.

 SYKSY 2011 

VALTAKUNNALLINEN SATUPÄIVÄ 18.10.2011

Sadun päivänä satuja luetaan, esitetään ja käsitellään kaiken ikäisten kanssa ympäri maan. Tavoitteena on luoda lapsille, nuorille ja aikuisille yhteinen elämys keskellä arjen kiireitä. Tänä vuonna Satupäivää vietetään teemalla ”Satu on silta”. Satu on silta sukupolvien ja kulttuurien välillä. Satu on myös silta omaan itseen, rauhoittumisen ja kuuntelemisen äärelle. Aineen taidemuseon Satupäivän vieraaksi on kutsuttu Tornion Seminaarin koulun 2. luokka.

Satupäivän ohjelmaan kuuluu mm. sadutusta, työpaja ja totta kai satujen lukemista. Sadutamme lapsia kokoelmanäyttelyssä. Sadutus tapahtuu aikuisen ja lapsen yhteistyönä. Saduttamista varten kutsumme mukaan päivää viettämään Aineen taidemuseon Ystävät ry:n. Työpajassa askaroidaan silta-teeman parissa Domino-peli. Loppuajaksi on varattu rauhallinen paikka lattiatyynyineen sadun kuuntelua varten. Satuhetken oheen katetaan mehu- ja kahvitarjoilu. Sadutuksessa syntyneet tarinat kootaan yhteen ja toimitetaan 2. luokalle muistoksi päivästä.  

Yksityiskohta Pauliina Turakka-Purhosen teoksesta Annonciation, 2008

 

 

 

 

 

 

MENNÄÄN MUSEOON! 4.-7.10.2011

Museoliiton valtakunnallinen Mennään museoon! -viikko on suunnattu koululaisille ja opiskelijoille. Nyt kolmatta kertaa järjestettävän museoviikon tarkoituksena on edistää museoiden ja koulujen välistä yhteistyötä. Aineen taidemuseo kutsuu koulut ja oppilaitokset mukaan museoviikolle ja taidemuseon tiloihin oppimaan ja viihtymään.

Tarjoamme erityisesti kouluja ja oppilaitoksia varten suunniteltua ohjelmaa. Tapahtuma sopii kaikenikäisille koululaisille ja opiskelijoille. Mennään museoon! - viikolla Aineen taidemuseossa on vapaa pääsy kouluryhmille.

Opastukset ja kouluryhmien ilmoittautumiset puh. +358 50 594 6868. Aineen taidemuseo on avoinna ti-to 11-18, pe-su 11-15.

 

Ohjelma:

Taidesuunnistus

Taidevartit ti-pe klo 12:

 • Ti   4.10: Eeva-Liisa Isomaa: Tyttö rannalla
 • Ke 5.10: Reijo Hukkanen: Paluumuuttaja
 • To 6.10: Akseli Gallen-Kallela: Suuri hauki
 • Pe 7.10: Jaakko Heikkilä: Viattomia rantoja

Taidebingo

Työpajat (+opastus):

 • Pehmeät silmät - maskotti (6-12v, n. 1h)
 • Pehmeät silmät - koru (12-16v, n. 1h)
 • Pehmeät silmät maisemassa (yli 16v, n. 2,5h)

Opastuksia päivittäin

 • Aina ajattelen jokea - kokoelmanäyttely
 • Sivussa -Aineen taidemuseon kokoelmista koottu vaihtuva näyttely
 • Mitäs täällä tapahtuu? Museotyöstä museotyöntekijän kertomana

Lisätietoja ohjelmasta ja ilmiottautumiset:

Virpi Kanniainen, amanuenssi

+358 505971197

 

Anita Alamaunu, opas-valvoja

+358 50 597 1192

KEVÄT 2011 

 

 

EX LIBRIS - MINUN KIRJANI 

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttelyn Aineen salissa on pieni kurkistuskaappi. Kaappi kätkee sisäänsä kaksi pientä, mutta paljosta kertovaa teosta. Nämä pienet teokset yhdistävät kuvataiteen ja käyttöesineen. Kyseessä on exlibris, yleensä kirjaan kiinnitettävä kirjanomistusmerkki. Aina ajattelen jokea - kokoelmanäyttelyssä on esillä Erkki Tantun rouva Eila Aineelle 1966 tekemä ja sekä Vilho Askolan Simo Nummiselle 1987 tekemä exlibris.   

Exlibris on latinaa ja tarkoittaa minun kirjani/ kirja hyllystäni/ kuuluu kirjastooni. Se on usein grafiikan tekniikalla tehty pienikokoinen, vedostettu taideteos, joka kertoo aina jotakin omistajastaan: tämän harrastuksista, ammatista, arvoista tai muusta henkilölle merkittävästä asiasta. Kirjaan kiinnitettävän exlibriksen kirjoitusasu on Ex Libris. Lisäksi exlibriksessä on omistajan nimi, vuosiluku sekä taiteilijan- jos exlibris on teetetty taiteilijalla - nimikirjaimet. Exlibris kiinnitetään kirjan etusisäkanteen, vasempaan ylänurkkaan. 

Ennen vain tietyt taiteilijat saivat tehdä exlibriksiä. Nyt Sinulla on mahdollisuus tulla tekemään itsellesi oma Aineen taidemuseon Ex Libris -työpajaan. Työpajassa kuulet lisää tästä jo muinaisten egyptiläisten käyttämästä omistustositteesta, saat materiaalit ja opastuksen valmistustekniikkaan sekä voit valmistaa itsellesi henkilökohtaisen exlibriksen. Työpajassa valmistetaan exlibris, jonka voi halutessaan kehystää paspartout -aukkopahvilla.

 

Ex Libris - Minun kirjani alakouluikäisille:

Aineen taidemuseon grafiikanpajassa järjestettävä työpaja sopii alakouluikäisille. Ohjelma koostuu Aina ajattelen jokea -kokoelmanäyttelyyn tutustumisesta ja omasta työskentelystä.  Työpajat järjestetään kevätkuukausina luokka-asteittain torstaiaamu- ja iltapäivisin. Työpajan kesto on 2 tuntia, joten voit valita luokallesi sopivamman työpaja-ajan.

 


Taidekasvatus-arkisto:

Taikalamppu

Taidekerho Sutinen

Taideavain

Hilja Kaukonäköinen Halme 

 Edellinen

Jaa tämä Facebookissa Jaa Twitterissä Jaa tämä Twitterissä