| Moisanen Suvi

Huomioi muutama seikka, kun pistät pystyyn lintujen talviruokintapisteen

Huomioi muutama seikka, kun pistät pystyyn lintujen talviruokintapisteen

Pitkän lämpimän syksyn jälkeen talven tulo on vääjäämättä edessä. Tämä tarkoittaa sitä, että talvehtimaan jääville linnuille ruoan löytyminen on haasteellista jään ja lumen peittämästä maasta. Moni haluaakin auttaa lintuja ruokkimalla niitä ja onhan lintulaudan tapahtumien seuraaminen mukavaa ajanvietettäkin.

Ennen ruokinnan aloittamista kannattaa huomioida muutama asia. Omalle pihallesi voit huoletta laittaa lintulaudan tai ruokinta-automaatin, kunhan huolehdit, ettei siitä aiheudu haittaa naapureille tai ohikulkeville. Ruokintapaikka kannattaa laittaa kauemmas rakennuksista, etteivät lintujen ulosteet sotke rakennuksia tai ikkunoita ja etteivät linnut törmää ikkunoihin luullessaan niistä tulevia heijastuksia metsäksi.

Lintujen ruokintaa ei saa tehdä ripottelemalla siemeniä ja muuta ruokaa maahan, koska se houkuttaa paikalle nopeasti ei-toivottuja eläimiä, kuten hiiriä, myyriä ja rottia. Parhaiten ruokit lintuja ruokinta-automaatilla. Lisäksi ruokinta-alueen ympäristö tulee pitää siistinä ja poistaa vanhat ruoat ja lintujen ulosteet pois säännöllisesti.

Aloittaessasi lintujen talviruokinnan, muistathan, että huolehdit siitä koko talven ajan. Kesken kaiken lopetettu ruokinta saattaa aiheuttaa sen, että talvipakkasilla linnut eivät löydä harvaanasutuilta alueilta muuta ruokaa ja voivat menehtyä. Koko talven ajan kestävän ruokinnan lisäksi ruokintapaikan hygieniasta tulee pitää huolta. Lintupopulaatioissa saattaa esiintyä salmonellaa, jonka vuoksi lintujen ruokinnan puhtaudesta kannattaa huolehtia sekä lintujen että ihmisten vuoksi. Ruokintatelineiden puhdistus kannattaa tehdä ulkona hanskat kädessä, jotteivat lintujen ulosteet joudu sisätiloihin. Voit puhdistaa telineet ja automaatit kuumalla vedellä ja astianpesuaineella. Puhdistamisen jälkeen pese kädet huolellisesti.

Omakotitalossa asuvana voit vapaasti laittaa lintujen noutopöydän pystyyn pihallesi, mutta taloyhtiössä asuessasi tulee sinun selvittää, mitkä ovat kyseisen taloyhtiön säännöt lintujen ruokinnan osalta. Taloyhtiössä voidaan esimerkiksi sopia yhteisestä ruokintapaikasta piha-alueella tai lintujen ruokinta voidaan kokonaan kieltää. Omalle parvekkeelle lintujen ruokapaikkaa ei saa perustaa. Yhteiskäytössä oleva lintulauta tai ruokinta-automaatti vaatii taloyhtiöstä vastuu­henkilön, joka huolehtii ruokinnasta ja paikan siisteydestä.

Kun lintujen ruokinnan hygieenisyydestä on huolehdittu, siitä ei koidu haittaa lähiympäristölle. Pienellä vaivannäöllä ja kustannuksilla saat paljon iloa itsellesi tutkailemalla lintulaudan tai ruokinta-automaatin vipinää pihapiirissäsi sekä helpotat lintujen selviämistä erityisesti pahimmilla pakkasilla!

Sivun alkuun