Muistathan muutaman tärkeän säännön, kun leivot herkkuja joulumyyjäisiin

Muistathan muutaman tärkeän säännön, kun leivot herkkuja joulumyyjäisiin

Lähestyvä joulunaika saa monet kotileipurit kaivamaan kakkuvuoat ja piparkakkumuotit esiin ja myyjäisissä herkut houkuttelevat tekemään ostoksia itse nautittavaksi tai viemisiksi.

Mitä kannattaa muistaa, mikäli olet aikeissa leipoa kotonasi joulumyyjäisiin? Pitääkö sitä varten olla jotain lupia? Mitä tietoja leivonnaisista tulee antaa ja miten ne kannattaa säilyttää? Entäpä jos teet porkkana- ja lanttulaatikoita, miten niiden kanssa toimitaan? Alle on koottu Meri-Lapin ympäristöterveysvalvonnan vinkit joulumyyjäisiin leipovalle.

Kotileipuri saa valmistaa satunnaisesti esimerkiksi joulutorttuja ja -leipiä, kuiva- ja piparkakkuja tai muita huoneenlämmössä säilyviä leivonnaisia ilman hygieniapassia tai elintarvikehuoneistoilmoitusta. Leipomisessa tulee pitää mielessä hyvä hygienia huolellisesta käsienpesusta lähtien. Leivottaessa esimerkiksi gluteenittomia leivonnaisia, tulee huolehtia, ettei leivonnaisiin pääse kulkeutumaan vehnäjauhoja missään vaiheessa.

Leivonnaiset ja muut myytävät tuotteet tulee pakata elintarvikekäyttöön tarkoitettuihin rasioihin ja pusseihin. Pestyt jäätelörasiat tai muut kertakäyttöiseksi tarkoitetut muovirasiat eivät ole hyvä tapa säilyttää leivonnaisia tai ylipäätään elintarvikkeita, koska niitä ei ole testattu toistuvassa käytössä. Vanhoista rasioista voi siirtyä kemiallisia aineita elintarvikkeisiin, varsinkin jos ne ovat rasvaisia tai kuumia.

Pääosin makeat ja suolaiset leivonnaiset eivät pilaannu helposti ja niitä voi säilyttää huoneenlämmössä. Joulumyyjäisissä myytävät porkkana- ja muut laatikot ovat poikkeus, koska myyjäisissä ne myydään usein pakastettuna. Mikäli valmistamasi elintarvike vaatii kylmäsäilytystä, muistathan huolehtia kylmäketjusta koko tuotteen säilytyksen, kuljetuksen ja myynnin ajan. Tämä onnistuu esimerkiksi kuljettamalla jäädytetyt elintarvikkeet kylmälaukussa kylmäpatruunoiden kanssa.

Leipojan kannattaa lähteä myyjäisiin hyvin merkittyjen tuotteiden kanssa, jotta epäselvyyksiltä vältytään. Ruokavirasto ohjeistaa ilmoittamaan kotona valmistetuista ja pakatuista elintarvikkeista vähintään elintarvikkeen nimen, allergioita ja intoleransseja aiheuttavat aineet, sisällön määrän ja valmistuspäivän. Mikäli myyt leivonnaisia pakkaamattomana, ostajalle pitää kertoa vähintään elintarvikkeen allergiaa ja intoleransseja aiheuttavista aineista. Mikäli valmistamasi elintarvikkeet on jäädytetty valmistuksen jälkeen ja myydään sulatettuina, kannattaa ostajalle kertoa, ettei tuotetta saa pakastaa uudelleen.

Useimmille joulunaika on täynnä tuoksuja ja makuja, joista nautitaan vain loppuvuodesta. Hyviä leipomishetkiä myyjäisiin valmistuville ja maukkaita ostoksia niissä asioiville!

Meri-Lapin terveystarkastajat

Sivun alkuun