Osallistuva budjetointi Torniossa vuonna 2022

Torniossa järjestetään vuonna 2022 ensimmäistä kertaa kaikille kuntalaisille avoin osallistuva budjetointi.

Osallistuva budjetointi on konkreettinen tapa, jolla kuntalaiset voivat osallistua kaupungin käytössä olevia julkisia varoja koskevaan keskusteluun ja päätöksentekoon. Osallistuva budjetointi siis kutsuu kuntalaiset mukaan yhteiseen talouden suunnitteluun ja tarjoaa siihen myös helpon työkalun.

Osallistuvaan budjetointiin on varattu 20 000 euron määräraha, ja kuntalaiset saavat päättää, mihin summa käytetään.

Osallistuva budjetointi alkaa syksyllä 2022 poikkeusjärjestelyin ja nopeutetussa aikataulussa, sillä tavoitteena on kiriä vuosittainen aikataulu nopeasti kiinni syksyn aikana.

Vuonna 2022 osallistuvan budjetoinnin aikataulu on seuraava:
  1. Kaikille kuntalaisille avoin äänestys kolmen ehdotuksen välillä järjestetään 3.-16. lokakuuta.
  2. Voittanut ehdotus julkistetaan äänestyksen jälkeen viikkojen 42-43 aikana.
  3. Voittanut ehdotus toteutetaan vuoden 2022 aikana.

Ehdotukset kuntalaisäänestyksessä

Vuonna 2022 osallistuva budjetointi toteutetaan siten, että torniolaiset voivat äänestää kohdetta kolmesta etukäteen määritellystä vaihtoehdosta. Ehdotukset ovat kaupungin sivistyspalvelujen ja teknisten palvelujen henkilöstön valmistelemia, mutta niiden taustalla vaikuttavat kuntalaisilta Tornion uuden kaupunkistrategian valmistelun yhteydessä syksyllä 2021 tulleet ehdotukset kaupungin kehittämiseksi.

Ehdotukset ovat:
  1. Tornion uimahallin ilmaiset Happy Hour -hetket loppuvuoden ajan torstaisin klo 14-18 ja lauantaisin klo 10-15.
  2. Kaksi Muksubussia torniolaisille päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa oleville lapsille. Muksubussi on pyörillä kulkeva retkeilybussi, jonka kyytiin mahtuu yhtä aikaa kahdeksan lasta. Muksubusseilla lapset pääsevät tutustumaan lähiympäristöön ja kulttuuriin turvallisesti ja ekologisesti.
  3. Uusien puistonpenkkien ja roskakorien hankkiminen keskeisen kaupunkialueen ulkoisen ilmeen ja viihtyvyyden lisäämiseksi.

Näin äänestät

Kaikille kuntalaisille avoin äänestys kolmen ehdotuksen välillä järjestetään 3.-16. lokakuuta. Äänestysaikaa on kaksi viikkoa. Äänestys on avoinna verkossa otakantaa.fi-palvelussa. Palvelu ei edellytä rekisteröitymistä. Paperisia äänestyslomakkeita on saatavilla asiakaspalvelupiste Kompassissa, kirjastossa ja kirjastoautossa.

Sivun alkuun