PUVUSTUS- JA MYYJÄOHJEISTUS 

Peräpohjolan markkinoiden 1900-luvun alun yleisilme ja tunnelma syntyvät markkinamyyjien ja heidän avustajiensa puvustuksen, myyntipöytien sekä myyntituotteiden, -pakkausten ym. esillepanon avulla. Tästä syystä kaikkien myyjien on noudatettava seuraavia ohjeita, joilla on vaikutusta sekä yleisön viihtyvyyteen, että myyntitulokseen. Tarvittaessa Peräpohjolan Markkinoiden edustaja huomauttaa myyjää ja mahdolliset puutteet on korjattava. Myös ruotsalaiset asiakkaat kannattaa huomioida merkitsemällä hinnat myös kruunuissa. Tuotetiedot yms. tulisi mahdollisuuksien mukaan antaa myös ruotsinkielellä.

Luethan tarkemmat puvustusohjeistukset sekä ohjeet elintarvikkeiden ja leivonnaisten myyntiin alta.

Useimmin toistuviin kysymyksiin vastauksia:

 Puvustus:

 • Asuun ei voi yhdistää esim. nykyaikaisia miesten liivejä, muovinappisia edestä avattavia kauluksellisia paitoja/paitapuseroita, kuvioneuleisia kirkkain tai pastellivärisistä langoista virkattuja hartiahuiveja tai villatakkeja.
 • Hameiden tulee olla riittävän leveitä ja ulottua nilkkaan asti. Myyjillä tulee olla päähineet päässään (naisilla huivit/myssyt, miehillä huopaiset lierilakit, nurkista solmitut liinat tms
 • Kenkien, päähineiden, huivien yms. tulee soveltua historialliseen yleisilmeeseen. Koruja ei käytetä. Kännyköitä ja kelloja ei saa olla näkösällä.

 Myyntiastiat, pakkaukset, hinta- tuoteselostuslaput ym.

 • Muoviastioita tai -pusseja ei saa käyttää. Niitä voi käyttää vain kuljetuksessa tai säilytysastioina, mutta ei näkyvissä myyntipöydällä /pöydän alla. Mikäli tuotteet on pakattu muoviin, laitetaan päälle ruskea paperipussi. Jos myyntipöydän alla säilytetään esineitä tai tuotteita muovikoreissa/-laatikoissa/-pusseissa, pahvilaatikoissa tms. pöytä on peitettävä hyvin tyyliin sopivalla juuttikankaalla tai tekstiileillä, etteivät säilytettävät tavarat näy asiakkaille. Sen sijaan maalaamattomat pärekorit, puusaavit ja -laatikot, puiset kärryt yms. soveltuvat hyvin tuotteiden säilytykseen ja samalla myös esittelyynkin. Jos myyjä käyttää omaa pöytää se on peitettävä em. tavoilla yhtenäisen ilmeen säilyttämiseksi.
 • Tuotteet on pakattava ruskeisiin paperipusseihin tai käytettävä pakkauksissa paperia, pahvi-rasioita tai kangasta. Muovipusseja tai pakasterasioita ei saa olla myyntipöydällä näkyvillä.
  – Myytävä leivonnaisvalikoima voidaan esitellä esim. koreissa, osin liinalla peitettynä. Irtotuotteiden myynnissä on käytettävä pihtejä tai muita ottimia, paperilappuja/serviettejä tai valkoisia puuvillahansikkaita. Jos leivonnaistuote on välttämätön antaa asiakkaalle muovipusseissa/ -rasioissa esim. tahrautuvuuden takia, muovipussit ja -rasiat on myyntipöydällä peitettävä siistillä käsinkudotulta vaikuttavalla liinalla/pyyhkeellä. Ts. ei painokuvioituja leivinliinoja!
 • Leivonnaisten myyjät noudattavat lisäksi Tornion kaupungin terveysvalvonnan ohjeita koskien leivonnaisten valmistusta, säilytystä, esillepanoa ja pakkausiin merkittäviä tuotetietoja, sis. myös valmistuspäivämäärän
 • Hintalaput (hinnat euroissa ja kruunuissa!), tekstiili- tms. tuotteiden hoito-/pesuohjeet ohjeet sekä myyjän yhteystiedot yms. tulee laatia myös siisteille kylteille tai pahveille tai erillisille tuotepakkaukseen liimattaville lapuille. Myyntipöydän/kojun tuotteita voi markkinoida myös tyyliin sopivalla nimikyltillä.
 • Pöytää voi elävöittää tyyliin sopivilla rekvisiitalla (puusta, pajusta tms. valmistetut tarjoiluastia kangasliinoineen, luonnon kukat, marjapensaan-/puiden oksat, kivet painoina jne.)
 • Myytävän tuotteen hinnoittelu ratkaisee myyntituloksen. Asiakkaat osaavat arvioida tuotteen laatua/käyttökelpoisuutta suhteessa hintaan.
Sivun alkuun