Etusivu » Ajankohtaista » Vuoden museoksi Lahden museot, Tornionlaakson museo ansiokas finalisti

Vuoden museoksi Lahden museot, Tor­nion­laak­son museo ansiokas finalisti

Suomen museoliiton ja ICOM Suomen komitea ovat valinneet Lahden museot Vuoden museoksi 2025. Voittaja julkistettiin torstaina 22.5. Suomen museoliiton Kansallisten museopäivien Museogaalassa. Tornionlaakson museo oli ansiokkaasti finaalisijalla yhdessä Median museo ja arkisto Merkin kanssa.

– Iloitsemme koko museon henkilökunnan voimin, että saimme olla finalistina mukana Suomen museoalan suurimman tunnustuksen jaossa, kommentoi museonjohtaja Titta Kallio-Seppä.

– Haluamme kiittää kaikkia yhteistyökumppaneitamme sekä Tornion kaupunkia ja Haaparannan kuntaa kaikesta tuesta ja halusta rajat ylittävään museo- ja kulttuuriperintötyöhön. Erityisesti museon aiempia museonjohtajia Henri Nordbergia ja Minna Heljalaa kiitämme pohjan ja edellytyksien luomisesta museomme toiminnalle. Heidän luomansa tilat ja rajat ylittävä museokonsepti on ollut toimiva ja olemme sen pohjalta päässeet vahvistamaan itse museotoimintaa.

– Vaikka voittoa ei nyt tullutkaan, niin onhan tämä ollut mahtava kokemus. Sääli, että Esko-patsas ei nyt pääse tapaamaan Velj`puoli-patsasta, joka sijaitsee naapurissamme Aineen taidemuseossa ja on myös Pekka Kauhasen valmistama, naureskelee museolehtori Joni Karjalainen.

– Viime vuoden teemavuoden, Vårt gemensamma museum – Meän museo, kautta nostimme Tornion ja Haaparannan rajatonta luonnetta entisestään ja on ollut ihanaa nähdä sen vaikutuksia molemmissa kaupungeissa.

– Tornionlaakson museo ei ole vain kulttuuriperinnön vaalija, vaan elävä sillanrakentaja yli rajojen. Sen finalistisija Vuoden museo -kilpailussa on tunnustus rajattomalle yhteistyölle, joka rikastuttaa koko aluetta – molemmin puolin rajaa, toteaa Tornion kaupunginjohtaja Jukka Kujala.

Tornionlaakson finaalisijaa perusteltiin Suomen museoliiton helmikuun tiedotteessa seuraavanlaisesti:

– Tornionlaakson museon toiminnassa näkyy vahvasti rajattomuus ja rajanylinen yhteistyö. Museo toimii erinomaisena esimerkkinä siitä, miten kulttuurin ja historian kautta voi rakentaa toimivia yhteyksiä.

Rajattoman museotyön vies­tin­vie­jä

Alkuviikosta Tornionlaakson museon edustajat osallistuivat Borderless Museums -konferenssiin Slovenian ja Italian rajan kaksoiskaupungissa Nova Goricassa ja Goriziassa 18.–19.5. Kaupungit ovat tänä vuonna yhdessä Euroopan Kulttuuripääkaupunki, ja he ovat ottaneet rohkeasti motokseen moton GOBorderless!

Tornionlaakson museo kävi edustamassa Tornion ja Haaparannan rajanylistä museotyötä Nova Goricassa ja Goriziassa Italian ja Slovenian rajalla Borderless Museums -konferenssissa. Edustajina olivat museonjohtaja Titta Kallio-Seppä sekä museolehtori Joni Karjalainen. Kuva Tornionlaakson museo.

Tornionlaakson museolta Titta Kallio-Seppä ja Joni Karjalainen esittelivät omassa puheenvuorossaan Tornionlaakson museon ainutlaatuista rajatonta museotyötä. Konferenssin järjestivät museoalan eurooppalaiset keskusjärjestöt ICOM Europe, ICOM Slovenia, ICOM Italia, ICOM South East Europe sekä paikalliset EGTC GO ja GO! 2025.

– Mitä tarkoittaa olla oikeasti rajaton? Tätä kysymystä pääsimme pohtimaan Nova Gorican ja Gorizian Borderless museums -konferenssiin Italian ja Slovenian rajalle, pohdiskelee Joni Karjalainen.

– Rajattomuus voi olla valtioiden rajojen yli tapahtuvaa yhteistyötä, yhteisen historian vaalimista, yhteiskuntaluokkien ja seksuaalivähemmistöjen hyväksymistä, aistikokemusten laajentamista kattamaan näkövammaiset tai kuurot näyttelysuunnittelussa ja kaikkea muuta mihin liittyy jonkin rajan rikkominen tai poistaminen. Rajattomuudella museot voivat todella avata itsensä kaikkien saavutettavaksi. Tähän mekin haluamme pyrkiä museotyössämme.

Ensi vuonna Oulun kaupunki viettää Euroopan kulttuuripääkaupunkivuottaan ja Tornion kaupunki on mukana yhteistyökumppanina vuoden järjestelyissä oman kuntansa alueella. Oulu2026 alueen käsittää kaiken kaikkiaan 39 kuntaa Pohjois-Suomessa Oulun lisäksi.

En­nak­ko­luu­lo­ton­ta maa­il­man­luo­kan kult­tuu­ri­pe­rin­tö­työ­tä

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum on ainutlaatuinen rajat ylittävä museo, joka toimii Suomen ja Ruotsin yhteisenä kulttuuriperinnön vaalijana. Museo on edelläkävijä rajattoman museotoiminnan kehittämisessä, ja sen toiminta perustuu vahvaan yhteistyöhön, saavutettavuuteen ja kulttuuriperinnön elävöittämiseen.

Viime vuosina museo on panostanut erityisesti meänkielen asemaan, kansainvälisiin hankkeisiin sekä uudenlaisiin yleisötyön ja kulttuuriperintötyön muotoihin, joilla se tuo alueen historiaa ja identiteettiä esiin ennakkoluulottomasti ja innovatiivisesti.

Tornionlaaksossa virtaava Tornionjoki yhdistää molempien maiden UNESCO-kohteet: maailmanperintökohde Struven ketjun sekä parhaillaan käsittelyssä olevan aineettoman kulttuuriperinnön kohteen Tornionjoen lippokalastuksen.

– Tämä on aika ainutlaatuinen juttu Suomessa, että museo koordinoi näiden molempien perinteiden ja historian vaalimistyötä ja tunnetuksi tekemistä maailmanluokan tasolla, korostaa kulttuuriperintökoordinaattori Julia Autio.

Tornionlaakson museo – Tornedalens museum on alueellinen vastuumuseo Torniossa. Museon vastuualueeseen kuuluvat Simo, Kemi, Keminmaa, Tervola, Tornio, Ylitornio, Pello, Kolari ja Muonio. Tornionlaakson museo on myös Haaparannan kunnan museo. Museossa työskentelee 12 vakituista ja neljä määräaikaista työntekijää. Tornionlaakson museo – Tornedalens museum kertoo näyttelyissään Tornionlaakson yhteisestä rajanylisestä historiasta Suomessa ja Ruotsissa.

Yh­tey­de­no­tot

  • Museon­joh­ta­ja Titta Kallio-Seppä, Tor­nion­laak­son museo – Tornedalens museum, +358 50 597 1557, titta.kallio-seppa@tornio.fi
  • Museo­leh­to­ri Joni Karjalainen, Tor­nion­laak­son museo – Tornedalens museum, +358 40 631 8339, joni.karjalainen@tornio.fi
  • Kult­tuu­ri­pe­rin­tö­koor­di­naat­to­ri Julia Autio, Tor­nion­laak­son museo – Tornedalens museum, +358407784418, julia.autio@tornio.fi