Jakkarat ja pallit

Jakkarat ja pallit ovat jaloilla seisovia, usein pienikokoisia istuimia. Alueellisia nimityksiä ovat esimerkiksi krenkku (YTor., Pello), pahkatooli (ATor.), juurenkäyrätooli tai pallitjakkara (Tervola).

Irrallisista istuimista muodoltaan yksinkertaisin on pölkky. Pölkystä muovattiin hieman myöhemmin pönttötuoli, joka on vanhin tunnetuin selkänojallinen tuoli. Pönttötuoli oli paksusta pölkystä veistetty selkänojallinen istuin, jonka istuinosan alla säilytystila. Myös pallit ovat vanhoja istuimia. Niitä käytettiin pirttien ja navettojen askareissa. Juurakkotuoleiksi kutsuttiin yhdestä puusta veistettyjä selkänojallisia tuoleja, joihin kiinnitettiin kolme tai neljä jalkaa.

Tappijalkaiset pallit olivat kolmi- tai nelijalkaisia ja joko selkänojallisia- tai nojattomia. Istuimen jalat ovat reikiin asetettuja tappeja.

 

Tappijalkaisten pallien istuimen muoto vaihteli. Nuoremmissa palleissa istuinosa oli pääsääntöisesti nelikulmainen. Pallin korkeus on 20cm, istuinosan koko on 32cm x 27cm.

 

Pieni palli, jonka sivulautojen helmalaidoissa on koristeprofilointia ja reikäkoristelua. Kolme reikää istuinosassa helpottavat nostamista

 

Vihkipallit ovat matalia pehmustettuja jakkaroita, joille morsiuspari pitkään vihkikaavaan kuuluvan vihkimisseremonian aikana polvistuu. Ne olivat pappiloiden omaisuutta, mutta myös suurimmilla taloilla saattoi olla omansa, joita kyläläiset lainasivat. Vihkipalleja korvaavana on käytetty myös liinalla peitettyä tyynypinoa.

Tornion seurakunnan käytössä olleet vihkipallit on päällystetty ruuturaanu-sidoksisella villakudonnaisella.

 

Takaisin

 

Sivun alkuun