Kaapit

Irrallinen suorakaiteen muotoinen huonekalu, jonka yksi seinä avattavissa. Tarkoitettu säilytyspaikaksi.

Vanhimmat kaapit ovat keskiaikaisten kirkkojen kiinteät, seinään muuratut kaapit. Kaappien siirtymistä maalliseen miljööseen ei osata tarkalleen ajoittaa, mutta sen oletetaan tapahtuneen 1300-luvulla. Kaapit olivat aluksi kiinteitä, ne kuuluivat itse kiinteistöön eikä niitä merkitty irtaimistoluetteloihin. Säätyläiskodeissa kaappeja on mahdollisesti ollut keskiajan lopulla, talonpoikaisympäristöissä myöhemmin.

Kaapit jaetaan kokonsa puolesta pieniin seinäkaappeihin, keskikokoisiin penkkikaappeihin ja suuriin lattiakaappeihin. Nämä kaikki olivat Tornionlaaksossa tunnettuja.

Renessanssityylinen suurikokoinen (korkeus 177cm) nurkkakaappi Vojakkalasta on 1600-luvun lopulta. Ovissa on peilit sekä arkadikoristelua. 

 

Tornionlaaksossa tunnetaan sylinterinmuotoinen ja kolmisivuinen, seinälle kiinnitettävä nurkkakaappi. Se kuului talon emännälle tai isännälle ja siinä säilytettiin pienikokoisia tärkeitä tavaroita, kuten rahaa tai arvoesineitä. Harvinaisempi sylinterimuotoinen nurkkakaappi on peräisin 1800-luvun alkuvuosikymmeniltä.

 

Alatorniolainen nurkkakaappi, nk. renginkaappi.

 

Takaisin

 

Sivun alkuun