Etusivu » Ajankohtaista » Brightnest valittiin videodokumentin toteuttajaksi lippokalastuksen Unesco-hakemukseen

Brightnest valittiin videodokumentin toteuttajaksi lippokalastuksen Unesco-hakemukseen

Lippokalastuskulttuurin monikansalliseen Unesco-hakemukseen tulee liittää noin 15 minuutin dokumenttivideo pakollisena osana ja sen vuoksi tekijästä toteutettiin kilpailutus, joka kattoi molempien maiden tekijöitä. Kilpailutuksen voitti tuotantoyhtiö Brightnest, joka pitää päämajaa Luulajassa ja sivukonttoreita Jällivaarassa sekä Göteborgissa.

– Olemme Norrbottenissa toimiva tuotantoyhtiö, joka luo elokuvia, jotka herättävät tunteita ja tekevät monimutkaisista asioista konkreettisia – elokuvia, jotka jättävät vastaanottajaan vaikutuksen. Tuotantoyhtiönä meillä on laaja kokemus vahvojen tarinoiden luomisesta laajassa mittakaavassa riippumatta siitä, onko kyseessä kaupallinen video, dokumenttielokuva tai fiktio.

Käsikirjoitusvaihetta edelsi sisältökysely, johon perinteenharjoittajia pyydettiin vastaamaan ja vastauksia kertyikin noin 60 henkilöltä. Kyselyn vastaukset on käyty läpi ja tuotantoyhtiö saa yhteenvedon avukseen jo käsikirjoitusvaiheeseen. Unesco-videossa perinteenharjoittajat saavat puhua omaa äidinkieltään eli tässä tapauksessa suomea, ruotsia ja meänkieltä ja video tekstitetään englanniksi, jotta kiinnostuneet ympäri maailman voivat tutustua Tornionjoen lippokalastuskulttuuriin.

Lippokalastuskulttuurista kertova dokumenttivideo tulee kertomaan visuaalisesti ja tarinallisesti yhteisen ja ainutlaatuisen kulttuuriperinnön Tornionjoen molemmilta puolilta. Ääneen pääsevät perinteenharjoittajat ja videolla myös esitellään muun muassa miten tietoa kalastuksesta, krenkkujen rakentamisesta, ruokakulttuurista ja lippoliinan kutomisesta siirretään seuraaville sukupolville.

Odotettu videotuotanto on siis nyt käynnistynyt ja kuvaukset alkavat piakkoin molemmin puolin rajajokea.

Unescon eri aineettoman kulttuurin luetteloihin nimitetyt kohteet ovat esillä Unescon sivuilla ilman määräaikaa ja niitä voi vapaasti katsoa kirjautumatta. Videot esittelevät kohteitaan kattavasti ja tarinallisesti nykyajassa, mutta kuitenkin selittäen ja kuvaillen ymmärrettävästi aineettoman kulttuuriperinnön kohteita ja aiheita.

Yh­teys­tie­dot

Julia Autio, Tornionlaakson museo – Tornedalens museum, julia.autio@tornio.fi, +358407784418
Bo-Johan Sörensen, Brightnest, bo-johan.sorensen@brightnest.se, +46722223488