Etusivu » Ajankohtaista » Tornion harrastamisen malli Metka pokkasi palkinnon Lapin urheilugaalassa

Tornion har­ras­ta­mi­sen malli Metka pokkasi palkinnon Lapin ur­hei­lu­gaa­las­sa

Tornion harrastamisen malli Metka on palkittu Lapin urheilugaalassa lauantaina Harrastaminen koulupäivän yhteydessä -palkinnolla. Palkinto myönnetään erinomaisesta ja kaikkia hyödyttävästä yhteistyöstä kunnan, koulujen ja urheiluseurojen välillä. Palkinnon myöntää lappilaisen liikuntaväen muodostama Lapin liikunta ry.

Metka on toimintaa, jonka tavoitteena on tarjota jokaiselle torniolaiselle peruskouluikäiselle lapselle ja nuorelle ilmainen, itseä kiinnostava harrastus koulupäivän jälkeen.

Metka onkin saanut Torniossa jo monta harrastuskipinää syttymään. Metka-tunneille osallistuu noin 500 torniolaista lasta ja nuorta, joille on tarjolla 55 erilaista harrastustuntia, kertoo Metka-toimintaa vetävä harrastuskoordinaattori Jenna Keränen.

– Tarjolla on esimerkiksi liikuntaa, taidetta, kokkausta ja leipomista, mediaa ja erilaisia monitoimitunteja, joilla tehdään sitä, mitä lapset ohjaajalta toivovat, Keränen luettelee.

Metka-har­ras­ta­mi­nen on helppoa ja mukavaa

Kaikki harrastustunnit järjestetään oppilaiden omilla kouluilla, ja kuljetusoppilaille järjestetään kyyti kotiin myös harrastuntien jälkeen. Tämä tekee osallistumisesta helppoa. Yhtä tärkeää on tietysti, että harrastukset ovat mieluisia. Toivomuksia kysytäänkin aina keväisin kaikilta.

– Lapset ja nuoret voivat itse vaikuttaa siihen, mitä harrastustunteja kouluilla järjestetään. Myös eskarilaisten toiveet otetaan huomioon, sillä hehän ovat syksyllä aloittavia koululaisia, Keränen kertoo.

Etsivä har­ras­tus­työ auttaa sopivan har­ras­tuk­sen löy­tä­mi­ses­sä

Tällä hetkellä Metka-tunnit pyörivät Torniossa 15 ohjaajan voimin ja yhteistyötä tehdään myös TP-47:n ja Crossfit Rosterin kanssa.

Keränen itse työskentelee aina tarvittaessa ja kutsusta alakouluilla ja ohjaa omassa työssään oppilaita erilaisten harrastusten pariin. Yläkouluilla samaa työtä tekee harrastusohjaaja Johannes Pelimanni. Työpariin voi olla yhteydessä kaikenlaisissa harrastamiseen liittyvissä asioissa, esimerkiksi jos omalla nuorella ei ole vielä harrastusta tai sen järjestäminen on vaikeaa.

– Me tapaamme oppilaita koulupäivän aikana, juttelemme ja kartoitamme kiinnostuksen kohteita ja ohjaamme kokeilemaan erilaisia Metka-tunteja ja muita harrastuksia, Keränen kuvailee.

Kyse on arjen etsivästä harrastustyöstä, jossa ihan käytännössä etsitään sopivia harrastuksia niitä kaipaaville lapsille ja nuorille.

– Seuraavana tavoitteena on saada harrastusohjaaja myös alakouluille, ohjaajista on aina vähän pulaa, Keränen toteaa.

Metka-toiminta aloitettiin Torniossa vuonna 2021. Sen taustalla on harrastamisen Suomen malli, jota toteutetaan Suomessa 262 kunnassa ja joka on kirjattu myös nuorisolakiin.

Lämpimät onnittelut sekä kiitokset hyvästä työstä kaikille Tornion Metka-toimijoille!

Lue lisää

Metka – Tornion harrastamisen malli

Kaikki Metka-tunnit ilmoittautumisohjeineen löytyvät verkkosivuiltamme koulukohtaisesti. Metka-toiminnasta tiedotetaan aktiivisesti myös Wilmassa.