Tornion kaupunki julkaisee ostolaskudatan kaikkien saataville, tavoitteena lisätä avoimuutta ja kustannustietoisuutta

Tornion kaupunki julkaisee ostolaskudatan kaikkien saataville, tavoitteena lisätä avoimuutta ja kustannustietoisuutta

Tornion kaupunki on ryhtynyt julkaisemaan ostolaskudatan verkkosivuillaan.

Ostolaskudata julkaistaan, koska kysyntä julkiselle aineistolle on selvästi kasvanut ja myös aiheeseen liittyviä, julkisuuslakiin perustuvia tietopyyntöjä on tehty. Kasvavaan kysyntään vastataan tarjoamalla aineisto kaikkien saataville, kertovat taloussuunnittelija Peppi Sarkkinen ja laskentasihteeri Petteri Keskihannu.

– Aineiston asettaminen saataville lisää avoimuutta ja kustannustietoisuutta sekä vahvistaa luottamusta kaupungin toimintaan. Toiveenamme on, että data otetaan hyvin vastaan ja se kiinnostaa kuntalaisia. Toisaalta data tarjoaa myös kouluille hienon mahdollisuuden tutustua kaupungin toimintaan ja aineistoa voi hyödyntää vaikkapa yhteiskuntaopin tai matematiikan opiskelussa, Sarkkinen ja Keskihannu vinkkaavat.

Ostolaskudata näyttää kaupungin ostot kustannuspaikoittain

Ostolaskudata päivitetään verkkosivuille jatkossa kuukausittain. Vuosien 2021–2022 ostolaskudata on saatavilla kokonaisuudessaan.

Ostolaskudatasta näkee valitulta ajanjaksolta kaupungin ostot ja sen, miten ne kohdistuvat kaupungin kustannuspaikoille. Lisäksi aineistosta voi tarkastella esimerkiksi sitä, kuinka paljon tietyltä toimittajalta hankitaan palveluita tai tuotteita. Aineistosta näkee laskun tiliöintitiedot ja summan, tositenumerolla voi tarkastella yksittäisen laskun tietoja.

Aineisto latautuu excel-tiedostona käyttäjän koneelle ja näin ollen aineiston käsittely on pyritty tekemään mahdollisimman vaivattomaksi.

– Tiedostoa voi rohkeasti selailla ja siihen voi tehdä suodatuksia esimerkiksi kustannuspaikan tai toimittajan mukaan, Sarkkinen ja Keskihannu kannustavat.

Ostolaskudatan ulkopuolelle on Kuntaliiton suosituksen mukaisesti jätetty yksityishenkilöt ja toiminimet. Ostolaskudatasta ei myöskään näe laskun kuvaa tai tarkempaa sisältöä tietoturvasyiden vuoksi.

Aineistoon liittyvät kysymykset ja lisätietopyynnöt käsitellään keskitetysti. Aineistosta lisätietoja tarvitsevia käyttäjiä pyydetään täyttämään tietopyyntölomake, johon löytyy linkki ostolaskuaineiston verkkosivulta.

Siirry sivulle

Sivun alkuun