Ylen Miljoona roskapussia -kampanja jatkaa koko Suomen yhteisiä siivoustalkoita, myös Tornio on mukana menossa

Ylen Miljoona roskapussia -kampanja jatkaa koko Suomen yhteisiä siivoustalkoita, myös Tornio on mukana menossa

Viime vuonna Miljoona roskapussia -kampanjassa kerättiin yli 210 000 pussillista roskaa. Tänä vuonna potti kasvaa, kun tähtäimessä on miljoona roskapussia. Tornion kaupunki osallistuu kampanjaan tänäkin vuonna ja kannustaa kaikkia torniolaisia osallistumaan Suomen suurimpiin siivoustalkoisiin – liity mukaan ja poimi roskat reitiltäsi!

Tänä keväänä Yle haastaa suomalaiset jo toistamiseen keräämään miljoona pussillista roskia. Näihin Suomen kokoisiin siivoustalkoisiin on lupautunut mukaan jo 148 kuntaa ja kaupunkia, Opetushallitus, Suomi liikkeelle -ohjelma sekä joukko järjestöjä ja yhteisöjä. Kumppanit ovat mukana välittämässä tietoa kampanjasta ja kannustavat ihmisiä osallistumaan. Kampanja alkaa 15. huhtikuuta ja huipentuu maailman ympäristöpäivänä 5. kesäkuuta.

Kampanjan virallisena kummina toimii luonto- ja retkeilyohjelmistaan tuttu Ylen toimittaja Mikko ”Peltsi” Peltola.

– Itse arvostan suuresti puhdasta ja koskematonta luontoa. Roskaaminen ja sotkeminen tieten tahtoen pitäisi saada loppumaan, sillä siitä on haittaa esimerkiksi monille eläimille ja eliöille. Roskien kerääminen on konkreettinen ja helppo tapa tehdä hyvää, sen vaikutukset näkyvät heti. Voi aloittaa vaikka oman korttelin siivoamisella, kannustaa Peltola.

Vuoden 2023 Miljoona roskapussia -kampanjassa kerättiin yhteensä noin viisi miljoonaa litraa roskaa, eli 210 000 roskapussillista. Tänä vuonna pottia on tarkoitus kasvattaa reilusti, ja samalla kisata leikkimielisesti Suomen kaupunkien ja kuntien välillä isoimmasta roskasaaliista. Viime vuonna ahkerimmat roskankerääjät suhteessa kunnan väkilukuun löytyivät Pelkosenniemeltä.

– Viime vuoden upeasta tuloksesta on hyvä jatkaa toimia kohti puhtaampaa ympäristöä. Kampanjalle toivottiin jatkoa ja meillä on jälleen mukana upea joukko kumppaneita, joiden kanssa yhdessä kannustamme suomalaisia talkoisiin. Samalla jatkamme kevään mittaan roskaamisen haittojen esillä pitämistä ja pyrimme havahduttamaan ihmiset ymmärtämään ja näkemään roskien määrä, kertoo kampanjan projektituottaja Pia Louhivuori.

Opetushallitus on yksi kampanjan kumppaneista, jonka kautta kampanja tavoittaa yli puoli miljoonaa koululaista ja heidän opettajiaan.

– Miljoona roskapussia -kampanja tukee opetussuunnitelmien mukaista työtä varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen toimipaikoissa ja kouluissa. Kampanja vahvistaa laaja-alaisen osaamisen toteutumista ryhmien ja luokkahuoneiden ulkopuolella: yhdessä tehden, vastuuta lähiympäristöstä kantaen, osallisuutta edistäen sekä lisäten liikkumista ja vahvistaen siten myös hyvinvointia, sanoo opetusneuvos Hanna Pohjonen Opetushallituksesta.

Kampanjaan voi osallistua keräämällä roskia ja lisäämällä keräämiensä roskapussien määrän oman kaupungin kohdalle Ylen verkkosivuilla yle.fi/miljoonaroskapussia tai Yle-sovelluksessa. Kerättyjen roskien lisäämiseen tarvitaan vain Yle Tunnus. Kampanja näkyy kevään mittaan Ylen verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavilla erilaisina sisältöinä.

Tornio kannustaa kaikkia osallistumaan

Myös Tornion kaupunki osallistuu koko kansan siivoustalkoisiin ja pitää kampanjaa kevään ajan aktiivisesti esillä omissa viestintäkanavissaan. Kaupunki kannustaa kaikkia torniolaisia osallistumaan oman lähiympäristönsä siivoustalkoisiin ja kirjaamaan kerättyjen roskapussien määrän Ylen roskalaskuriin. Mukaan kutsutaan niin koululuokat, kaveri- ja työporukat, seurat ja yhdistykset kuin kaikki yksityishenkilöt!

Osallistuminen kampanjaan on torniolaisille helppoa. Viime vuoden tapaan Aittakentälle tuodaan kampanjan ajaksi roskalava, johon kerätyt roskapussit voi toimittaa. Kunnossapitoyksikkö tyhjentää lavan säännöllisesti. Lava tuodaan Aittakentälle kampanjan käynnistyttyä heti, kun sää on suotuisa ja roskien kerääminen mahdollista, siis kevään lumitilanteesta riippuen.

Kaupunki myös lainaa roskapihtejä kaikille kampanjaan osallistuville torniolaisille. Roskapihtejä on saatavilla noin sata kappaletta. Jos haluat lainata pihtejä isommalle ryhmälle, ota etukäteen yhteyttä puistomestari Henna Lauhikariin, p. 040 621 3338 , ja varmista, että pihtejä on saatavilla riittävästi toivomaasi aikaan. Pienemmät porukat ja yksittäiset henkilöt voivat käydä lainaamassa roskapihdit kaupungintalon ala-aulassa sijaitsevasta asiakaspalvelupiste Kompassista myös etukäteen ilmoittamatta. Kompassi on avoinna arkisin klo 8-16.

Näin osallistut kampanjaan

  1. Hanki Yle-tunnus https://yle.fi/aihe/yle-tunnus.
  2. Ota mukaan roskapihdit, hanskat ja tyhjä pussi. Pihtejä saat lainaan Tornion kaupungintalolta ja kunnossapitoyksiköstä.
  3. Lähde ulos – yksin tai porukalla.
  4. Kerää roskia ympäristöstä.
  5. Vie keräämäsi roskat sekajätteeseen, kun roskapussi on täysi. Voit tuoda roskapussit myös jätelavalle Aittakentällä Tornion keskustassa.
  6. Kirjaudu Ylen verkkosivuille.
  7. Merkitse keräämiesi roskapussien määrä sen kaupungin/kunnan kohdalle, josta olet roskat kerännyt osoitteessa fi/miljoonaroskapussia
  8. Haasta ystäväsi mukaan!

Kuva: Ylen toimittaja, luonto- ja retkeilyohjelmistaan tuttu Mikko Peltsi Peltola on Miljoona roskapussia -ympäristökampanjan kummi. Kuva: Johanna Kannasmaa, Yle.

Sivun alkuun