Etusivu » Ajankohtaista » Kivirannan koulun sisäilman laatua mitataan kesän aikana, tuloksia ennen lukuvuoden alkua

Kivirannan koulun sisäilman laatua mitataan kesän aikana, tuloksia ennen lukuvuoden alkua

Kivirannan koulun sisäilman laatua ja mahdollisia kuituongelmia selvitetään kesän aikana erilaisin mittauksin. Tutkimuksia tehdään, sillä koulun sisäilman laadussa on koettu puutteita.

Kaupungin sisäilmatyöryhmä ei ole toistaiseksi löytänyt selkeää syytä koulun tiloissa koetuille sisäilmaongelmille.

Kesän aikana tutkitaan, aiheuttavatko sisäilmaongelmia kuidut. Tiloihin tuodaan laskeumamaljat ja niissä otetaan VOC-sisäilmanäytteitä, joilla kartoitetaan sisäilmassa mahdollisesti olevia epäpuhtauksia. Epäpuhtauksia voi vapautua huoneilmaan esimerkiksi rakennus- ja sisustusmateriaaleista.

Tutkimusten lisäksi rakennuksen vanhat ilmanvaihdon päätelaitteet poistetaan, sillä on mahdollista, että juuri niistä vapautuu ilmaan kuituja, jotka voivat aiheuttaa erilaisia ärsytysoireita.

Sisäilmaa tutkittu syksystä asti

Kivirannan koulun sisäilmaan liittyvät ongelmat ovat nousseet esille kuluneen lukuvuoden aikana.

Koululla tehtiin lokakuussa 2023 lakisääteinen terveystarkastus, jossa havaittiin esimerkiksi lämpötilaeroja ja viemärinhajua. Havaintojen vuoksi koulun henkilökunnalle tehtiin sisäilmakysely marraskuussa 2023. Sisäilmakyselyn tulosten johdosta koululla järjestettiin sisäilmaan liittyvä kokous joulukuussa 2023.

Syitä huonoksi koetulle ilmanlaadulle on selvitetty tämän jälkeen sulkemalla pois sisäilmaa mahdollisesti heikentäviä tekijöitä. Esimerkiksi joululoman aikana kiinteistönhuolto korjasi useita hajulukkoja, joista levisi tiloihin viemärinhajua.

Pääsiäisen aikaan tiloissa tarkastettiin ilmanvaihdon painesuhteita eli sitä, tuleeko tiloihin korvaavaa ilmaa samaan tahtiin kuin sitä poistuu, sillä ilmanvaihdon suuri alipaine voi aiheuttaa huoneilman tunkkaisuutta. Tuolloin suuria alipaineita ei kuitenkaan löytynyt.

Mahdollisista jatkotoimenpiteistä päätetään ja niistä tiedotetaan, kun kesän aikana tehtävien sisäilmatutkimusten tulokset ovat valmistuneet.

Lisätietoja

Kunnossapitoinsinööri Petri Buska
p. 040 553 8340
petri.buska@tornio.fi

Terveystarkastaja Tarja Rosenqvist
p. 0400 696 516
tarja.rosenqvist@tornio.fi