Etusivu » Ajankohtaista » Tornio ja Haaparanta julkaisivat yhteisen veistosreittioppaan

Tornio ja Haaparanta julkaisivat yhteisen veis­tos­reit­tiop­paan

Veistosreittiopas esittelee julkista taidetta Torniossa ja Haaparannalla ja se on tehty yhteistyössä Aineen taidemuseon, Tornion kaupungin ja Haaparannan kaupungin kulttuuriyksikön kanssa.

Oppaan tavoitteena on jakaa tietoa Tornion ja Haaparannan julkisesta taiteesta kaksoiskaupungissa liikkuville. Kaksoiskaupungin yhteinen julkisen taiteen kulttuuriperintö on koottu oppaaseen suomeksi ja ruotsiksi. Kartat esittelevät vaihtoehtoiset reitit Torniossa ja Haaparannalla.

Torniossa veistosreitti lähtee liikkeelle Aineen taidemuseosta kiertäen kaupungintalon kautta Nordbergin möljälle. Haaparannan kartta esittelee teoksia etelästä pohjoiseen. Voi myös ottaa ihan oman suunnan ja valita toisin – ja antaa taiteen yllättää!

Veistosreittioppaan lisäksi sekä Torniossa että Haaparannalla on julkisen taiteen, henkilöiden tai tapahtumien muistoksi suunniteltujen muistomerkkien ohella moni-ilmeistä nykytaidetta. Julkista taidetta ovat myös väliaikaiset taideteokset, kuten erilaiset kaupunkitapahtumat, ympäristötaide, graffitit ja muu kaupunkitilaan tehty taide. Oppaan tekstit esittelevät alueella sijaitsevia teoksia ja herättelevät pohtimaan niiden teemoja ja ajatuksia.

– On erityistä, että Tornio-Haaparanta on kaksoiskaupunki, mutta vielä erityisempää, että kaksi maata jakaa merkittävän julkisen taiteen verkoston. Toivomme iloisia, yllätyksellisiä ja mieleenpainuvia kohtaamisia julkisen taiteen äärellä Torniossa ja Haaparannalla, sanoo Aineen taidemuseon johtaja Virpi Kanniainen.

Veistosreittiopasta on jaossa maksutta museoilla ja kaupungintalon asiakaspalvelupiste Kompassissa.