Ehkäisevä päihdetyö Torniossa
Ehkäisevä päihdetyö Torniossa on osa hyvinvoinnin, terveyden ja turvallisuuden edistämistä. Kaupunki on avainasemassa riippuvuutta aiheuttavien tuotteiden käytön ja niistä aiheutuvien haittojen ehkäisyssä ja vähentämisessä.
Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on ehkäistä ja vähentää päihteiden käytön aiheuttamia haittoja niin päihteiden käyttäjille, heidän läheisilleen kuin yhteiskunnallekin.
Laadukas päihdetyö kuuluu kaikenikäisille – niin koululaisille, työikäisille kuin senioreille.
Ehkäisevän päihdetyön tavoitteena on myös lisätä ymmärrystä päihteiden käytöstä, vaaroista ja niihin liittyvistä ilmiöistä. Ehkäisevään päihdetyöhön kuuluvat alkoholin, tupakan, huumausaineiden ja muiden päihtymiseen käytettävien aineiden sekä rahapelaamisen aiheuttamien haittojen ehkäisy.
Ehkäisevän päihdetyön kohderyhmät
Lapsiperheet
Lapset ja lapsiperheet
Raskauden seurannan ensimmäisellä äitiysneuvolakäynnillä kysytään tupakoinnista, alkoholin ja huumeiden sekä lääkkeiden käytöstä. Äitiysneuvolassa huomioidaan päihteidenkäytön historia, nykyinen käyttö, perheen ajatukset päihteidenkäytöstä ja onko raskaus muuttanut ajatuksia päihteiden käytöstä. Tarvittaessa konsultoidaan tai ohjataan asiakas riippuvuuksien klinikalle.
Lastenneuvolassa annetaan kaikille vanhemmille kotiin täytettäväksi Audit-kyselyt lapsen 6 kk:n ja 4-vuotisneuvoloissa. Lapsen 2-vuotisneuvolassa jaetaan Ensi- ja turvakotien liiton esite ”Päihteet lapsen silmin – mitä lapseni ajattelee, kun juon”. Äitiys- ja lastenneuvolatoimintaa ohjaavat mm. terveydenhuoltolaki, valtioneuvoston asetus neuvolatoiminnasta sekä äitiys- ja isyyslaki. Toiminnasta vastaa valtioneuvoston asetuksen mukaan kunta.
Lapin hyvinvointialueen neuvolapalvelut Torniossa
Varhaiskasvatusta järjestetään päiväkodissa, esikoulussa, perhepäivähoidossa ja avoimena varhaiskasvatustoimintana. Ehkäisevä päihdetyö on varhaiskasvatuksessa pääasiassa perheiden voimavaroja vahvistavaa kasvun, kehityksen, terveyden ja hyvinvoinnin tukemista yhteistyössä huoltajien kanssa. Se on ohjaamista terveyttä ja hyvinvointia edistäviin elämäntapoihin, vuorovaikutukseen, turvalliseen toimintaan, tunteiden tunnistamiseen, ilmaisuun ja säätelyyn.
Lasta tulee varhaiskasvatuslain mukaan suojata myös väkivallalta, kiusaamiselta ja muulta häirinnältä, jossa olennaista on tukea lasten vertaissuhteita ja yhteisön hyvinvointia. Huolitilanteita (epäilys väkivallasta, päihteiden käytöstä, huumausaineista) varten varhaiskasvatuksessa on toimintaohjeet.
Perusopetus luokat 1-9
Ennaltaehkäisevä päihdetyö on yksi kolmesta opetussuunnitelman keskeisestä
sisältöalueesta kolmannesta vuosiluokasta lähtien. Koulujen päihdetyö pohjautuu Tornion päihdeohjelmaan, jossa korostetaan nuorten ehkäisevää ja korjaavaa päihdetyötä.
Päihdetyössä on esillä kodin, koulun, nuorisotoimen, seurakunnan, poliisin, Lapin hyvinvointialueen sekä kolmannen sektorin välisen yhteistyön ja päihdetyön kehittäminen. Yläkouluilta on edustajat mukana Info-ryhmässä.
Jos kouluissamme huomataan päihde tai peliriippuvainen oppilas, otamme ensin yhteyttä huoltajaan. Kouluterveydenhoitajalla on tärkeä ja ennaltaehkäisevä rooli päihde- ja peliriippuvuuksien tunnistamisessa ja hoitoon ohjaamisessa. Tällaisissa tapauksissa toimitaan yhteistyössä nuorten päihdetyöntekijän, poliisiin, lastensuojelun tai muun tarvittavan tahon kanssa.
Nuoret
2. asteen koulutus ja nuorisotyö
Lukion toimintaa ohjaavat mm. lukiolaki ja oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Näiden lisäksi lukiokoulutus noudattaa lukion valtakunnallisia opetussuunnitelmia mukaan luettuna opiskeluhuoltosuunnitelma kriisisuunnitelmineen.
Tupakointi, nikotiinituotteet ja tupakkavalmisteiden käyttö on kielletty lukion koulurakennuksessa ja sen välittömässä läheisyydessä sekä koulun järjestämissä tilaisuuksissa. Sähkötupakka lasketaan tupakkavalmisteeksi.
Opiskelijoita, huoltajia sekä henkilökuntaa tiedotetaan ja valistetaan ajankohtaisista päihteisiin liittyvistä kysymyksistä matalalla kynnyksellä. Vanhemmat ovat myös tervetulleita keskustelemaan nuoren asioista koululle.
Jokainen lukion henkilökuntaan kuuluva on velvollinen puuttumaan päihteisiin liittyviin tilanteisiin
sekä hoitamaan ne eteenpäin oikealle taholle.
Ammatillisen koulutuksen koulutuskuntayhtymä Lappiassa ehkäisevä päihdetyö on kuvattu oppilaitoksen opiskelijoiden päihdeohjelmassa. Tavoitteena on päihteiden käytöstä johtuvien ongelmien ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen opiskelijan ongelmakäyttöön. Päihteidenkäytön ennaltaehkäisy on koko oppilaitoksen henkilöstön asia.
Arjen työssä myönteinen työilmapiiri ja kannustava suhtautuminen sekä positiivinen palaute luovat pohjan päihteettömälle opiskelulle. Runsas päihteiden käyttö vaikuttaa opiskelijan opiskelukykyyn heikentävästi ja voi estää opintojen suorittamisen. Myös oppilaitoksen järjestyssäännöissä kielletään päihteiden ja huumaavien aineiden käyttö ja hallussapito opiskeluympäristössä. Järjestyssäännöissä henkilökuntaa velvoitetaan puuttumaan asiaan heti, jos päihteiden käyttöä tai hallussapitoa epäillään.
Lappialla on päihdeohjelma, jossa annetaan toimintaohjeet päihteiden ongelmakäytön tunnistamiseen ja varhaiseen puuttumiseen sekä hoitoon ohjaamiseen. Opiskelijaterveydenhoitajat ottavat päihteidenkäytön puheeksi terveystarkastusten ja tarvittaessa sairasvastaanoton yhteydessä.
Tupakkalain mukaan tupakointi on kielletty ammatillista koulutusta ja opetusta antavien oppilaitosten sisätiloissa ja oppilasasuntoloissa sekä niiden käytössä olevilla ulkoalueilla. Näin ollen tupakointi on kielletty niissä toimipisteissä,
joissa on ammattiopisto Lappian opetusta.
Nuorisotyö
Tornion nuorisotyön tehtävänä on ennaltaehkäisevä toiminta sekä lasten -ja nuorten
hyvinvointia edistävien toimenpiteiden ja menetelmien kehittäminen. Ennaltaehkäisevässä työssä kuljetaan nuoren rinnalla ja otetaan tarvittaessa puheeksi myös päihdekäyttöön liittyvät asiat.
Ennaltaehkäisevä nuorisotyö on esimerkiksi erilaisten sosiaalisten ongelmien, kuten päihteiden käyttöön, rikolliseen käyttäytymiseen sekä erimuotoiseen syrjäytymiseen liittyvien ongelmien ennaltaehkäisyä.
Nuorisotyön kohderyhmät, toimintaympäristöt ja työmuodot muuttuvat yhteiskunnassa tapahtuvien muutosten ja lähiympäristöstä nousevien lasten ja nuorten elämään vaikuttavien ilmiöiden myötä.
Nuorisotyö Torniossa
Lastensuojelu
Lastensuojelussa päihdeongelmia ja siihen liittyviä lieveilmiöitä seurataan lastensuojeluilmoitusten ja yhteydenottojen kautta. Lastensuojeluilmoitukset, joissa kyseessä on joko alaikäisen tai vanhemman päihteidenkäyttö tai käyttöepäily, hoidetaan yhdessä riippuvuuksien klinikan kanssa ja suunnitellaan sen kautta mahdolliset testaukset ja hoitosuunnitelma.
Lastensuojeluilmoitusten käsittelyyn kuuluu yleensä kartoitus nuorten ja vanhempien suhtautumisesta päihteisiin, vaikka se ei olisi lastensuojeluilmoituksen ilmoitusperusteena.
Työikäiset
Työikäinen väestö
Ehkäisevä päihdetyö on työikäisten hyvinvointiin kohdistuvien yleisen turvallisuuden ja työkykyisyyden edistämistä sekä tulevaisuuden ikääntyneiden sairauksien ennaltaehkäisyä.
Ehkäisevän päihdetyön tulee olla sisällöllinen osa kaikkia kunnan ja tulevan hyvinvointialueen tarjoamia palveluja.
Ehkäisevä päihdetyö on myös osa työpaikkojen työsuojelun sisältöä.
Työelämän ulkopuolella oleville työikäisille kaupunki järjestää työttömien terveystarkastuksia, jossa huomioidaan myös asiakkaan päihteidenkäyttö ja siihen mahdollisesti liittyvät tuen tai palvelujen tarpeet.
Tornion kaupungin työntekijöiden työsuojelutoiminta suunnitellaan työsuojelun toimintaohjelmassa, joka perustuu työpaikan vaarojen tunnistamiseen ja riskien arviointiin. Ehkäisevän päihdetyön tavoitteet ja toimintaohjeet on kirjattu kaupungin päihdeoppaaseen. Ehkäisevä päihdetyö työpaikalla on työhyvinvoinnista ja -turvallisuudesta huolehtimista, päihteidenkäytön tunnistamista ja siihen puuttumista sekä yhteistyötä työterveyshuollon ja riippuvuuksien klinikan kanssa.
Ikäihmiset
Ikääntyneet
Päihteiden ongelmakäytön varhainen tunnistaminen on ensiarvoisen tärkeää ikääntyneiden palveluissa. Mitä varhaisemmassa vaiheessa ongelmat tunnistetaan ja niihin päästään puuttumaan, sitä pienempi on vakavien haittojen riski. Kaikki ikäihmisten palveluiden kohtaamiset ovat tärkeitä tilaisuuksia tunnistaa ikääntyvien alkoholin ja muiden päihteiden riskikäyttöä ja puuttua siihen.
Ikäihmisille tarjottava palveluneuvonta sekä yksilöllisemmän neuvonnan tarpeissa asiakasohjaus ja palveluntarpeen arviointi sisältävät neuvontaa ja ohjausta sekä kuntien että yksityisten päihdepalveluista. Päihteiden käytön tunnistamisessa voidaan käyttää Audit-mittaristoa toimintakyvyn ja palvelutarpeen arvioinnin yhteydessä.
Seniorineuvolapalvelu on torniolaisille 65-vuotta täyttäneille ja myös nuoremmille eläkeläisille (työterveyshuollon piiriin kuulumattomat, jotka eivät ole työnhakijoita tai omaishoitajia) tarjottava ennaltaehkäisevä palvelu. Seniorineuvolakäynnillä keskustellaan päihteiden käytöstä.
Kotihoidon asiakaskunta on pääsääntöisesti yli 65-vuotiaita, jotka tarvitsevat tilapäistä tai säännöllistä kotihoidon palvelua kotiin, etäkotihoitona tai kotihoidon tukipalveluita.
Ikääntyneiden palveluille luonteenomaista on moniammatillinen yhteistyö eri viranhaltioiden ja terveys- ja sosiaalipalveluiden välillä, sekä yksityisten palvelutuottajien ja kolmannen sektorin toimijoiden kanssa. Ehkäiseväpäihdetyö on sisällöllinen osa kotihoidon palveluita.
Faktaa päihteistä ja energiajuomista
Alkoholi
Alkoholi on päihde, josta voi aiheutua haittoja sekä itselle, perheelle, ystäville että lähipiirille. Alkoholin välittömiä vaikutuksia ovat muun muassa kehonhallinnan, tasapainon ja harkintakyvyn huonontuminen. Päihtymistila lisää onnettomuuksien, häiriötilanteiden ja väkivallan riskiä.

Alkoholi ja nuoret
– Alkoholin myyminen ja antaminen alaikäiselle on laissa kielletty.
– Alkoholi vaikuttaa nuoreen voimakkaammin kuin aikuiseen.
– Nuorten aivot kehittyvät 25-vuotiaaksi asti. Lapsena tai nuorena aloitettu alkoholin käyttö voi aiheuttaa pitkäkestoisia ja jopa peruuttamattomia vaurioita kehittyvissä aivoissa ja muualla kehossa.
– Nuorille kehittyy aikuisia helpommin riippuvuus alkoholiin.
– Alkoholi muuttaa käyttäytymistä. Esimerkiksi käytös, kaveripiiri ja somekäyttäytyminen voivat muuttua eikä koulu suju.
Huumeet ja lääkkeet
Huumeet ovat vaarallisia ja niihin syntyy nopeasti voimakas riippuvuus. Jo ensimmäinen kokeilukerta voi aiheuttaa riippuvuuden.
Huumeiden hallussapito, käyttö ja osto on Suomessa kielletty kaikilta.
Huumeiden ja lääkkeiden väärinkäyttö vaikuttavat kaikkeen arkiseen tekemiseen, käyttäytymiseen ja aiheuttavat esimerkiksi mielenterveysongelmia, ahdistusta ja masennusta sekä unettomuutta.
Huumeiden käyttöön liittyy rikollista toimintaa jo hyvin varhaisessa vaiheessa, mm. näpistelyt kaupoista, väkivalta.
Myös kannabis (THC) on huume. Lääkekannabista määrätään reseptillä äärimmäisissä tapauksissa esimerkiksi syövän ja keskushermostoon liittyvien vakavien sairauksien hoidossa.
Lääkkeiden väärinkäyttö yhdessä alkoholin, päihteiden tai muiden päihdyttävien lääkkeiden kanssa voi olla hengenvaarallista.
Nikotiinipussit
Nikotiinipussit sisältävät nikotiina, makuaineita, hajusteita, suolaa, vettä, luonnollista kuitua (esim. E460-selluloosaa, bambua tms.), ja säilöntäaineita.
Nikotiinipussit eivät sisällä tupakkaa. Vaarana on kuitenkin korkea nikotiinipitoisuus.
Nikotiinipussien rasiat on tehty houkuttelemaan erityisesti lapsia ja nuoria, ja nikotiinipussit aiheuttavatkin riippuvuutta ja myrkytysvaaran erityisesti lapsille ja nuorille. Esimerkiksi juuston, pekonin ja lihan makuisista nikotiinipusseista voi aiheutua vaaraa myös eläimille.
Eduskunta hyväksyi täysistunnossa 9.10.2024 tupakkalain muutoksen, jonka mukaan nikotiinipussit lisätään tupakkalain piiriin. Nikotiinipusseja koskevat siis pääosin samankaltaiset säädökset kuin tupakkatuotteita.
Nikotiinipussien myynnistä tehdään luvanvaraista. Nikotiinipusseissa sallitaan mintun, mentolin, tupakan, teen, inkiväärin, rosmariinin ja puun maut, ja tuotteille asetetaan nikotiinirajat. Yksi gramman painoinen nikotiinipussi saa sisältää 16,6 mg nikotiinia.
Nikotiinipussien etämyynti kielletään, pakkausmerkintöjä yhdenmukaistetaan ja pakkauksiin vaaditaan terveysvaroitukset. Nikotiinipusseja ei myöskään saa käyttää esimerkiksi päiväkotien, peruskoulujen, lukioiden ja ammattikoulujen alueella.
Lähteet:
Eduskunta hyväksyi nikotiinipussien lisäämisen tupakkalain piiriin
Sosiaali- ja terveysvaliokunta kannattaa tupakkalain muutoksia
Nuuska
Nuuska sisältää:
– tupakkaa
– vettä, suolaa, makuaineita ja säilöntäaineita
– raskasmetalleja, kuten arsenikkia, kadmiumia, lyijyä, kromia ja nikkeliä
– tupakan viljelyssä käytettävien tuholais- ja kasvimyrkkyjen jäänteitä
– runsaasti nikotiinia, joka aiheuttaa voimakasta riippuvuutta
Nuuska sisältää yli 2 500 eri kemikaalia, joista 28 on syöpävaarallisia aineita.
Nuuska aiheuttaa ja pitää yllä nikotiiniriippuvuutta:
– Nuuskassa on nikotiinia 20 kertaa enemmän verrattuna tupakkaan.
– Nuuskan nikotiini imeytyy verenkiertoon suun limakalvolta ja pitää nikotiinipitoisuuden korkeana pitkään.
– Nuuska ei sovellu tupakoinnin lopettamiseen, koska se sisältää reilusti enemmän nikotiinia kuin tupakka.
Nuuskan käyttö vahingoittaa terveyttä. Se aiheuttaa:
– pahanhajuista hengitystä ja pilaa suun ja hampaat
– hampaiden värjääntymistä ja löystymistä
– suun limakalvomuutoksia, jotka voivat olla myös syövän esiasteita
– ienrajojen pysyvää vetäytymistä, ientulehdusta
Lisäksi ympäristöön käytön jälkeen syljeskellyt nuuskapussit roskaavat luontoa ja vesistöjä.
Urheilevilla nuorilla on nuuskan käyttöön liittyviä virheellisiä käsityksiä. Nikotiini nostaa verenpainetta ja vähentää sydämen lyöntikapasiteettia, heikentää fyysistä suorituskykyä, hidastaa vammojen parantumista ja palautumista sekä heikentää henkistä suorituskykyä aiheuttaessaan riippuvuutta ja vieroitusoireita.
Suomessa nuuskan myyminen, luovuttaminen ja välittäminen on laissa kiellettyä eikä nuuskaa saa tuoda Ruotsista Suomeen esimerkiksi lahjaksi. Nuuskaa saa ostaa vain täysi-ikäinen ja vain omaan käyttöön.
Sähkötupakka eli vape
Sähkötupakka sisältää samoja syöpävaarallisia yhdisteitä kuin tupakansavu. Nikotiininestettä nielevä voi saada nikotiinimyrkytyksen ja jopa menehtyä. Nikotiininesteistä on löydetty muun muassa rotanmyrkkyä, syövyttäviä aineita ja lyijyä. Sähkösavukenesteiden kemikaalien yhteisvaikutuksia ei tunneta.
Sähkötupakan käyttö haittaa keuhkojen normaalia toimintaa ja alentaa keuhkojen toimintakykyä. Nikotiini kiihdyttää sydämen lyöntinopeutta, heikentää verenkiertoa (kylmät sormet) ja aiheuttaa muutoksia aivoissa. Käyttäjät ovat raportoineet mm. rintakipua, huimausta, nopeutunutta sykettä, pää- ja kurkkukipua sekä nielun ja suun ärsytystä.
Sähkötupakan höyry on haitallista myös sivullisille. sillä nikotiinipitoinen höyry nostaa myös sivullisten veren nikotiinipitoisuutta.
Sähkötupakan käyttö on kielletty julkisissa tiloissa. Suomessa sähkösavukkeiden nesteissä ei saa olla myynnissä makuaineita.
Vapeinfoa huoltajille
Tupakka
Tupakointi lisää riskiä sairastua useisiin eri syöpiin. Näistä tavallisin on keuhkosyöpä. Jopa 90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakoinnista ja savusta.
Tupakan sisältämistä myrkyistä pahimpia ovat terva, häkä ja nikotiini. Tupakansavussa on yli 7 000 kemiallista yhdistettä.
Myös tupakoimaton henkilö altistuu tupakan aiheuttamille haitoille, jos hän oleilee samassa tilassa, jossa tupakoidaan.
Tupakansavu tarttuu ihoon, hiuksiin, vaatteisiin ja tekstiileihin. Niistä myrkyllisten aineiden jäämiä vapautuu myöhemmin uudelleen ilmaan.
Tupakoinnin vaikutuksesta myös iho harmaantuu, kynnet ja hampaat kellastuvat ja hiusten kunto heikkenee.
Imppaus
Imppaus
Imppaus on erilaisten haihtuvien aineiden (liimat, ohenteet, lakat, puhdistusaineet, tinneri, butaani, ilokaasu, ponnekaasu) hengittämistä päihtymistarkoituksessa. Tavallisimmin kemikaaleja hengitetään joko nenän tai suun kautta. Osa impattavista aineista on vaarallisia kemikaaleja.
Miten se vaikuttaa?
Imppauksen vaikutuksiin voi kuulua jännityksen, euforian ja estottomuuden tunteita. Vaikutusta voi verrata alkoholihumalaan.
Myrkyllisten kemikaalien hengittäminen kuitenkin myös ärsyttää limakalvoja ja hengitysteitä. Tästä voi seurata mm. pahoinvointia, yskää ja hengenahdistusta. Imppauksesta voi seurata muistikatkoksia, sekavuutta ja hallusinaatioita. Käyttäjällä voi olla todentuntuisia kuvitelmia; he voivat tuntea itsensä esimerkiksi ylivertaisiksi ja voimakkaiksi, mistä voi seurata arvaamatonta käytöstä.
Imppauksesta seuraa tavallisesti väsynyt ja päänsärkyinen olo. Päihtymys on osittain seurausta väliaikaisesta hapen puutostilasta aivoissa.
Imppauksen riskit
– Imppaus voi aiheuttaa rytmihäiriöitä tai lamauttaa hengityksen.
– Siitä voi seurata tajuttomuus, mihin liittyy riski oksennukseen tukehtumisesta.
– Imppauksesta päihtynyt henkilö on myös alttiimpi onnettomuuksille.
Pitempään käytettynä imppaus aiheuttaa kroonista nuhaa, toistuvia nenäverenvuoroja,
nenän ja suun haavaumia, erilaisia tulehduksia ja vapinaa. Imppauksen myötä hengitys muuttuu erityisen pahanhajuiseksi. Pitkään jatkunut käyttö on liitetty myös apaattisuuteen, masennukseen ja vihamielisyyteen. Vainoharhaiset ajatukset voivat käytön myötä lisääntyä.
Muita epätoivottuja vaikutuksia ovat sekavuus, itsekontrollin menetys, epämiellyttävät aistiharhat, aivastelu sekä yskiminen, hitaat refleksit ja valonarkuus. Näköhermo voi surkastua ja näkö heiketä.
– Monien impattavien aineiden käytössä on suuri yliannostuksen ja äkkikuoleman riski
– Imppaus aiheuttaa psyykkistä ja fyysistä riippuvuutta
– Imppaus on Suomessa verrattain harvinaista, yleensä hetkellinen muoti-ilmiö
Riskien vähentäminen
Imppaukseen liittyviä riskejä on vaikea vähentää. Myrkyllisten kemikaalien hengittäminen vahingoittaa aina elimistön kudoksia. Riskit voi välttää parhaiten sillä, että ei imppaa. Imppausta ei etenkään kannata toistaa useita kertoja peräkkäin, sillä toistuvat hapenpuutostilat voivat johtaa tajunnan menetykseen.
Energiajuomat
Energiajuomilla tarkoitetaan piristäviä aineita sisältäviä virvoitusjuomia, joita markkinoidaan erityisesti paremman suorituskyvyn, kestävyyden ja yleisesti energisen olon saavuttamiseksi.
Energiajuomien sisältämä kofeiini saattaa aiheuttaa sydämentykytystä, vapinaa, kiihtyneisyyttä, ärtyneisyyttä, jännittyneisyyttä ja unihäiriöitä. Energiajuomien sokeri ja happamuus heikentävät hammasterveyttä ja
sokeri lisää ylimääräistä energiansaantia.
Energiajuomia ei suositella lapsille ( alle-15-vuotiaille ), raskaana oleville eikä kofeiiniherkille.
Sivulla käytetyt lähteet: Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry, THL, A-klinikkasäätiö, Fressis, Yle