Kuulumisia Tapahtumien kehittäminen Torniossa -hankkeesta käsin

Kuulumisia Tapahtumien kehittäminen Torniossa -hankkeesta käsin

Kuva: Samu Rötkönen.

Tapahtumien kehittäminen Torniossa -EAKR -hankkeen toimenpiteet käynnistettiin huhtikuun 2020 alussa, jolloin projektikoordinaattori Pauliina Silvén-Alamartimo aloitti työnsä. Hanketta on viety eteenpäin systemaattisesti, keskittyen ensin erilaisten toimenpidekokonaisuuksien kilpailuttamiseen ja sitä myötä itse tekemiseen. Toimenpiteitä on tehty pitäen silmällä vuoden kiertoa ja myös lähestyvän Tornion 400-vuotisjuhlavuoden tapahtumakalenteria.

Olemme esimerkiksi kehittäneet Tornion ja Haaparannan rajalla järjestettävää vuosittaista Happy New Twice -tapahtumaa palvelumuotoilun avulla. Tavoitteenamme on lisätä torniolaisten yrittäjien osallistumista uudenvuodenaaton kulkuun. Palvelumuotoilun työkalujen avulla muodostui malli rajattomasta kaupunkifestivaalipäivästä, joka huipentuu Happy New Twice -tapahtumaan Victoriantorilla. On ollut ilo huomata, että paikalliset yritykset syttyivät ideasta heti. Tosin nyt vallitsevan koronaepidemian vuoksi oikeastaan kaikki on peruttu, joten emme pääse koeponnistamaan uudenvuoden kaupunkifestivaalia vielä tänä vuonna. Ensi vuonna sitten!

Kuluneen vuoden aikana on työstetty myös Tornion historiaan perustuvia hahmoja, joihin tulette törmäämään kohta alkavan juhlavuoden aikana. Hanke on myös käynnistänyt Tornion tapahtumaoppaan rakentamisen. Tapahtumaopas on sähköisessä muodossa oleva kokonaisvaltainen tietopaketti, joka on tarkoitettu kaikille Torniossa tapahtumia järjestäville tahoille. Opas tulee selkiyttämään ja helpottamaan tapahtumajärjestäjien työtä ja tietysti tavoitteena on tehdä Tornio houkuttelevammaksi paikaksi myös ulkopuolelta tulevien tapahtumajärjestäjien silmissä.

Tämän vuoden puolelle mahtuu myös toimenpiteistä ehkä ne merkittävimmät startit. Tapahtumahankkeen tarkoitushan on nimenomaan osallistaa ja sitouttaa yrityksiä sekä muita sidosryhmiä mukaan Tornion tapahtumien parantamiseen. Siksi hanke järjestää neljä työpajaa, joista kussakin pureudutaan niihin kaikista keskeisimpiin ja kriittisimpiin asioihin, jotka nähdään tärkeinä rakkaan kotikaupunkimme tapahtumasektorin kehittämistyössä.

Ensimmäisessä työpajassa meillä oli sparraajana Oulun kaupungin tapahtumatuottaja Jarkko Halunen ja itse työpajan – ja myös tulevat työpajat – johti Arctic Factory Oy:n muotoilujohtaja Julius Oförsagd. Ensimmäiseen striimattuna pidettyyn työpajaan osallistui reilut 20 toimijaa. Osallistujajoukko koostui mukavasti eri toimialojen edustajista. Työpajassa oli hyvä henki ja osallistujat kommentoivat esille nousseita asioita aktiivisesti. Ensimmäisen työpajan teema oli eri toimijoiden sitouttaminen, osallistaminen ja monipuolinen keskustelu siitä, mitä asioita Tornion tapahtumapuolella tulisi parantaa ja mikä ontuu. Työpajoihin toivomme mahdollisimman runsasta osallistumista, sillä nyt on aika puhua ja sanoa, mikäli Tornion tapahtumat kiinnostavat ja miten niitä halutaan kehitettävän!

Vuodenvaihteen lähestyessä hanke kilpailutti myös osatoteuttajan yhdelle suurimmista tulevista toimenpiteistä. Tornion tapahtumien vuosikelloon tulee marraskuun alkuun, Kustaa II Aadolfin ja ruotsalaisuuden päivän tietämille, uusi poikkitaiteellinen valotapahtuma, joka tuo valon kaupunkiin. Tapahtuman toivotaan piristävän vuoden pimeintä aikaa ja myös tuovan Tornion tapahtumakalenteriin mielenkiintoisen lisän, maustettuna Tornion brändiin sopivalla omintakeisuudella.

Eikä talvea ilman kesää! Kesän tapahtumia ei ole suinkaan unohdettu. Hankkeen myötä kesän tapahtumat tullaan keräämään yhteisen sateenvarjon alle, omaksi tapahtumakokonaisuudeksi, johon on helppo lisätä jo olemassa olevien Kalott Jazz & Blues -festivaalien ja Peräpohjolan markkinoiden rinnalle myös muita tapahtumia, mielellään molemmilta puolilta rajaa. Kesässä on vielä tilaa – haastankin tässä yrittäjät ottamaan koppia ja rohkeasti ideoimaan näiden kärkitapahtumien kylkeen uusia, pienempiä tapahtumia!

Mielenkiintoisia aikoja siis eletään tapahtumien puolella ja katse on avoimena, täynnä toivoa ja uskoa tulevaan Tornion 400-vuotisjuhlavuoteen. Vuodesta 2021 tulee Torniossa upea, tapahtumarikas ja myös antoisa kaikilta osin!

Rauhaisaa joulunodotusta ja valoa uuteen vuoteen 2021 kaikille!

 

Sivun alkuun