Väylän väki

Väylän väki 12.5.–28.8.2022

Aineen taidemuseon uusi kokoelmanäyttely Väylän väki esittelee taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta. Vuonna 2022 Rajakartanon ollessa remontissa Aineen taidemuseo on jalkautunut eri puolille Torniota. Kesän kokoelmanäyttelyn paikkana on kauppakeskus Rajalla ja sen toisessa kerroksessa sijaitseva Galleria Kortteeri, jonne Väylän väki levittäytyy.

Suomalaisessa mytologiassa sana väki viittaa esimerkiksi johonkin paikkaan tai olentoon liittyvään yliluonnolliseen voimaan. Väellä tarkoitettiin myös ihmisen voimaa tai taikavoimaa. Elementeistä vedellä katsottiin olevan erityisen paljon väkeä. Tornionjokilaaksossa ihmisten ja ympäristöä hallitsevan vesielementin suhteen voidaan nähdä olevan erityisen väkevä. Väylän väki -näyttelyssä tutkitaan sitä, miten paikan voima näkyy taiteessa ja välittyy siten eteenpäin aikojen ja matkojen päähän.

Väylän väki -näyttelyssä on esillä Aineen taidemuseon kokoelmiin kuuluvia teoksia 1990-luvulta tähän päivään saakka – joitakin klassikoiksi jo kehittyneitä sekä aivan ennen näkemättömiä hankintoja. Monilla näyttelyn taiteilijoilla on juuret Tornionjokilaakson maaperässä ja jotkut työskentelevät alueella juuri nyt, tässä ajassa. Teoksissa luodataan ihmisten suhdetta toisiinsa ja ympäristöönsä eri tavoin. Sanna Haimilan värikylläinen maalaus Encounter (With the Self ) kutsuu pohtimaan samaistumisen ja erillisyyden kokemuksia. Ristomatti Myllylahden Luxury palaa -installaatio taas herättää kysymyksiä esittämispaikastaan, veden päälle rakennetusta kauppakeskuksesta ja sen tulevaisuudesta. Tornionjoki ei ole tietenkään vain täältä toisaalle virtaavien vaikutteiden väylä vaan yhtä lailla vastaanottaja. Näyttelyssäkin on mukana valikoituja teoksia, jotka tuovat oman lisänsä käsiteltäviin teemoihin muiden pohjoisten vesien ääreltä. Mukana on muun muassa Raisa Raekallion ja Misha del Valin yhdessä maalaama ystävyyden kuvaus, jossa nähdään koko joukko Lapissa vaikuttavia taiteilijoita.

Alueen ainutlaatuisesta historiasta ja taiteen merkityksellisyydestä on näyttelyssä muistuttamassa myös yksi Aineen Kuvataidesäätiön vanhemmista arvomaalauksista. Väylän varrella tehtiin 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa tieteellisiä mittauksia, joiden avulla selvitettiin maapallon kokoa ja muotoa. Werner Holmbergin maalauksessa Juhannusyö Torniossa näkyvä maisema on kuvattu Alatornion kirkon tornista, joka on myös yksi kolmiomittauspisteistä. Merkittävät tieteelliset havainnot välittyivät taiteen kautta muualle maailmaan ja tänä päivänä Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde.