Väylän väki

Väylän väki 12.5.–28.8.2022

Aineen taidemuseon kokoelmanäyttely Väylän väki esitteli taidetta ja tekijöitä Tornionjokilaaksosta. Vuonna 2022 Rajakartanon ollessa remontissa Aineen taidemuseo jalkautui eri puolille Torniota. Kesän kokoelmanäyttelyn paikkana oli kauppakeskus Rajalla ja sen toisessa kerroksessa sijaitseva Galleria Kortteeri, jonne Väylän väki levittäytyi.

Suomalaisessa mytologiassa sana väki viittaa esimerkiksi johonkin paikkaan tai olentoon liittyvään yliluonnolliseen voimaan. Väellä tarkoitettiin myös ihmisen voimaa tai taikavoimaa. Elementeistä vedellä katsottiin olevan erityisen paljon väkeä. Tornionjokilaaksossa ihmisten ja ympäristöä hallitsevan vesielementin suhteen voidaan nähdä olevan erityisen väkevä. Väylän väki -näyttelyssä tutkitaan sitä, miten paikan voima näkyy taiteessa ja välittyy siten eteenpäin aikojen ja matkojen päähän.

Väylän väki -näyttelyssä oli esillä Aineen taidemuseon kokoelmiin kuuluvia teoksia 1990-luvulta nykypäiviin saakka – joitakin klassikoiksi jo kehittyneitä sekä aivan ennen näkemättömiä hankintoja. Monien näyttelyn taiteilijoiden juuret olivat Tornionjokilaakson maaperässä ja jotkut työskentelivät alueella sillä hetkellä. Teoksissa luoditaan ihmisten suhdetta toisiinsa ja ympäristöönsä eri tavoin. Sanna Haimilan värikylläinen maalaus Encounter (With the Self) kutsui pohtimaan samaistumisen ja erillisyyden kokemuksia. Ristomatti Myllylahden Luxury palaa -installaatio taas herätti kysymyksiä esittämispaikastaan, veden päälle rakennetusta kauppakeskuksesta ja sen tulevaisuudesta. Tornionjoki ei ole tietenkään vain täältä toisaalle virtaavien vaikutteiden väylä vaan yhtä lailla vastaanottaja. Näyttelyssäkin oli mukana valikoituja teoksia, jotka tuovat oman lisänsä käsiteltäviin teemoihin muiden pohjoisten vesien ääreltä. Mukana oli muun muassa Raisa Raekallion ja Misha del Valin yhdessä maalaama ystävyyden kuvaus, jossa nähdään koko joukko Lapissa vaikuttavia taiteilijoita.

Alueen ainutlaatuisesta historiasta ja taiteen merkityksellisyydestä oli näyttelyssä muistuttamassa myös yksi Aineen Kuvataidesäätiön vanhemmista arvomaalauksista. Väylän varrella tehtiin 1700- ja 1800-lukujen vaihteessa tieteellisiä mittauksia, joiden avulla selvitettiin maapallon kokoa ja muotoa. Werner Holmbergin maalauksessa Juhannusyö Torniossa näkyvä maisema on kuvattu Alatornion kirkon tornista, joka on myös yksi kolmiomittauspisteistä. Merkittävät tieteelliset havainnot välittyivät taiteen kautta muualle maailmaan ja tänä päivänä Struven ketju on Unescon maailmanperintökohde.